Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Falešní bankéři z Česka, Ukrajiny a Běloruska připravili lidi o 195 milionů

Falešní bankéři z Česka, Ukrajiny a Běloruska připravili lidi o 195 milionů
iStock
 ČTK

V dosud největším objasněném případu internetové kriminality se škodou za více než 195 milionů korun stíhá policie deset lidí. Jde o osm Čechů, jednoho občana Ukrajiny a jednoho z Běloruska. Falešní bankéři připravili o peníze stovky lidí, uvedli zástupci Krajského ředitelství policie kraje Vysočina, která případ vyšetřuje.

Reklama

Podle policie skupina lidi podváděla od roku 2020. Policie objasnila 803 dílčích skutků. Čtyři podezřelé zadržela v Plzeňském kraji, šest lidí bylo zadrženo a postupně předáno do České republiky na Ukrajině. Všichni jsou ve vazbě. Pachatelům hrozí až 12 let vězení.

Vklady do bitcoinmatů

Podvodníci působili podle náměstka ředitele krajské policie Pavla Peňáze velmi důvěryhodně. Vydávali se mimo jiné za pracovníky České spořitelny. Obětem tvrdili, že jejich účet je ohrožen, je nutné z něho peníze vybrat a vložit či rovnou převést na „bezpečný“ účet. Zpočátku to byly účty podvodníků na Ukrajině či v Rusku, později účty zakládané v České republice. Protože banky dokázaly takové účty blokovat, přešli podvodníci na využívání vkladů peněz do takzvaných bitcoinmatů.

Poslanecká sněmovna

Stěhování peněz. Poslanci chtějí v rozpočtu na příští rok přesunout 209 miliard

Poslanci chtějí v návrhu státního rozpočtu na příští rok přesunout téměř 209 miliard korun. Ve druhém čtení rozpočtu přednesli 104 pozměňovacích návrhů. Většina z nich pochází od opozičních poslanců, 14 návrhů přednesli koaliční poslanci.

Přečíst článek

Do svého scénáře zapojovali i falešné kriminalisty, kteří podvedené ujišťovali, že ohrožením jejich bankovního účtu už se policie zabývá. Zároveň je přesvědčovali, že kvůli utajení vyšetřování je nutné, aby o všem pomlčeli. Neměli se svěřovat ani nikomu z rodiny.

Skupinu, která podle policie za podvody stála, zadrželi policisté letos v polovině dubna. Zároveň udělali několik domovních prohlídek v České republice a na Ukrajině v oblasti města Dnipro. Zadržení na Ukrajině se bránili vydání do ČR i tím, že žádali o azyl na Ukrajině, i když Dnipro leží asi 200 kilometrů od válečné zóny rusko-ukrajinského konfliktu. Do ČR bylo prvních pět lidí vydáno 25. září, šestý až 4. října. Na Ukrajině bylo zadrženo pět občanů ČR a jeden občan Běloruska.

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Spoluzakladatel investiční skupiny Penta Jaroslav Haščák

Šéf Penty Haščák či slovenský exministr hospodářství čelí obvinění ze zločinecké činnosti

Přečíst článek
AKTUALIZOVÁNO: Zátah v ministerstvu průmyslu. Policie se zajímala o dotace z dob ministrů za ČSSD a ANO

AKTUALIZOVÁNO: Zátah v ministerstvu průmyslu. Policie se zajímala o dotace z dob ministrů za ČSSD a ANO

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme