Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

koronavirus - informace o tématu

Václavské náměstí v Praze, socha sv. Václava, demonstrace

Covid, zákazy, změna vlády i chatrné zdraví hlavy státu. Co vše se letos dělo?

Koronavirus, pandemická opatření omezující ekonomiku i nesouhlas s nimi, zdravotní potíže prezidenta Zemana a sněmovní volby, po kterých musel Strakovu akademii opustit kabinet Andreje Babiše (ANO) a uvolnit místo vítězi voleb, koalici Spolu/PirStan a novému premiérovi Petru Fialovi (ODS). Tím vším letos žila Česká republika. Projděte si kalendář hlavních událostí letošního roku:

Přečíst článek
Tisková konference vlády

Schváleno: Pomoc proti energetické chudobě, testování ve firmách a zrušení Antiviru B

Přečíst článek
Mojmír Hampl

Uhlíková neutralita je větší problém než covid, říká nový člen rozpočtové rady Hampl

Bývalý viceguvernér České národní banky Mojmír Hampl se v lednu stane členem Národní rozpočtové rady. Sněmovna v tajných volbách jeho nominaci schválila hlasy 173 ze 192 poslanců. Jak Hampl vnímá současný schodek vlády? A jak se staví k podpůrným covidovým programům? Na to Hampl serveru newstream.cz odpovídal letos v létě. Rozhovor se uskutečnil před Hamplovou přednáškou pro desítky mladých lidí na akci, kterou pořádal konzervativní Občanský institut.

Přečíst článek
V oblečení od Alpine Pro se poprvé česká výprava ukázala na Zimních olympijských hrách ve Vancouveru v roce 2010.

Alpine Pro loni v prvním covidovém roce zvýšilo zisk, obchod snížil ztrátu

Jeden z největších prodejců outdoorového oblečení a výrobce souprav pro český olympijský tým Alpine Pro si s loňským prvním covidovým rokem poradil relativně dobře. Tržby sice klesly o 1,6 procenta na 746,8 milionu korun, zisk po zdanění ale stoupl o patnáct procent na 55,6 milionu. Vyplývá to z výroční zprávy firmy uložené ve Sbírce listin.

Přečíst článek
Bill Gates během Global Investment Summit v Londýně 19. října 2021

Do půl roku bude úmrtí na covid méně než na chřipku, tvrdí Gates

Na covid bude bude již do poloviny příštího roku umírat méně lidí než na běžnou chřipku – pokud se tedy mezitím neobjeví další zmutované a nebezpečnější varianty viru. Prohlásil to čtvrtý nejbohatší muž planety, miliardář a zakladatel Microsoftu Bill Gates na konferenci Bloomberg New Economy Forum v Singapuru.

Přečíst článek
Pandemie koronaviru

Jana Havligerová: Koronavirová nákaza sílí, a politici jenom řeční

Covidová čísla neutěšeně rostou, nemocnic, které přecházejí na nouzový provoz, přibývá. Odhady, vycházející z momentální situace, nevěstí nic dobrého. Jestliže bude i v následujících týdnech přibývat deset až patnáct tisíc nakažených každý den, onemocní do konce letošního roku přibližně šest set tisíc lidí, zhruba deset tisíc z nich může zemřít. Co by nákazu prakticky okamžitě přibrzdilo, víme, už jsme si to vyzkoušeli.

Přečíst článek
Německo, ilustrační foto

Německo čeká „virem prolezlá" zima, ekonomicky půjde dolů a Česko s ním

Pandemická situace v Česku a v Německu se dál zhoršuje. V Česku přibývá denně kolem 13 tisíc nově nakažených - týdenní průměr nově nakažených na 100 tisíc obyvatel přesáhl 85. To je nejrychlejší přírůstek od března letošního roku. Situace se dramaticky zhoršuje také v Německu - největší evropské ekonomice.

Přečíst článek
snímek Petra Topiče (Mafra) zachycující následky ničivého tornáda na jižní Moravě

Nominace na Czech Press Photo: covid, tornádo, olympiáda i staroměstské kříže

Nejen covidem je živo oko profesionálního fotografa. Letošnímu ročníku prestižní fotografické soutěže Czech Press Photo kromě koronaviru dominovala témata jako následky ničivého tornáda na jižní Moravě či pro Česko velmi úspěšných letních olympijských her. Podívejte se na snímky nominované v kategoriích Aktualita, Reportáž, Každodenní život a Lidé, o kterých se mluví.

Přečíst článek

Čína chce z lukrativního plavebního byznysu urvat co nejvíc

Ještě před čtyřiceti lety se v Číně dalo projet na loni leda v uniformě čínského námořnictva anebo jako rybář. Byznys plaveb pro turisty se zrodil teprve v 90. letech minulého století, když příliv zahraničních turistů vedl k rozvoji luxusních říčních plaveb. 

Přečíst článek
Radek Špicar, viceprezident Svazu průmyslu a dopravy ČR

Špicar: V autoprůmyslu se zřejmě naplní černé scénáře

Omezování či přímo zastavování výroby v automobilovém průmyslu ovlivní celou českou ekonomiku a krize kvůli nedostatku čipů potrvá měsíce. Jsou dvě cesty, jak z ní vybřednout. „Je to kurzarbeit, tedy podpora krátkodobé nezaměstnanosti u dlouhodobých, stabilních zaměstnavatelů. Než bude notifikovaný, můžeme vyzkoušet osvědčený Antivirus. A za druhé dlouhodobým systémovým řešením nedostatku pracovní síly na českém trhu práce je digitalizace, automatizace a robotizace,“ říká viceprezident Svazu průmyslu a dopravy Radek Špicar.

Přečíst článek
Microsoft, ilustrační foto

Microsoft nechá zaměstnance na home office, návrat do kanceláří odložil na neurčito

Microsoft zrušil kvůli šíření varianty delta datum návratu do kanceláří ve Spojených státech. Stejný krok udělali v posledních dvou měsících i giganti jako Apple, Google a Facebook.

Přečíst článek
Inflace, ilustrační foto

Inflační paradox. Explozi cen brzdí obavy z další vlny koronaviru

Vývoj inflace je jedním z nejvážnějších témat, o kterém se ve světě v řadách ekonomů i bankéřů letos hovoří a spekuluje. Objevující se názory varující, ale také uklidňující. Jasno přitom není.

Přečíst článek
Reklama

News box

Realitní společnost CPI Property Group loni 📈 zvýšila konsolidovaný hrubý provozní zisk (EBITDA) o 28,1 procenta na 778 milionů eur (19,7 miliardy korun). Celkové příjmy pak vzrostly o 32,1 procenta na 1,69 miliardy eur. Firma, jejímž většinovým vlastníkem je český miliardář Radovan Vítek.
Při leteckých úderech na severozápadě Sýrie dnes brzy ráno zahynulo nejméně 4️⃣2️⃣ lidí, informovala exilová Syrská organizace pro lidská práva (SOHR). Podle ní jsou mezi oběťmi syrští vojáci a nejméně šest členů libanonského hnutí Hizballáh. 
Rusko v noci na dnešek podniklo další rozsáhlý vzdušný útok na Ukrajinu, která hlásí poškození  energetické infrastruktury v různých částech země. Odstávky v dodávkách elektřiny hlásí Dněpropetrovská a Charkovská oblast, píše na svém ruskojazyčném webu stanice BBC. 
V oblíbené počítačové 🎮 hře Fortnite je nově možné navštívit kyjevské náměstí Nezávislosti, zvané Majdan. Na speciálně vytvořené mapě se nebojuje, ale setrváním na ní hráči přispívají na obnovu nemocnice u Mykolajivu na jihu Ukrajiny, kterou zničily ruské útoky ve více než dva roky trvající válce. 
Při izraelských úderech mířených na oblast nedaleko Halabu (Aleppa) na severu Sýrie zahynulo podle agentury AFP nejméně 3️⃣6️⃣ syrských vojáků. Izrael podle exilové Syrské organizace pro lidská práva (SOHR) cílil na sklady zbraní poblíž mezinárodního letiště.
Reklama
Reklama
Doporučujeme