Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Jana Havligerová: Koronavirová nákaza sílí, a politici jenom řeční

Pandemie koronaviru
ČTK
Jana Havligerová

Covidová čísla neutěšeně rostou, nemocnic, které přecházejí na nouzový provoz, přibývá. Odhady, vycházející z momentální situace, nevěstí nic dobrého. Jestliže bude i v následujících týdnech přibývat deset až patnáct tisíc nakažených každý den, onemocní do konce letošního roku přibližně šest set tisíc lidí, zhruba deset tisíc z nich může zemřít. Co by nákazu prakticky okamžitě přibrzdilo, víme, už jsme si to vyzkoušeli.

Reklama

Zavírání škol, obchodů a služeb, ani omezení dopravy si ale nikdo nepřeje. Zvlášť to platí jak o odcházející, tak i nastupující vládní garnituře. Politiky z těchto dvou táborů k tomu, že ze svého slovníku vyškrtli pojem lockdown sice vedou odlišné důvody, ale to je právě úplně teď jedno. Je jen dobře, že o totálním uzavření celé společnosti snad ani neuvažují. Jedná se o suverénně nejdražší finanční opatření, navíc s následky, které do budoucnosti – například ve školství, ještě pořád ani neumíme odhadnout. 

Kandidát na post ministra zdravotnictví Válek po jednání odborných skupin politicky protichůdných táborů vzkázal, že „žádný z kroků pro řešení epidemie covidu v Česku nevyžaduje zavedení nouzového stavu a nemá se jednat o drastická řešení“. Fajn, škoda, že jsme se zároveň nedozvěděli, co nás čeká. Akademické debaty covid nezabrzdí. A kakofonie odborných názorů vydatně přispívá k tomu, že až třetina lidí nařízená opatření ignoruje.

Black Friday

Lukáš Kovanda: Black Friday se blíží, pozor na podvody

Už za necelých čtrnáct dní, 26. listopadu, nastane letošní Black Friday. Den plný slev, importovaný z USA, se v Česku uchytil v necelém posledním desetiletí zejména v oblasti internetového nakupování. Letos však nebude, jak tomu bývalo, tolik ve znamení zlevněné elektroniky, jako spíše zlevněného oblečení či kosmetiky. Elektronika totiž v některých případech dokonce i zdraží. Důvodem je především světová čipová krize.

Přečíst článek

Co dalšího proti šířící se nákaze zabírá, také víme. Opakovat, že je to, kromě očkování, především testování, je už otravné. Ale je to tak. Teď není vhodná doba testování omezovat. Stát by měl stanovit takové podmínky, aby testy byly dostupné pro každého – ať už je očkovaný nebo ne, a to kdykoliv, kdy o test požádá. Finančně by měl podpořit občany, školy, živnostníky i firmy tak, aby se testování, nejspíš alespoň do jara, stalo samozřejmostí. K tomu je potřeba i personálně posílit laboratoře, které testují a hlavně hygienické stanice, které trasují. Jistě, i to je to finančně náročné, ale náklady na intenzivní léčbu vážně nemocných covidových pacientů jsou také enormní.

Babišova kohorta selhala, i když měla k dispozici dostatek testů i vakcín. Nová vládní garnitura sice ještě nemá v rukách faktickou moc, ale do rozhodování o proticovidových opatřeních už se stejně nechala vtáhnout. Tak je její povinností nedovolit, aby se dokola opakovaly stále stejné chyby. Exekutivní moc koalice Spolu a Pir/STAN zatím nemají, ale Poslanecké sněmovně už vládnou. Na nich tedy je, jestli se oprava pandemického zákona, vytvořeného v hektickém tempu několika dní, stane jednou z legislativních priorit.

Nakonec, platnost téhle zpackané normy končí už příští rok v únoru, a bez ní se těžko obejdeme. Na úpravu čeká i krizový zákon, podle kterého má a může policie postihovat porušení protikoronavirových opatření. Tak aby bylo jasné. Bez kontroly a postihu bude každé nařízení jenom pro smích.

Reklama

Související

Čínský hospodářský zázrak se nekoná

Čínský hospodářský zázrak se nekoná. Tamní vláda musí stimulovat ekonomiku

Přečíst článek

WHO odpískala globální stav nouze kvůli koronavirové pandemii. Na covid se ale přitom stále umírá

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme