Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Schváleno: Pomoc proti energetické chudobě, testování ve firmách a zrušení Antiviru B

Tisková konference vlády
ČTK
Stanislav Šulc

Nová vláda v boji proti pandemii zavede od poloviny ledna povinné testování ve firmách, a to i pro zaměstnance po třetí dávce očkování, uvedl ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) po jednání vlády.

Reklama

Boj s energetickou chudobou

Vláda dnes schválila soubor opatření, který připravovala skupina ministrů financí, práce, průmyslu a životního prostředí kvůli vysokým cenám energií. Lidem má pomoci zvýšení příspěvku na bydlení, v souvislosti s tím se připravuje návrh novely zákona o státní sociální podpoře. Využít bude možné také mimořádnou okamžitou pomoc, pro podnikatele se rozšíří program Záruka v souvislosti s vynucenou změnou dodavatele energií.

Lidé budou podávat daňová přiznání podle nových pravidel

Lukáš Kovanda: Daňové změny přinesou lidem víc peněz na boj s inflací

Zvýšení slevy na poplatníka vyjde na necelých 13 miliard korun. Pomůže znatelně i sociálně slabším, na rozdíl od zrušení superhrubé mzdy.

Přečíst článek

„Místo plošné pomoci chceme pomáhat adresně, chceme pomáhat konkrétně a chceme se zaměřit přesně na ty lidi, kteří jsou postiženi energetickou chudobou,“ řekl premiér Petr Fiala (ODS). Adresná pomoc podle něj méně zatíží státní rozpočet.

Vláda chce navýšit příspěvek na bydlení, avizovaný skokový nárůst nákladů domácností na energie však podle kabinetu nelze promítnout do pravidelné úpravy částek normativních nákladů na bydlení. Potřeba je novela zákona o státní sociální podpoře, která bude vládě předložena 5. ledna. Obsahem novely bude navýšení k normativním nákladům na bydlení pro rok 2022 tak, aby bylo pokryté zvyšování cen energií nebo rozšíření nároku na příspěvek na bydlení i pro podnájemní bydlení, dosud se příspěvek týkal pouze nájemního a vlastnického bydlení. Novela obsahuje i zmocnění pro vládu částky mimořádného navýšení v průběhu roku upravit v případě, kdy se odhad vývoje cen významně zvýší. Státní rozpočet bude novela stát 2,5 až tři miliardy korun. O příspěvek lze požádat až tři měsíce zpětně.

Zrušení programu Antivirus B

Vláda od 1. ledna pozastavuje vyplácení příspěvku B z programu Antivirus, doplatí podporu za listopad a prosinec, uvedl po jednání kabinetu ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL).

Petr Fiala

Politický diář Jany Havligerové: Svátky sem, svátky tam, úřadovat se musí

Vláda premiéra Fialy povolá do Strakovy akademie, kde sídlí, čtyřiasedmdesát nových úředníků. Díky jim, podle ministerského předsedy, budou moci jednotliví ministři lépe vytipovat, které úředníky na rezortech bude možné propustit.

Přečíst článek

Program Antivirus B měl bránit propouštění. Při omezení výroby a služeb kvůli výpadku poptávky, personálu či surovin dorovnává 60 procent náhrady mzdy do 29 tisíc korun. Minulá vláda schválila, že příspěvek budou firmy moci čerpat od začátku listopadu do konce února.

Pokud by bylo nutné s ohledem na novou variantu koronaviru omikron nutné podporu zavést, vláda se podle Jurečky může k debatě o obnovení programu Antivirus B vrátit. V současné chvíli ale jeho pokračování neplánuje. Bude se naopak snažit, aby Evropská komise co nejdříve schválila program kurzarbeit. „Nenecháváme nikoho na holičkách, pamatujeme na pomoc firem, ale musí být efektivní, smysluplná a cílená,“ řekl Jurečka.

Jurečka nadále zmínil, že vláda bude pracovat na tom, aby se podařilo schválit takzvaný kurzarbeit, který by měl být systémovým řešením pro podobné situace.

Ve firmách se bude testovat

Od 17. ledna by měl ve firmách fungovat systém testování podobně, jako tomu bude od začátku ledna ve školách. Podle ministra zdravotnictví Vlastimila Válka (TOP 09) by se mělo testovat dvakrát týdně. Důvodem jsou obavy ze šíření nové varianty koronaviru omrikon, která je výrazně nakažlivější než aktuálně převažující varianta známá pod jménem delta. Omikron by se měl stát převažující variantou viru u nás v průběhu ledna, nejpozději na přelomu ledna a února 2022.

Povinné testování by se podle Válka mělo týkat všech zaměstnanců, a to včetně těch, kteří již jsou očkováni třetí, takzvaně posilující dávkou vakcíny.

Testování prostřednictvím samotestů by se v novém režimu podle návrhu ministerstva zdravotnictví nevztahovalo na zaměstnance, kteří se na pracovišti nestýkají se třetími osobami. Testovat by se nadále nemuseli ani lidé, kteří pracují z domu. Povinnost by se netýkala těch, kteří v posledních 72 hodinách měli negativní PCR test, nebo se prokážou negativním antigenním testem provedeným zdravotníkem z posledních 24 hodin. Opatření by se podle Válka nevztahovalo na zdravotníky a pracovníky v sociálních službách, kteří se testují v jiném režimu.

Firmy by měly mít možnost z fondu prevence zdravotních pojišťoven čerpat příspěvek 60 korun na test. Žádosti budou moci začít podávat 1. ledna, a to i za listopad, a poté vždy zpětně za předchozí měsíc. Proplácení musí podle Válka schválit správní rada pojišťoven.

Alexandr Vondra

Zpackaný Green Deal vytvoří z Evropy zónu chudoby, to nesmíme dopustit, říká Alexandr Vondra

Drakonické povinnosti při přechodu na bezemisní zdroje elektřiny nejsme schopni zvládnout, tvrdí místopředseda ODS Alexandr Vondra, europoslanec a člen výboru pro životní prostředí Evropského parlamentu. Rozhovor vznikl krátce po projevu prezidenta Miloše Zemana, který vyzval k odstoupení od Zelené dohody. A krátce předtím, než by mohla Evropská komise rozhodnout, zda bude jádro uznáno jako součást evropského mixu. Na jádru přitom podle Vondry stojí a má stát česká energetika.

Přečíst článek

Finanční úřad

Daňové změny roku 2022: polepší si hlavně rodiny s dětmi

Lidem by v příštím roce mělo zůstat více peněz v kapse. Zvýší se daňové slevy na poplatníka a projeví se také zrušení superhrubé mzdy či limitu na odpisy za děti. Negativní vliv bude mít inflace.

Přečíst článek

Případ Roubal

Netflix, HBO i Disney chtějí české diváky. Jak zareaguje Nova a ostatní?

Do Česka v nadcházejících měsících zamíří tři globální streamovací služby. Doplní tak nabídku interaktivních televizí v čele s Netflixem. Reagovat na to musí také tuzemské stanice. Nova proto tlačí své Voyo a má s ním velké plány. Jaký bude boj o diváka, který se stale více odklání od tradiční televize a zábavu hledá aktivně sám?

Přečíst článek

Reklama

Související

Staroměstské náměstí

Populismus zabíjí. Česko pandemii zvládlo podstatně hůře než nepopulistické země

Přečíst článek
Poptávka po ropě je téměř za vrcholem. Příští rok ji zabrzdí elektromobily a touha po čisté energii

Poptávka po ropě je téměř za vrcholem. Příští rok ji zabrzdí elektromobily a touha po čisté energii

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme