Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

komentář - informace o tématu

Obchodní centrum - ilustrační snímek

Stanislav Šulc: Otevřeno? Zavřeno? Zákon o zavření obchodů o svátcích je zmetek. Je načase si to přiznat

Mysleli jsme to dobře, ale dopadlo to jako vždycky. Málokterý zákon tak dokonale naplňuje legendární bonmot jako omezení otevírací doby velkých obchodů během státních svátků. Tedy během některých státních svátků.

Přečíst článek

Pavel Fiala: Evropa vrací do hry jádro a uhlí. Česko nesmyslně spoléhá jen na Dukovany

Přečíst článek

Dalibor Martínek: Rusům už nic, ať si nechají plyn i ropu. Překročili všechny meze

Přečíst článek
Ceny benzinu 5. března 2022

Lukáš Kovanda: Benzin zlevňuje nejrychleji za 11 let. Vláda za to může jen zčásti

Přečíst článek
Český premiér Petr Fiala (ODS)

Lukáš Kovanda: Fialova vláda si vylepšila rozpočet laciným trikem. Pomáhá jí inflace

Příjmy rozpočtu nafoukla inflace, na skutečném osekání výdajů bude muset Fialova vláda ještě zapracovat. Nebo zvýšit daně, jak radí prezident Zeman i Mezinárodní měnový fond. Fialův kabinet to však i kvůli inflaci a pandemii zatím otevřeně odmítá. Ale nejspíš mu nezbyde nic jiného.

Přečíst článek
Inflace, ilustrační foto

Dalibor Martínek: V pondělí vyjde klíčové číslo o inflaci. Snad nás statistický úřad miluje

Proč je pondělní údaj o inflaci tak důležitý? Statistický úřad přinese číslo za leden. Jak říkají ekonomové, leden je přeceňovací měsíc. Takže pondělní údaj o lednové inflaci konečně odhalí, jak jsme na tom s růstem cen.

Přečíst článek
Burza, ilustrační foto

Richard Bechník: Krvavý leden vystřídalo čekání na akciový odraz. Trpělivost a pravidelné investice se vyplácí

Investoři by měli mít s akciovým trhem trpělivost, píše ve svém komentáři Richard Bechník, hlavní analytik Fincentrum & Swiss Life Select s tím, že ještě není zdaleka jednoznačně rozhodnuto, zda si sáhl na své dno. „Na potvrzení odrazového trendu si ještě budeme muset počkat. Do budoucna tak můžeme očekávat zvýšenou volatilitu s postupně převažujícím růstovým trendem. Bude to ale vyžadovat trpělivost. Zvlášť důležité je dodržování staré známé pravdy, že by investor měl v době proměnlivého prostředí zvolit spíše pravidelnou investici. Pro tento rok bychom měli volit alespoň pět měsíců,“ říká Bechník. 

Přečíst článek
Spoření - ilustrační foto

Lukáš Kovanda: Češi neumějí spořit. Energetickou chudobu budou následovat další problémy

Polovina Čechů, zhruba 4,5 milionu lidí, nemá dostatečné úspory. Během rekordní inflace letošního roku mohou velmi trpět. Podstatnou část z nich tvoří ale důchodci, kteří mají zajištěn příjem od státu. V době růstu cen energie se však projevil nedostatek úspor i u nich.

Přečíst článek
Nákupy

Tereza Zavadilová: Na inflaci může být i trocha dobrého

Zdražování je asi největší strašidlo českých konzumentů i střádalů v posledních měsících. Inflace je nepříjemná, obzvlášť je-li provázena vyšší nejistotou, ale pokud je v rozumných mezích, nemusí znamenat žádnou tragédii. 

Přečíst článek
Pandemie koronaviru

Jana Havligerová: Koronavirová nákaza sílí, a politici jenom řeční

Covidová čísla neutěšeně rostou, nemocnic, které přecházejí na nouzový provoz, přibývá. Odhady, vycházející z momentální situace, nevěstí nic dobrého. Jestliže bude i v následujících týdnech přibývat deset až patnáct tisíc nakažených každý den, onemocní do konce letošního roku přibližně šest set tisíc lidí, zhruba deset tisíc z nich může zemřít. Co by nákazu prakticky okamžitě přibrzdilo, víme, už jsme si to vyzkoušeli.

Přečíst článek
Orbán a Babiš

Jana Havligerová: Odkud a kam kráčí Česko

Den vzniku samostatné ČSR, osmadvacátý říjen, není – jak si mnozí říkají, svátek pro nostalgiky. Připomínka vzniku demokratické země, republiky, která si nevzala za vzor autoritářské státy ze svého okolí, je aktuální odkaz. Zvlášť v době, kdy si stále ještě český předseda vlády pozve v předvolebním čase jako politickou podporu maďarského premiéra Viktora Orbána.

Přečíst článek
Andrej Babiš, předseda hnutí ANO

Krotký Babiš, to úplně nesedí

Premiér Babiš opětovně prohlásil, že Zemanovu nabídku jednat o vládě nepřijme a jeho hnutí půjde do opozice.

Přečíst článek
Elekromobil

Lukáš Kovanda: Krutá řeč dat o elektromobilitě

Kompletním přechodem ne elektromobilitu sníží EU globální emise oxidu uhličitého o 2 %. O tolik je pak Čína zase zvýší za pouhé dva roky jen svojí horečnou výstavbou uhelných elektráren. A i další data ukazují řadu problémů, které přechod na elektromobilitu přinese.

Přečíst článek
Ivan Bartoš, předseda Pirátů

Viliam Buchert: Bartoš si jde na Ústecko pro symbolickou porážku

Politika je i hra symbolů. Když člověk získá vítězství, nebo utrpí porážku, má to velký symbolický význam pro veřejnost i média. Je ale nepochopitelné, že si jde někdo pro porážku dobrovolně. Jako šéf Pirátů Ivan Bartoš na Ústecku, kde téměř jistě prohraje v říjnových volbách s premiérem Andrejem Babišem (ANO).

Přečíst článek
Reklama

News box

Výrobce výbušnin a střeliva Explosia Pardubice loni zvýšil ↗ zisk před zdaněním meziročně o 86 milionů na rekordních 284 milionů korun. K růstu přispěl zájem o výbušniny. 💣 Obrat se meziročně zvýšil z 1,2 miliardy na 1,42 miliardy korun.
Investice do reklamy a marketingu loni v Česku meziročně vzrostly ↗ o 12 procent na 145,3 miliardy korun. Dominantní roli ve výdajích na reklamu měly stále televize a on-line média. Letos by měly celkové výdaje dále růst na 157 miliard korun, oznámila Asociace komunikačních agentur.
Miliardář Daniel Křetínský dal nabídku na převzetí francouzské technologické společnosti Atos. Firma celkem obdržela od investorů čtyři různé nabídky na restrukturalizaci dluhu a vložení hotovosti do podniku. 💶 Do konce měsíce by se měla rozhodnout, kterou nabídku přijme. Číst více
Českému výrobci bezpilotních letounů Primoco UAV SE ⬇  klesly v letošním prvním čtvrtletí na 549 000 korun z téměř 88 milionů před rokem. Za čtvrtletí firma hospodařila se ztrátou 13,1 milionu korun oproti zisku 42,9 milionu v prvním kvartálu. 
Izraelská armáda zahájila evakuaci 🏃‍♂️🏃‍♀️ části Rafáhu na jihu Pásma Gazy před dlouho chystanou ofenzivou v této oblasti, informoval o tom deník Haarec a server The Times of Israel. Podle nich armáda vyzývá k evakuaci civilisty ve východní části Rafáhu. Armáda to zatím oficiálně nepotvrdila.
Reklama
Reklama
Doporučujeme