Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

komentář - informace o tématu

Elektrárna Počerady

Doba levné elektřiny a tepla končí. Kdo včas zareaguje, bude ve výhodě

Do konce tohoto desetiletí bude v Česku odstavena pětina všech provozovaných elektráren. Do roku 2040 pak zmizí až 40 procent aktuálně instalovaného výkonu. Bez nových zdrojů se Česko z exportéra elektřiny stane jejím dovozcem.

Přečíst článek
Konec dodavatele energií Dobrá energie. Koupil ho miliardář Daniel Křetínský.

Elektřina v Německu je nejdražší v dějinách. Je to problém i pro český průmysl

Přečíst článek

František Janáč: Stavět se bude dál pomalu, dráž, a ještě nebude z čeho

Přečíst článek
Alena Schillerová (ANO), ministryně financí

Lukáš Kovanda: Zeman žádá úspornější rozpočet, bude hrozit provizorium

Prezident Miloš Zeman dal včera zřetelně najevo, že rozpočet na příští rok to u něj nebude mít tak snadné jako rozpočet na rok letošní. A to přesto, že navrhovaný schodek na rok 2022 je o 110 miliard korun nižší než deficit, s nímž rozpočet může počítat letos.

Přečíst článek
Volební urna, ilustrační foto

Viliam Buchert: Pravice i levice nemají vůdce, proto bodují Babiš či Okamura

Zatímco v prvních dvou dekádách po revoluci probíhal na české politické scéně souboj pravice a levice, dnes převládá čirý populismus a ideologická beztvarost. Cesta se tak otevřela pro Mesiáše všeho druhu.

Přečíst článek
Cristiano Ronaldo

Lukáš Kovanda: Ronaldo odchází z Juventusu, akcionáři plesají

Akcie italského fotbalového klubu Juventus Turín dnes poskočily až o 4,2 procenta poté, co se vyrojily spekulace, že jeho největší hvězda, Portugalec Cristiano Ronaldo, by mohl být na prodej Manchesteru City.

Přečíst článek
Robert Šlachta, Přísaha

Jana Havligerová: Na volební špínu je ještě čas

Usmívajícího se Šlachtu střídá mírně zachmuřený muž, už není čas na přívětivost. Ostrá fáze předvolební kampaně začala.  

Přečíst článek
Petr Fiala, ODS

Viliam Buchert: 50 dní do voleb. Strany slibují, že už bude kampaň, zatím je to velké nic

Těžko říct, zda je to koronavirovou únavou, neschopností něco zajímavého vymyslet, nebo stanoveným limitem na financování, ale kampaň před říjnovými volbami do Poslanecké sněmovny je zatím šeď a nuda. Přitom mnozí hovoří o tom, že se jedná o zásadní střet o podobu demokracie a svobody u nás.

Přečíst článek
Ministryně práce Jana Maláčová (ČSSD)

Lukáš Kovanda: Důchody budou ještě vyšší, v průměru o 800 korun

Důchody budou zase ještě vyšší. Valorizovaná složka se kvůli inflaci zvyšuje ze 460 na 500 korun, důchodci si v průměru tedy polepší o 800 korun.

Přečíst článek
Elektromobil, ilustrační foto

Dalibor Martínek: Elektroauta. Kdo za ně bude potrestán?

V Česku je registrováno 6,2 milionu aut, to je aktuální číslo, které nepřetržitě roste. Před půl rokem to bylo jen 6,1 milionu. Od začátku roku si lidé koupili téměř sto tisíc aut.

Přečíst článek
Jahodový nanuk, ilustrační foto

Politický zápisník Jany Havligerové: Na Babiše s nanukem

Síly v předvolebním klání se podle nejnovějších průzkumů volebních preferencí vyrovnávají, a tak se Piráti a Starostové rozhodli osvěžit vlastní kampaň cucem na špejli.

Přečíst článek
Železo je drahé

Eduard Nejezchleb: Železo prodražuje stavby, letos ještě ceny rudy neklesnou

Nárůst ceny a špatná dostupnost železa mohou způsobit komplikace lidem plánujícím investici do bydlení. Zlepšení situace by mohlo přijít nejdříve v druhém čtvrtletí toho příštího, upozorňuje ve svém komentáři Eduard Nejezchleb ze společnosti Bravo Europa.

Přečíst článek
První místopředseda vlády, ministr vnitra a předseda ČSSD Jan Hamáček a ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová

Viliam Buchert: ČSSD prošustrovala miliardy, teď je chce z daní úspěšných

ČSSD, která se při řešení pandemie podílela ve vládě na někdy nesmyslném utrácení miliard korun a přispěla k obrovskému zadlužování země, si našla v předvolebním boji velkého nepřítele – úspěšné a bohaté. Od nich chce získat peníze, které sami socialisté prošustrovali.

Přečíst článek
Reklama

News box

Americká softwarová společnost Microsoft plánuje vybudovat v americkém státě Wisconsin moderní 📊📊📊datové centrum za 3,3 miliardy dolarů. Informoval o tom Bílý dům s tím, že plány Microsoftu dnes při návštěvě Wisconsinu oznámí americký prezident Joe Biden. Datové centrum Microsoftu bude na stejném místě, kde tchajwanský výrobce elektroniky Foxconn plánoval postavit továrnu za deset miliard dolarů.
Německému výrobci luxusních 🚗🚗🚗automobilů BMW v prvním čtvrtletí klesl zisk před zdaněním o 18,9 procenta na 4,16 miliardy eur. Pokles způsobily vyšší náklady související mimo jiné s obměnou důležitého modelu řady 5 a vyšší podíl plně elektrických vozů, které zatím nejsou tak ziskové. 
Tribunál Soudního dvora Evropské unie zrušil verdikt Evropské komise o schválení státní pomoci německé✈️✈️✈️ letecké společnosti Condor. Ta pomoc získala po úpadku své mateřské firmy Thomas Cook. Soudci druhého nejvyššího soudu EU podle dnešního sdělení rozhodli, že EK měla před schválením zahájit oficiální vyšetřovací řízení. Proti rozhodnutí je možné se odvolat.
Zástupci členských států Evropské unie v Bruselu ✔️✔️✔️potvrdili shodu na konečné podobě migračního balíčku. Češi se podle informací ČTK zdrželi, proti bylo Maďarsko a Polsko. Dnes schválený postoj států bloku je definitivní, nová migrační a azylová pravidla už jen formálně schválí unijní ministři, konkrétně na jednání ministrů financí příští týden v úterý.
Rusko se stalo agresorem a rozpoutalo v Evropě válku, která si svojí ničivostí nijak nezadá s druhou světovou. Na pietním aktu k 79. výročí konce druhé světové války to řekl prezident Petr Pavel. Je hrdý na to, že Česko nepolevuje v pomoci Ukrajině napadené Ruskem. Její obránci si podle hlavy státu zaslouží respekt a veškerou pomoc. Ceremoniálu na pražském Vítkově se zúčastnili v hojném počtu politici například z vedení obou parlamentních komor. Historické události si na místě připomněli ale také zástupci církve, veteránských spolků i další desítky lidí.
Obnovitelné zdroje ⚡⚡⚡energie měly na celosvětové výrobě elektřiny loni rekordní podíl 30,3 procenta. To bylo o 0,9 procentního bodu více než v roce předchozím. Příčinou je zvýšení kapacit solárních a větrných elektráren, vyplývá ze zprávy, kterou zveřejnil institut Ember.
Americký skaut 👦👦👦(Boy Scouts of America, BSA) se přejmenoval. Nový název Scouting America už neodkazuje na to, že původně šlo pouze o chlapeckou organizaci. Informovala o tom agentura AP, podle níž jde o první změnu názvu ve 114leté historii amerického skautu. BSA se v posledních letech potýkal s bankrotem, který byl vyhlášen v důsledku desítek tisíc žalob týkajících se sexuálního zneužívání.
Nizozemské společnosti 🧺🧺🧺Ahold Delhaize, která v České republice provozuje obchody Albert, klesl v prvním čtvrtletí provozní zisk o 2,3 procenta na 803 milionů eur. Na výsledky měly negativní dopad náklady na reorganizaci belgické součásti. Čisté tržby se firmě zvýšily o 0,4 procenta na 21,7 miliardy eur.
Investice světových firem do umělé inteligence (AI) se budou letos dál zvyšovat a na konci roku mohou dosáhnout šesti bilionů korun, což se blíží hrubému domácímu produktu ČR. Ten loni činil 7,3 bilionu korun. Vyplývá to z analýzy investiční společnosti XTB. Číst více
Skiareál ⛷️⛷️⛷️v Deštném v Orlických horách chce v letošním roce investovat do svého rozvoje téměř 100 milionů korun. Největší investicí bude nová šestisedačková lanovka v areálu Marta I, která nahradí lyžařský kotvový vlek, tatrapomu a dvousedačkovou lanovku. Uvedl to ředitel střediska Petr Prouza. Přípravné práce pro stavbu lanovky začaly.
Reklama
Reklama
Doporučujeme