Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Kariéra. Manažeři a manažerky v pohybu

Prezident Petr Pavel (vpravo) jmenoval Petra Hladíka (KDU-ČSL) ministrem životního prostředí, 10. března 2023, Praha

Hladík se dočkal. Pavel jej první den v úřadě jmenoval ministrem životního prostředí

Prezident Petr Pavel dnes, den poté, co se ujal funkce hlavy státu, jmenoval místopředsedu KDU-ČSL Petra Hladíka ministrem životního prostředí. Předchozí prezident Miloš Zeman jmenování začátkem roku odmítl, což lidovci označili za protiústavní, kompetenční žalobu ale s ohledem na končící mandát bývalé hlavy státu nepodali. Vláda nebyla kompletní od začátku listopadu, kdy ze zdravotních důvodů skončila na ministerstvu životního prostředí (MŽP) Anna Hubáčková (za KDU-ČSL).

Přečíst článek
Simona Hornochová, nová šéfka Finanční správy ČR na archivním snímku z roku 2014

Novou šéfkou Finanční správy bude bývalá Babišova náměstkyně

Novou generální ředitelkou Generálního finančního ředitelství se od 1. března stane někdejší náměstkyně ministra financí Simona Hornochová. Novinářům ji ve čtvrtek představil ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS). Bývalá generální ředitelka Tatjana Richterová skončila na vlastní žádost loni v březnu, od jejího odchodu řídil Finanční správu její zástupce Jan Ronovský.

Přečíst článek
Petr Dvořák, dosavadní šéf ČT, jeho mandát končí letos v září.

Česká televize hledá v tendru nástupce Dvořáka

Rada ČT vyhlásila výběrové řízení na nového generálního ředitele České televize pro dalších šest let. Uzávěrka přihlášek je 17. dubna. Současnému generálnímu řediteli Petru Dvořákovi vyprší mandát letos na konci září. Vyplývá to z hlasování rady.

Přečíst článek
Nově zvolený český prezident Petr Pavel s budoucí první dámou Evou.

Kancelář Petra Pavla posílí diplomat z Bruselu Zajíček a velvyslanec v Bělorusku Pernický

Zahraniční odbor Pražského hradu povede po nástupu nového prezidenta Petra Pavla klíčový český diplomat v Bruselu Jaroslav Zajíček. Ředitelem protokolu bude dosavadní český velvyslanec v Bělorusku Tomáš Pernický, uvedla manažerka komunikace zvoleného prezidenta Pavla Markéta Řeháková.

Přečíst článek

Šéfem firmy Westinghouse v ČR, která se uchází o dostavbu Dukovan, je Petr Brzezina

Šéfem společnosti Westinghouse v Česku, která se uchází o stavbu nového jaderného bloku v Dukovanech a příští rok bude dodávat jaderné palivo do Temelína, se stal Petr Brzezina. Jeho úkolem bude rozvoj jaderných technologií společnosti v Česku, uvedla firma.

Přečíst článek
video

Jsem rychlý. U nových věcí chci být první, říká bývalý novinář Filip Horký

„Už tři roky se snažím vymanit z toho, aby mě lidé vnímali jako novináře,“ prozradil v rozhovoru pro Newstream TV Filip Horký, bývalý novinář a současný CEO technologické společnosti Flashnews. „Užívám si, že poprvé v životě nemusím mít neustálý přehled o tom, co se děje. Můžu se více soustředit na sebe a svůj život, než na životy jiných,“ dodal v pořadu Značka:Osobně, který moderuje Katarína Krajčovičová.

Přečíst článek
Miroslav Štěpán dočasně povede Českou poštu. Nahradí v únoru končícího Romana Knapa

Žádný z desítky uchazečů na post šéfa České pošty neuspěl. Podnik dočasně povede Miroslav Štěpán

Českou poštu od března dočasně povede dosavadní ředitel poštovní služby podniku Miroslav Štěpán. Dosavadní šéf pošty Roman Knap z funkce na konci února odejde.

Přečíst článek
Generálním ředitelem NN Pojišťovny a Penzijní společnosti v ČR se k 1. dubnu letošního roku stane Nizozemec Yoram Schwarz

Pojišťovnu a penzijní společnost NN povede Nizozemec Schwarz

Generálním ředitelem NN Pojišťovny a Penzijní společnosti v ČR se k 1. dubnu letošního roku stane Nizozemec Yoram Schwarz. V čele NN vystřídá krajana Mauricka Schellekense, kterému v Česku končí pětiletý mandát, oznámila pojišťovna.

Přečíst článek
Bývalý guvernér ČNB Jiří Rusnok

Exguvernér ČNB Rusnok bude radit představenstvu pojišťovny Allianz

Jiří Rusnok, který loni v červnu opustil funkci guvernéra České národní banky (ČNB), se s platností od 1. února 2023 stane poradcem představenstva Allianz pojišťovny. Oznámila pojišťovna Allianz.

Přečíst článek
Zakladatel a dosavadní výkonný ředitel Netflixu Reed Hastings na snímku z roku 2017.

Konec éry zakladatele Netflixu Reeda Hastingse. Muže, který změnil vnímání televize

Muž, který znovu vymyslel televizi. Nikým menším není Reed Hastings, který v roce 1997 založil poštovní videopůjčovnu Netflix. Z té je nyní největší globální televize světa s původním obsahem bojujícím o Oscary a bavící více než 230 milionů diváků ve 200 zemích světa. Nyní Hastings končí v každodenní operativě. Nová éra Netflixu tak odstartovala právě nyní.

Přečíst článek
Netflix po deseti letech příprav mění vedení, překvapil trh výsledky

Netflix po deseti letech příprav mění šéfa, překvapil trh výsledky

Americký provozovatel streamovací služby Netflix zveřejnil příznivé hospodářské výsledky za čtvrté čtvrtletí, které podle agentur předčily očekávání analytiků. Oznámil rovněž změnu ve vedení: spoluzakladatel společnosti Reed Hastings odchází z funkce výkonného ředitele a předává otěže dlouholetému partnerovi ve vedení Tedovi Sarandosovi a Gregovi Petersovi, jenž má na starosti operace společnosti.

Přečíst článek
Reklama

News box

Evropská komise 👍 zlepšila odhad letošního růstu ekonomiky Evropské unie na jedno procento. V předchozí únorové prognóze letošní růst odhadovala na 0,9 procenta. V příštím roce čeká zrychlení růstu na 1,6 procenta. Komise to dnes uvedla ve svém jarním hospodářském výhledu.
Slovenská vláda dnes  schválila záměr stavět nový jaderný zdroj s výkonem do 1200 megawattů na západě země. Kabinet premiéra Roberta Fica na svém výjezdním zasedání také uložil ministrům financí a hospodářství, aby do konce října připravili detaily k projektu.
Evropská unie dnes vyzvala Izrael, aby okamžitě  ukončil vojenskou operaci v Rafáhu na jihu Pásma Gazy. Vede podle ní k dalšímu narušení humanitární pomoci, vysidlování obyvatel a lidskému utrpení. V tiskové zprávě to uvedl šéf diplomacie sedmadvacítky Josep Borrell, podle něhož by pokračování vojenské akce nevyhnutelně a silně zatížilo vztahy EU a Izraele.
Čínská armáda se v posledních týdnech jak ze vzduchu, tak po vodě přibližuje k Tchaj-wanu ve  větší míře než dosud. V úterý tchajwanské ministerstvo obrany v blízkosti ostrova zaznamenalo 23 čínských vojenských letadel. Děje se tak necelý týden před inaugurací nového tchajwanského prezidenta. 
Ekonomika Slovenska v letošním prvním čtvrtletí podle odhadu místního statistického úřadu 📈 zrychlila tempo mezičtvrtletního růstu na 0,7 procenta z 0,6 procenta v předchozích třech měsících. V meziročním srovnání se hrubý domácí produkt (HDP) země reálně zvýšil o 2,7 procenta, tedy nejrychleji za poslední dva roky. 
Německá pojišťovací společnost Allianz v letošním prvním čtvrtletí zvýšila čistý zisk meziročně o 2️⃣2️⃣ procent na téměř 2,5 miliardy eur (zhruba 62 miliard korun). Firma to oznámila v dnešní tiskové zprávě. Allianz je největší pojišťovnou v Evropě a působí rovněž v České republice.
Evropská banka pro obnovu a rozvoj (EBRD) dnes 📉 zhoršila výhled české ekonomiky pro letošní rok. Nyní předpokládá, že hrubý domácí produkt (HDP) České republiky se letos zvýší pouze o 0,9 procenta, zatímco v září letošní růst odhadovala na 2,5 procenta. Banka to uvedla ve svém novém hospodářském výhledu pro země, ve kterých působí.
Banky a stavební spořitelny v ČR poskytly v dubnu hypoteční úvěry za 21,9 miliardy korun, což je proti březnu 📈 růst o pětinu a proti loňskému dubnu více než dvojnásobek. Úrokové sazby nových úvěrů klesly na 5,1 procenta z březnových 5,19 procenta. Je to nejnižší hodnota od června 2022. 
Administrativa amerického prezidenta Joea Bidena pokročila v přípravách balíku zbraní a munice pro Izrael za miliardu dolarů (asi zhruba 2️⃣3️⃣ miliard korun). Balík tankové munice či taktických vozidel přichází jen týden poté, co Spojené státy pozdržely jinou vojenskou pomoc Izraeli kvůli nesouhlasu s operací v Rafáhu v Pásmu Gazy. 
Americké akcie po zprávě o výrobní inflaci v USA za duben 📈 posílily. Trhy nyní čekají na středeční zprávu o vývoji spotřebitelských cen, která by měla vnést větší jasno do dalšího vývoje úrokových sazeb ve Spojených státech.
Reklama
Reklama
Doporučujeme