Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

export - informace o tématu

V případě války na Ukrajině hrozí zdražení pohonných hmoty v Česku nad 45 korun za litr

Rusko je pro český obchod méně důležité než Belgie. Případný konflikt pocítí Češi na výrazném zdražení benzínu

Pro Česko je Rusko méně důležitý vývozní trh než třeba Belgie. Případná válka Ruska s Ukrajinou a související sankce by se Česka přímo dotkly jen omezeně, třeba ve formě dražších pohonných hmot

Přečíst článek

Čeští podnikatelé porážejí strach z inflace. Do nového roku vkročili v dobré náladě

Přečíst článek
Česká národní banka, ilustrační foto

Česká koruna razantně zpevnila. Může to zmírnit růst úrokových sazeb

Přečíst článek
České bankovky, ilustrační foto

Lukáš Kovanda: Koruna pomalu míří k metě 24 korun za euro. Dovozci si mnou ruce

Koruna dnes odpoledne středoevropského času poprvé od září 2012 posílila pod psychologickou úroveň 24,50 za euro. Hlavním důvodem je rozevírání nůžek mezi úrokovými sazbami na koruně a na euru. Trh nyní předpokládá, že se do března rozevřou do největší šíře od prvního pololetí roku 1999, tedy takřka za celou existenci eura.

Přečíst článek
Vagon Škodovek, export

Lukáš Kovanda: Zahraniční obchod stahuje českou ekonomiku nad očekávání víc

Český zahraniční obchod se v říjnu dle očekávání citelně propadl, v národním pojetí činila jeho bilance minus 18,2 miliardy, což je meziročně o takřka padesát miliard korun horší výsledek. Trh citelně záporné saldo očekával, ale přece jenom ne až takto hluboké. Ve střední hodnotě se analytici oslovení agenturou Bloomberg, tuzemští i mezinárodní, shodli na tom, že saldo vykáže hodnotu minus 14,5 miliardy.  

Přečíst článek
Čína je největším světovým vývozcem.

Export z Číny zřejmě podraží, tamní výrobní ceny rekordně stoupají

Výroba v Číně v září rekordně zdražila. Výrobní ceny meziročně pod vlivem razantního růstu cen komodit skočily o 10,7 procenta, uvedl čínský statistický úřad. Index výrobních cen je měřítkem toho, co výrobci účtují svým odběratelům. Čína je největším světovým vývozcem, růst výrobních cen v zemi draka by proto mohl ovlivnit i další země. Například ceny v těžařském odvětví, včetně těžby uhlí, vzrostly o tři čtvrtiny.

Přečíst článek
průmyslová výroba, ilustrační foto

Tomáš Prouza: Zvýšení sazeb zatíží exportéry, pozitivní je pro zákazníky

České firmy dosud tlačil nedostatek pracovníků a růst mezd, nyní po rozhodnutí České národní banky budou mít problém i se zdražováním úvěrů.

Přečíst článek
Annalena Baerbocková, Robert Habeck

Lukáš Kovanda: V Německu zvítězil politický střed, pro Česko je to příznivé

Zelení triumfují v Berlíně. To je špatná zpráva pro tamní velké nemovitostní vlastníky.

Přečíst článek
Tunisko

Lasvitu či Linetu se v Tunisku líbí. Kvůli politice se tam ale další firmy nehrnou

Pro Českou republiku je Tunisko čtvrtým nejdůležitějším exportním trhem v Africe. České firmy tam loni vyvezly zboží za 3,6 miliardy korun, o rok dříve export činil 3,9 miliardy korun. 

Přečíst článek
Světelná instalace české sklářské firmy Lasvit.

Lasvit na milánském týdnu designu osloví až 10 tisíc potenciálních klientů

Lasvit prezentuje české sklářské řemeslo na prestižní přehlídce světového designu Milano Design Week. Potenciální klienty lákají na instalaci umístěnou v budově Českého centra v Miláně.

Přečíst článek
Překladiště v Německu, ilustrační foto

Německou ekonomiku zachraňuje export do Česka a Polska. Narostl téměř o polovinu

Německé firmy se po brexitu přeorientovaly na východ. Výrazně roste export do Polska, Česka, Maďarska i Ruska.

Přečíst článek
Whisky se vrací na výsluní

Whisky je hit a její odbyt roste o desítky procent

Na producenty slavného destilátu silně dopadla pandemie, ale také vysoká cla v některých zemích.

Přečíst článek
průmyslová výroba, ilustrační foto

Exportérům se daří. EGAP pojistil zboží za 45 miliard

Vývoz roste zejména směrem na východ. Největší přírůstek hlásí Asie.

Přečíst článek
Reklama

News box

Ropný tanker plující pod panamskou vlajkou 🚢 v Rudém moři zasáhla střela odpálená pravděpodobně z Jemenu. Informovaly o tom agentury Reuters a AP s odvoláním na britskou firmu pro námořní bezpečnost Ambrey, podle níž se incident stal přibližně 18 kilometrů jihozápadně od jemenského přístavu Muchá. Na obchodní lodě na této klíčové námořní trase už půl roku útočí jemenští povstalci podporovaní Íránem.

Povodňová situace v německé spolkové zemi Sársko, kterou v pátek zasáhly vydatné deště, se pomalu uklidňuje. Vodočty přestaly dnes po půlnoci stoupat. Úřady nyní vyhodnocují rozsah škod, informovala agentura DPA s odvoláním na policii. Podle úřadů zasáhla západ Německa v pátek povodeň, která se statisticky opakuje jednou za 20 až 50 let

Od zahájení 🪖ruského pozemního útoku v ukrajinské Charkovské oblasti v minulém týdnu bylo evakuováno už téměř 10 tisíc lidí. Uvedl to šéf charkovské správy Oleh Syněhubov. 
Severní Korea provedla zkoušku odpalu taktické balistické střely a severokorejský vůdce Kim Čong-un zároveň slíbil posílit jadernou sílu země. Informovala o tom severokorejská oficiální agentura KCNA.
Silný vítr zastavil horní úsek kabinové lanovky z Pece pod Sněžkou na Sněžku. Spodní úsek lanovky z Pece pod Sněžkou na Růžovou horu zůstal v provozu. Lanovka na Sněžku může jezdit 🍃 do rychlosti větru 60 kilometrů v hodině, uvedli vlekaři na webu lanovky. Provoz ostatních lanovek v Krkonoších vítr neomezil. Na hřebenech hor byla silná mlha a slabě pršelo.
Regionální bezpečnostní rada iráckého Kurdistánu uvedla, že zatkla vysoce postaveného představitele teroristické skupiny Islámský stát (IS) Socratese Chalíla. Informuje o tom agentura Reuters, podle níž byl Chalíl důvěrníkem šéfa IS abú Bakra Bagdádího, který se zabil v říjnu 2019 při operaci amerického komanda na severozápadě Sýrie.
Reklama
Reklama
Doporučujeme