Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

export - informace o tématu

Rusové odstoupili od dohody o vývozu obilí, pšenice prudce zdražila. A výhled je tristní

Ceny futures na pšenici prudce vzrostly poté, co Rusko odstoupilo od červencové dohody o povolení vývozu obilí z Ukrajiny přes Černé moře. Dohoda je považována za klíčovou pro uvolnění napjatých světových dodávek a zmírnění globálních nákladů na potraviny. Pšenice na komoditní burze v Chicagu vyskočila až o 7,7 procenta na 8,9325 dolaru (asi 197 korun) za bušl (asi 35 litrů), kukuřice vzrostla až o 2,8 procenta a sójový olej o tři procenta, uvedla agentura Bloomberg. 

Přečíst článek
Martin Wichterle, podnikatel

No name výroba v Číně už nikoho moc nezajímá, říká podnikatel Wichterle

Přečíst článek
Německý kancléř Olaf Scholz

Německo si oddychlo. Ekonomika ve druhém čtvrtletí přece jen o píď stoupla

Hrubý domácí produkt (HDP) Německa vykázal ve druhém čtvrtletí oproti předchozím třem měsícům růst o 0,1 procenta. Dnes to v konečné zprávě na základě sezonně očištěných dat oznámil spolkový statistický úřad. Nepotvrdila se tak předběžná zpráva statistiků z konce července, podle které se hospodářský růst největší evropské ekonomiky zcela zastavil.

Přečíst článek
Hlavní producent kávy Vietnam hlásí propad úrody a nárůst cen

Milovníci kávy, zbystřete. Hlavní producent hlásí propad zásob a nárůst cen

Obrovské zásoby kávových zrn ve Vietnamu se snižují a podle odhadu obchodníků do konce září klesnou na polovinu. Místní ceny kávy robusta už vyskočily na rekordní úroveň, a vzhůru tak zřejmě zamíří i světové ceny, uvedla agentura Bloomberg. Vietnam je největším vývozcem kávy robusta na světě a druhým největším producentem kávy.

Přečíst článek
Kontejnerová lod

Cena za inflaci pro německé exportéry: Desítky miliard nákladů navíc a nástup recese

Němečtí exportéři se letos ocitli v „extrémním cenovém tlaku“. V prvním pololetí jim kvůli prudkému růstu výrobních a dovozních cen vznikly dodatečné náklady 70 miliard eur (1,7 bilionu korun). Uvedla to podle agentury Reuters německá průmyslová a obchodní komora (DIHK). Německé podniky zvýšily podle průzkumů a výpočtů DIHK v první polovině roku ceny vyváženého zboží o 14,7 procenta, ale výrobní a dovozní ceny rostly přibližně dvakrát rychleji.

Přečíst článek
hřivny

Ukrajina devalvovala měnu o 25 procent, pomůže to exportérům

Ukrajina devalvovala měnu o 25 procent, kvůli válce s Ruskem se chce soustředit na ochranu svých devizových rezerv. Centrální uvedla, že kurz vůči dolaru oficiálně stanovila na 36,5686 hřivny. Dosavadní kurz činil 29,25 hřivny, kde jej banka držela posledních pět měsíců.

Přečíst článek
Čínská továrna automobilky Geely v provincii Če-ťiang na jihovýchodě Číny.

Poprvé za třicet let se do Německa víc dovezlo, než vyvezlo

Německo v květnu poprvé od roku 1991 vykázalo měsíční deficit zahraničního obchodu. Přispělo k tomu nečekané snížení vývozu způsobené slabší poptávkou v zemích Evropské unie. Podle sezonně přepočtených údajů činil deficit zahraničního obchodu jednu miliardu eur (24,7 miliardy korun).

Přečíst článek
Nový guvernér České národní banky Aleš Michl

Michl usedá do křesla guvernéra ČNB. Slibuje silnou korunu

Posílení koruny se má stát jedním z hlavních nástrojů boje s inflací. Jak k silnější koruně dojít? Budou fungovat vzory první republiky, k nimž se Aleš Michl často hlásí? A jak se silnější korunou naloží exportéři?

Přečíst článek
Absurdita války na Ukrajině: Rubl je nejsilnější za sedm let

Absurdita války na Ukrajině: Rubl je nejsilnější za sedm let. Zde jsou důvody proč

Ruský rubl dosáhl ve středu svého sedmiletého maxima vůči dolaru a i ve čtvrtek odpoledne se přes mírný pokles držel poblíž tohoto rekordu. Důvody jsou zjednodušeně řečeno nápadně vysoké ceny energií, kapitálové kontroly a samotné sankce, píše server CNBC.

Přečíst článek
prodejna luxusních hodinek Rolex v Praze

Švýcarské hodinky ztrácejí lesk. Tempo růstu prodejů klesá, v Číně nastal propad

Prodej luxusních švýcarských hodinek ve světě sice v květnu stoupl o téměř 14 procent, je to však třetí měsíc po sobě, co tempo růstu kleslo, a nejnižší míra exportu za poslední rok. Podepsal se na tom zejména trh v Číně, který se u švýcarských chronometrů meziročně propadl o téměř dvě třetiny, vyplývá ze zprávy Federace švýcarského hodinářského průmyslu.

Přečíst článek
Ruské zlato se po invazi na Ukrajinu stalo tabu. Švýcarsko jej přesto začali opět dovážet

Ruské zlato se po invazi na Ukrajinu stalo tabu. Švýcaři mu nyní dali milost

Po začátku ruské invaze na Ukrajinu a spuštění několika balíků masivních protiruských sankcí se na seznamu nežádoucích komodit dovážených z Ruska ocitlo i zlato. Po dvouměsíční pauze ale Švýcarsko opět přikročilo k jeho dovozu. Důvodem je, že na zlato určené ke zpracování v dané zemi se sankce nevztahují, uvedla agentura Bloomberg.

Přečíst článek
Ropa

Čína je pro ruskou ropu destinací číslo jedna. Kupuje totiž levně

Největšími dodavateli ropy do Číny byli Saúdové. Protože Rusko teď ropu nemá moc kam prodávat, Číňané ji levně berou od nich.

Přečíst článek
Reklama

News box

Rusko plánuje posílat do Číny přes Kazachstán přibližně 3️⃣5️⃣ miliard metrů krychlových zemního plynu ročně. Agentuře TASS to řekl velvyslanec Kazachstánu v Rusku Dauren Abajev. To odpovídá zhruba kapacitě přepravy plynovodu Síla Sibiře, kterým nyní proudí ruský plyn do Číny. Jeho kapacita by měla do roku 2025 dosáhnout 38 miliard metrů krychlových.
Ruské úřady zahájily trestní řízení proti ukrajinskému prezidentovi Volodymyru Zelenskému a umístily ho na 📜 seznam hledaných osob. Informovala o tom dnes agentura TASS s odkazem na oficiální záznamy ruského ministerstva vnitra.
Investiční firmě Berkshire Hathaway miliardáře Warrena Buffetta 📈 vzrostl v prvním čtvrtletí provozní zisk o 3️⃣9️⃣ procent na rekordních 11,22 miliardy dolarů (261,1 miliardy korun). Zisk podpořily silné pojišťovací operace, vyplývá z dnešního prohlášení. Společnost také zřejmě prodala značný podíl akcií firmy Apple.
Počet obětí záplav způsobených silnými dešti na jihu Brazílie se zvýšil na 5️⃣6️⃣. Dalších 67 lidí se stále pohřešuje. Uvedl to podle agentury AFP úřad civilní obrany státu Rio Grande do Sul. Poslední bilance hovořila o 37 mrtvých.

V Tlumačově na Zlínsku hoří kovový šrot, na místě zasahuje 13 jednotek 👨‍🚒 hasičů. Vyhlášen byl třetí ze čtyř stupňů požárního poplachu. Nikdo nebyl zraněn, příčinu požáru i výši škody zjišťuje vyšetřovatel, řekl mluvčí hasičů Pavel Řezníček. Vedení obce kvůli dýmu vyzvalo obyvatele, aby nevětrali.

Ruská protivzdušná obrana nad okupovaným Krymem sestřelila čtyři 🚀 rakety dlouhého doletu (ATACMS) vyráběné Spojenými státy. Podle agentury Reuters to dnes uvedlo ministerstvo obrany v Moskvě. Spojené státy tento typ raket Ukrajině bránící se více než dva roky ruské agresi začaly dodávat v uplynulých týdnech.
Delegace palestinského hnutí Hamás přijela do Egypta na zprostředkovaná jednání o 🤝 příměří v Pásmu Gazy a propuštění rukojmích, informovala dnes egyptská média. V Gaze proti Hamásu už skoro sedm měsíců válčí Izrael v odvetě za teroristické útoky z loňského 7. října.
Spojené státy jednají s blízkými partnery o poskytnutí pomoci Ukrajině až 5️⃣0️⃣ miliard dolarů (1,2 bilionu korun). Tyto peníze by pak byly spláceny z neočekávaných zisků ze státních ruských aktiv zmrazených převážně v Evropě, ze kterých stále plynou úroky. Uvedla to agentura Bloomberg s odvoláním na informované zdroje. Číst více
Ceny komodit na světových trzích letos spíše 📈 rostou, jejich pokles z počátku roku vystřídalo v březnu a v dubnu zdražování. Výrazně zdražila ropa, měď, nikl, zlato, stříbro a hlavně kakao. Naopak zlevnilo uhlí, cukr nebo obiloviny. Hlavní komoditní index agentury Bloomberg od začátku roku do konce dubna vykazoval nárůst 2,5 procenta.
Výsledky nedávné cesty do Spojených států jsou podle premiéra Petra Fialy (ODS) 👍 vynikající. Mezi státy je hluboká vzájemná důvěra, řekl Fiala. K uskutečnění návštěvy podle něj přispělo, že Česko je pod současnou vládou aktivním hráčem na mezinárodní scéně a má jasné postoje k bezpečnostním hrozbám.
Reklama
Reklama
Doporučujeme