Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Německý export klesá nad očekávání. Z motoru je brzda ekonomiky

Olaf Scholz, navštívil závod Siemensu
Profimedia
 ČTK

Německý export v srpnu klesl výrazněji, než se očekávalo, dolů ho tlačí slabá světová poptávka. Spolkový statistický úřad oznámil, že vývoz se meziměsíčně snížil o 1,2 procenta na 127,9 miliardy eur (zhruba 3,1 bilionu korun). Analytici očekávali pokles 0,4 procenta, napsala agentura Reuters. Analytik Carsten Brzeski ze společnosti ING uvedl, že dnešní údaje zvyšují pravděpodobnost, že německá ekonomika se ve třetím čtvrtletí dostala do recese. Německý export se v srpnu snížil podruhé za sebou.

Reklama

„Zahraniční obchod již není odolným motorem růstu německé ekonomiky, kterým býval, ale spíše brzdou,“ uvedl Brzeski. Pokles vykázal vývoz do téměř všech destinací s výjimkou Číny. Export do ostatních členských zemí eurozóny se propadl o 2,6 procenta a export do Spojených států se snížil o 1,3 procenta. Vývoz do Číny nicméně vzrostl o 1,2 procenta.

Německo je největší ekonomikou v Evropě a největším obchodním partnerem České republiky. Některá média však v posledních měsících o Německu kvůli nepříznivému hospodářskému vývoji hovoří jako o nemocném muži Evropy. Pět předních německých hospodářských institutů minulý týden ve společném výhledu předpovědělo, že hrubý domácí produkt (HDP) Německa letos klesne o 0,6 procenta. Na jaře přitom instituty očekávaly, že německá ekonomika letos vykáže růst, který tehdy odhadovaly na 0,3 procenta.

Válka na Ukrajině snížila růst v Evropě a výrazně zvýšila inflaci

Válka snížila hospodářský růst Evropy, horší dopady teprve přijdou, uvádí studie švýcarské centrální banky

Válka na Ukrajině snížila hospodářský růst v Evropě a výrazně také na kontinentě zvýšila inflaci, uvedla to analýza švýcarské centrální banky a doplnila, že horší dopady války teprve přijdou. Evropa od invaze ruských vojsk na Ukrajinu loni v únoru zaznamenala prudký nárůst cen energií a otřesy na finančních trzích. Výrazně se také snížil výkon ruské a ukrajinské ekonomiky.

Přečíst článek

Kancléř Scholz hovoří na Mnichovské bezpečnostní konferenci.

Německu i Česku hrozí deindustrializace. Se Scholzem není spokojeno 80 procent Němců

O Německu se už opět, po letech, hovoří jako o „nemocném muži Evropy“. V ekonomických problémech je ale celý starý kontinent. Bezprostředně jej ničí zejména důsledky války na Ukrajině, včetně energetické drahoty, které výrazně snižují globální konkurenceschopnost nejen německých firem a podniků. Má to zásadní dopad už i na náladu Němců. Hned 79 procent z nich není s vládou kancléře Scholze spokojeno, vyplývá z aktuálního průzkumu ARD. Už jsou alergičtí na výraz „energetická přeměna“ a Scholzovi spolustraníci kancléři doporučují se jeho užití na veřejnost zcela vystříhat.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme