Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Češi se odklání od Slovenska. V obchodních vztazích dávají přednost Němcům

Trhy ČR a Slovenska už nejsou tak provázané jako před rokem 1993
Profimedia
 ČTK

Česká a slovenská ekonomika už nejsou tak provázané jako před rozpadem společného státu v roce 1993. Přesto, že je Slovensko druhým největším vývozním trhem, mnohem intenzivnější obchodní vztahy má Česko s Německem, uvedl předseda Sdružení pro zahraniční investice Kamil Blažek.

Reklama

V Česku mají podle Blažka slovenští podnikatelé zájem investovat především do rozvoje turistiky nebo zimních sportů. Na Slovensko z Česka za letošních prvních osm měsíců směřovalo zboží v hodnotě 265,9 miliardy korun, meziročně to byl pokles přibližně o 26,3 miliardy korun, vyplývá z dat Českého statistického úřadu

„Jsme si blíž než jakékoli dva jiné národní státy v Evropě. Na druhou stranu samozřejmě vůči stavu v roce 1993 došlo k významnému snížení vzájemné hospodářské provázanosti obou ekonomik a tedy i obchodu, což je ale jen logické vzhledem k tomu, že už nejsme jeden stát a navíc bez centrálně řízené ekonomiky jako před rokem 1989,“ uvedl Blažek.

Birkenstock

S akciemi sandálů Birkenstock to šlo z kopce. V maloobchodu není dobrá nálada

Akcie výrobce ikonických sandálů Birkenstock spadly hned první den obchodování na newyorské burze o 12,6 procenta. Podle analytiků je to signál vypovídající nikoli o populární značce, ale spíš o spotřebitelských náladách a situaci na maloobchodním trhu nejen ve Spojených státech.

Přečíst článek

Podle velikosti trhu pro sebe česká a slovenská ekonomika rozhodující nejsou, dodal Blažek. „Navíc ten nejdůležitější faktor pro českou ekonomiku je provázanost s ekonomikou německou a ta je nepochybně zcela klíčová. Takovou provázanost Slovensko nemá a neexistuje ani mezi českou a slovenskou ekonomikou navzájem,“ řekl.

Ředitel sekce mezinárodních vztahů Svazu průmyslu a dopravy ČR Lukáš Martin řekl, že si jsou však struktury obou ekonomik v mnoha ohledech podobné. Slovensko podle něj například stejně jako Česko vyváží nejvíce stroje a přepravní zařízení. Růst ekonomiky také v Česku i na Slovensku podporuje především automobilový průmysl. „Mezi další důležité sektory v obou zemích patří elektrotechnický, chemický a hutnický průmysl. Obě země se rovněž výrazně začínají orientovat i na podporu vědy, výzkumu a inovací,“ doplnil Martin.

Minimum obchodních bariér

Čeští podnikatelé na slovenském trhu podle Martina nejvíce oceňují minimum obchodních bariér. „Češi a Slováci mají velmi blízkou kulturu a četné rodinné vazby z dob společného státu. V ČR studuje mnoho Slováků, kteří v zemi často zůstávají pracovat,“ řekl.

Martin Buchtík

Babiš míří na 35 procent. Což neznamená, že bude skládat příští vládu, říká šéf STEM Martin Buchtík

Z předvolebních průzkumů od různých agentur vychází v posledních dnech jako potenciální vítěz příštích parlamentních voleb Andrej Babiš. Je tu však jedno ale. Do voleb zbývají dva roky, vláda nyní „oslavila“ polovinu funkčního období. Co tedy znamenají předvolební průzkumy pro budoucí volební výsledek? „Žádné volby teď nejsou. Uprostřed závodu je jedno, v jaké části pole se nachází ten který účastník,“ říká Martin Buchtík, ředitel výzkumné agentury STEM. I podle STEMu se nyní Andrej Babiš jeví jako favorit. A pokud vládní koalice nepodnikne rázné kroky, příští volby prohraje.

Přečíst článek

Pro české firmy je podle Blažka nyní důležité, aby se po volbách na Slovensku vytvořila stabilní vláda, která v zemi zajistí rozvoj podnikatelského prostředí. „To, co by bylo určitě nejhorší z pohledu podnikání, je nejistota a nestabilita,“ uvedl Blažek.

Za celý loňský rok export z ČR na Slovensko podle ČSÚ dosáhl hodnoty 447,7 miliardy korun, což byl proti 2021 nárůst z 374,9 miliardy korun. Dovoz ze Slovenska stoupl přibližně o 23 miliard korun na 223,8 miliardy korun. V roce 1993 činil český vývoz na Slovensko 83,2 miliardy korun, tvořil 19,7 procenta veškerého exportu z ČR. Dovoz ze Slovenska tehdy byl 67,7 miliardy korun, což odpovídalo 15,9 procenta veškerého importu, uvedl už dříve ČSÚ. Relativní váha Slovenska v obchodních vztazích se podle něj za 30 let snížila ve prospěch jiných zemí Evropské unie a Asie. Například do Německa loni z Česka plynulo zboží za 1,3 bilionu korun.

Reklama

Související

Budova ve Vrběticích, kde se připravuje výroba granátů

Rusové odsoudili české obvinění o výbuchu ve Vrběticích. Připomněli pochyby Miloše Zemana

Přečíst článek
Peter Pellegrini

Pohľad Kataríny Krajčovičovej: Pellegríniho drtí priestor medzi dvoma mlynskými kameňmi

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme