Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Čínský export produktů z gallia a germania se kvůli sankcím zcela zastavil

krystal gallia
Wikimedia / CC BY 3.0
 ČTK

Minulý měsíc se zcela zastavil čínský vývoz produktů z gallia a germania, uvedla agentura Reuters s odkazem na celní statistiky. V srpnu totiž začala v Číně platit přísnější regulace, která znesnadňuje export těchto dvou klíčových materiálů pro výrobu polovodičů.

Reklama

Podle nových pravidel platných od 1. srpna pro vývoz šesti produktů z germania a osmi z gallia je zapotřebí speciální licence, která se uděluje pro export zboží, jež může mít i vojenské využití. Peking to zdůvodňuje tím, že tyto produkty lze použit i při výrobě zbraní.

Poskytnutí licence podle jednoho z obchodníků s produkty z germania trvá v průměru 45 dní. „Do zahraničí jsme minulý měsíc nevyvezli nic a na povolení stále čekáme,“ uvedl pro agenturu Reuters nejmenovaný obchodník.

Germanium, chemický prvek využívaný v elektormobilitě

Čína vs. Evropa: 2:0. Asijská velmoc drží těžké trumfy v elektromobilitě. Galium a germanium

Čínské úřady rozhodly o kontrolách množství galia a germania, které se ze země vyvezou. Podle agentury Reuters přitom jde o dvě velmi důležité chemické látky, které se využívají v elektromobilitě. Strach evropských automobilek z čínské konkurence tak dostal další rozměr.

Přečíst článek

Vzhledem k tomu, že od začátku srpna měla začít platit restriktivní opatření, zahraniční kupci zvýšili své nákupy v předchozím měsíci. V červenci bylo z Číny do zahraničí prodáno 8,6 tuny produktů z germania, což byl zhruba dvojnásobek ve srovnání s červnem. V červenci se zároveň z Číny vyvezlo 5,2 tuny výrobků z gallia.

Zpřísnění režimu pro vývoz obou druhů komponentů považuje agentura Reuters za další etapu obchodní války mezi Čínou a Spojenými státy. Krok kritizovala také Evropská unie.

Podle údajů, které dříve citovala agentura Reuters, se v Číně koncentruje 60 procent světové produkce germania a 80 procent produkce gallia.

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Čínská lidová banka

Další účinek protiruských sankcí. Čínské banky zpřísňují přístup vůči ruským klientům

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme