Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

důchody - informace o tématu

Všechny důchody se od ledna zvýší o 360 korun, slíbil Jurečka

Všem stejně. Důchody se od ledna zvýší o 360 korun, slíbil Jurečka

Starobní, invalidní i pozůstalostní důchody stoupnou od ledna o 360 korun. Zvedne se solidární základní díl penze, zásluhová část neporoste. Všichni tedy dostanou přidáno stejně. Průměrný starobní důchod by se tak v lednu měl dostat na 20 693 korun. Přidání zvýší příští rok výdaje o 12,3 miliardy korun. Oznámil to ministr práce Marian Jurečka (KDU-ČSL). Nařízení kabinet schválí do konce září.

Přečíst článek
Česko má nejnižší nezaměstnanost, ale zadlužuje se nejvíce v EU, varuje kontrolní úřad.

AKTUALIZOVÁNO: Česko má nejnižší nezaměstnanost, ale zadlužuje se nejvíce v EU, varuje kontrolní úřad

Přečíst článek

AKTUALIZOVÁNO: Nejdříve váhání, poté rychlý podpis. Pavel schválil vládní penzijní novelu

Přečíst článek
Petr Pavel, prezident ČR

Pavlovo váhání s podpisem úpravy důchodů jejich lednové navýšení neovlivní

Přečíst článek
Marian Jurečka, ministr práce a sociálních věcí

Dalibor Martínek: Důchody jsou brzdou rozvoje Česka. Zemi sráží slabost politiků, ne důchodci

Důchodci jsou aktuálně pomyslnými vítězi ekonomické soutěže. Nárůst jejich příjmů je extrémní jak ve srovnání s průměrným růstem v soukromé sféře, tak dokonce ve srovnání s růstem mezd ve veřejném sektoru, kde platy díky tlaku odborů rostou rychleji.

Přečíst článek
Marian Jurečka, ministr práce a sociálních věcí

Předčasné důchody se zpřísní. Už se čeká jen na podpis prezidenta

Pravidla odchodu do předčasných důchodů pravděpodobně čeká zpřísnění a tempo řádné lednové valorizace penzí zpomalí. Nynější mimořádné valorizace při vyšším růstu cen nahradí dočasný přídavek. Změny přinese vládní novela, kterou již schválil Senát. Předlohu nyní dostane k podpisu prezident Petr Pavel.

Přečíst článek
Premiér Petr Fiala a ministr financí Zbyněk Stanjura (oba ODS)

Dalibor Martínek: Než vláda po osekání důchodů sbalí kufry, měla by ještě osekat stát

Osekání valorizace důchodů je nejvýraznějším počinem vlády za víc než rok a půl vládnutí. Dosud žádná vláda si nedovolila sáhnout na důchodce, naopak. Zvláště socialisté a šéf ANO Andrej Babiš by se na hlavu postavili, aby si je koupili.

Přečíst článek
Marian Jurečka, ministr práce a sociálních věcí

Důchody porostou pomaleji, rozhodla sněmovna

Pravidla předčasných důchodů budou zřejmě přísnější a řádné lednové valorizace penzí čeká zpomalení. Nynější mimořádné valorizace, které nastávají při vyšším růstu cen, má nahradit dočasný přídavek. Změny přinese možná už od září vládní novela, kterou dnes schválila sněmovna hlasy koaličních poslanců.

Přečíst článek
Dno v nedohlednu. Důchodový systém se za letošek propadl do deficitu už přes 40 miliard korun

Dno v nedohlednu. Důchodový systém se za letošek propadl do deficitu už přes 40 miliard korun

Schodek systému důchodového pojištění přesáhl za první pololetí 40 miliard korun. Za šest měsíců je téměř tak vysoký, jako za celý covidový rok 2020, kdy se část ekonomiky zastavila. Výdaje za půl roku se meziročně zvedly o 56,5 miliardy korun, tedy o pětinu. Rostou i příjmy, na pokrytí penzí ale nestačí. Proti loňskému prvním pololetí se na odvodech vybralo o 26,5 miliardy víc, to je asi o sedm procent.

Přečíst článek
pracující nad 55 let

Čtvrtinu zaměstnanců v zemích G7 budou do roku 2031 tvořit lidé nad 55 let

Trh práce čekají kvůli stárnutí populace zejména v té bohatší části světa zásadní změny. Do roku 2031 by v ekonomicky vyspělých zemích G7 měli více než čtvrtinu všech zaměstnanců tvořit lidé nad 55 let. Ve studii, která zkoumala trendy po celém světě, to uvádí společnost Bain & Company.

Přečíst článek

Dalibor Martínek: Průměrná penze je přes 20 tisíc korun. Je to dobrá zpráva? Spíš úpadek české společnosti

Máme tady nejlepší zprávu letošního léta. A není o tom, že bude celý červenec teplo, voda na koupalištích bez sinic. Nejlepší zprávu přináší nejlidovější ministr ze všech, Marian Jurečka. Průměrný starobní důchod by se mohl v lednu příštího roku dostat na 20 700 korun, oznámil slavnostně na tiskové konferenci.

Přečíst článek
Marian Jurečka, ministr práce a sociálních věcí

Jurečka: Průměrný starobní důchod od ledna vzroste o dalších 400 korun

Průměrná penze se od letošního června přehoupla přes hranici 20 tisíc. Od ledna příštího roku by mohla růst o dalších 400 korun na 20 700 korun. Uvedl to ministr práce Marian Jurečka (KDU-ČSL). Zvednout by se podle něj měla jen základní část penze, která je pro všechny stejná. Přesné údaje budou po 4. září.

Přečíst článek
Peněženka, ilustrační foto

Dalibor Martínek: Česká debata o úspěšné budoucnosti se scvrkla do souboje o výši penzí. Poněkud malá ambice

Když se podíváte na český penzijní účet, vidíte rok po roce samé saldo, saldo a zase saldo. To znamená, dluh na úkor budoucích generací. V loňském roce přes 21 miliard korun, v roce 2020 přes 40 miliard korun. Rok předtím šestnáct miliard korun, prostě sekera za sekerou, rok co rok. Jen za prvních pět měsíců letošního roku je ztráta penzijního účtu třicet miliard korun. A bude hůř.

Přečíst článek
Většina Čechů se obává dopadu schodku státního rozpočtu na vlastní finanční situaci

Většina Čechů se obává dopadu schodku státního rozpočtu na vlastní finanční situaci, ukázal průzkum

Dopadu schodku státního rozpočtu na vlastní finanční situaci se obává 72 procent Čechů. Naopak 23 procent lidí se domnívá, že jejich situaci rozpočtový deficit neovlivní. Zbylých pět procent to neumí posoudit. Vyplývá to z průzkumu agentury Median pro Český rozhlas, kterého se na konci června zúčastnilo více než 1000 Čechů.

Přečíst článek
Reklama

News box

Průměrná sazba hypoték na počátku května 📉📉​​​​​​​📉​​​​​​​mírně klesla z dubnových 5,57 procenta na 5,52 procenta. Je tak nejníže od května 2022. Vyplývá to z údajů Swiss Life Hypoindexu, který se zpracovává na základě nabídkových sazeb na začátku každého měsíce. Metodika odráží aktuální průměrnou nabídkovou sazbu hypotečního úvěru pro 80 procent hodnoty nemovitosti.
Letošní duben se jako 11. měsíc v řadě stal 🌡️🌡️🌡️nejteplejším v historii měření. V prohlášení to uvedla meteorologická služba Evropské unie Copernicus, podle které průměrná dubnová teplota u zemského povrchu činila 15,03 stupně Celsia, a byla tak o 0,67 stupně Celsia nad průměrem z let 1991 až 2020.
Japonská automobilka Toyota Motor v uplynulém finančním roce zdvojnásobila čistý zisk💰💰💰 na rekordních 4,94 bilionu jenů (téměř 742 miliard korun). Hospodaření podpořila vysoká poptávka po pandemii covidu-19 a také slabší kurz jenu. Tržby za rok do konce března vzrostly o 21,4 procenta na rekordních 45,1 bilionu jenů. Firma je největším prodejcem automobilů na světě.
Reklama
Reklama
Doporučujeme