Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

doprava - informace o tématu

Tesla Model X

Vozy Tesla nejsou bezpečné, jsme součástí experimentu, varuje bývalý technik automobilky

Vozy Tesla nejsou podle bývalého technika této automobilky bezpečné k provozu na veřejných komunikacích. Někdejší technik Lucasz Krupski už v květnu německému listu Handelsblatt poskytl interní údaje Tesly včetně stížností zákazníků ohledně softwaru, který se stará o brzdění a samořízení aut. Jeho snaha řešit problémy interně ale vyzněla do prázdna, tvrdí. Případu se věnuje server BBC, automobilka se k obviněním bezprostředně nevyjádřila.

Přečíst článek

Dopis čtenáře: Zákaz vjezdu na Prahu 1? Řidiči jsou vrazi a podporují diktátorské režimy

Přečíst článek

Dalibor Martínek: Auta dovnitř, auta ven. Zdivočelá Praha. Pár zvolených anarchistů chce ušlapat milion vlastníků aut

Přečíst článek
Ulice Dlouhá v Praze

Omezení pro řidiče. Do centra Prahy po desáté večer nesmí automobily

Radnice Prahy 1 nechala nainstalovat značky zakazující vjezd do velké části Starého Města mezi 22:00 a 6:00. Cílem je omezit hluk, který v noci ruší místní obyvatele, uvedl radní Prahy 1 pro dopravu Vojtěch Ryvola (ANO). Přijaté opatření fakticky zahrnuje celou oblast mezi Dvořákovým nábřežím, Pařížskou, Staroměstským náměstím a Revoluční. Na hluk si dlouhodobě stěžují zejména obyvatelé Dlouhé, kde se nachází velké množství populárních nočních podniků.

Přečíst článek
Čtvrtletní zisk Siemensu překonal odhady, čeká ale zpomalení růstu tržeb

Siemens zvýšil zisk na rekordních 3,4 miliardy eur a plánuje vstup své divize na burzu

Německý průmyslový koncern Siemens ve čtvrtém čtvrtletí zvýšil zisk o sedm procent na rekordních 3,4 miliardy eur, tedy asi 83 miliard korun, a překonal odhady. Příští rok ale čeká zpomalení růstu tržeb.

Přečíst článek
S přípravou trati z Prahy na letiště pomůže evropská rozvojová banka

Pod dohledem Bruselu. S přípravou trati z Prahy na letiště pomůže evropská rozvojová banka

Evropská banka pro rekonstrukci a rozvoj bude radit Správě železnic při přípravě modernizace železniční trati z Prahy na Letiště Václava Havla a na Kladno formou PPP projektu, tedy spolupráce veřejného a soukromého sektoru. Správa železnic dále uvedla, že obě strany podepsaly smlouvu na poradenské služby, na základě kterých banka připraví podklady k veřejné zakázce na koncesionáře stavby.

Přečíst článek
Stavba ekoduktu na stavbě dálnice D55 mezi Moravským Pískem a Bzencem

Češi staví rekordní množství dálnic. Dokončí je?

Koncem letošního roku bude v Česku rozestavěných rekordních víc než 210 kilometrů dálnic, ze základní dálniční sítě chybí dobudovat zhruba 650 kilometrů, řekl generální ředitel Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) Radek Mátl. Věří, že hotovo by mohlo být do deseti let, dodal. Ministr dopravy Martin Kupka (ODS) uvedl, že příští rok se otevře 118 kilometrů nových dálničních úseků a spustí se výstavba 93 kilometrů dálnic.

Přečíst článek
Vizualizace budoucí podoby lanové dráhy na Petřín

Změny netřeba. Nová lanovka na Petřín bude dle návrhu Marešové, zvýší se kapacita

Design nových vozů lanovky na Petřín, které chce pražský dopravní podnik nasadit v roce 2026 po plánované rekonstrukci trati, nepotřebuje výraznější úpravy. Vozy tak budou vypadat víceméně stejně, jak je navrhlo studio designérky Anny Marešové, které uspělo v soutěži. Veřejnost si může model vozu v následujících třech a půl měsících prohlédnout ve výloze studia v Kamenické ulici v Praze 7.

Přečíst článek
Prodej tratí úzkokolejky v České Kanadě by mohl přinést až 370 milionů

Kauza úzkokolejky v České Kanadě: prodej tratí přinese stovky milionů, její provoz se obnoví

Prodej kolejí úzkokolejné dráhy v jižních Čechách a na Vysočině by mohl přinést až 370 milionů korun, uvedl v reakci na znalecký posudek majetku firmy Jindřichohradecké místní dráhy (JHMD) předseda správní rady firmy Boris Čajánek.

Přečíst článek
Tramvajovou trať na Václavském náměstí postaví za 1,24 miliardy firma Eurovia CS

O návrat tramvají na Václavák se postará Eurovia. Stavba potrvá tři roky

Tramvajovou trať v horní části Václavského náměstí postaví zhruba za 1,24 miliardy korun bez DPH společnost Eurovia CS. Stavba potrvá asi tři roky, uvedl vedoucí odboru komunikace pražského dopravního podniku Daniel Šabík. Tramvaje v horní části náměstí jezdily do roku 1980, o jejich návratu rozhodlo minulé vedení města. Zahájení stavby tratě DPP předpokládá na jaře příštího roku.

Přečíst článek
Stanice metra A Jiřího z Poděbrad se po rekonstrukci opět otevřela pro cestující

FOTOGALERIE: Stanice metra Jiřího z Poděbrad se po miliardové rekonstrukci opět otevřela

Cestující pražským metrem budou moci po rekonstrukci opět využívat stanici metra A Jiřího z Poděbrad. Dopravní podnik ji kompletně zrekonstruoval, vyměnil eskalátory a buduje výtah pro bezbariérový přístup. Práce začaly 1. září 2021 a od poloviny ledna letošního roku byla stanice zcela uzavřena. Celková rekonstrukce vyjde podle původních informací DPP na 1,29 miliardy korun. Stanice byla otevřena na konci roku 1980.

Přečíst článek
Lufthansa (ilustrační foto)

Rekordní léto pro Lufthansu. Dopravci vzrostl meziroční zisk o 31 procent, pomohly dražší letenky

Návrat chuti cestovat a dražší letenky zařídily německé letecké společnosti Lufthansa druhé nejlepší čtvrtletí v historii. Provozní zisk firmy za období od července do konce září vzrostl meziročně o 31 procent na 1,47 miliardy eur (36,3 miliardy korun) a byl mírně nad odhady. Firma uvedla, že má před rušnou vánoční sezonou dostatek rezervací. Potvrdila také výhled na letošní a příští rok.

Přečíst článek
Železniční most na pražské Výtoni

Raději to zbořte, radí evropští specialisté jak naložit se železničním mostem pod Vyšehradem

Odborníci z evropské poradenské agentury Jaspers po zhodnocení variant dalšího řešení nevyhovujícího stavu železničního mostu na pražské Výtoni dospěli k závěru, že nahrazení stávající konstrukce novou bude levnější, rychlejší a trvalejší než její oprava, uvedl mluvčí Správy železnic Dušan Gavenda.

Přečíst článek
Reklama

News box

Antimonopolní úřad povolil holdingu CE Industries Jaroslava Strnada nákup potravinářské společnosti 🍏 Fruta Podivín, kterou dosud vlastnil koncern Orkla Foods. Spojení nebude mít za následek podstatné narušení hospodářské soutěže, uvedl úřad.

Čínská společnost ByteDance navzdory tlaku ze Spojených států nemá v úmyslu prodat svoji videoaplikaci TikTok. Spojené státy přijaly zákon, který firmu k takovému postupu nutí, jinak bude v Americe TikTok zakázán. Uvedl to server zpravodajské televize BBC. Odvolává se na oznámení firmy na jejím oficiálním účtu na sociální síti Toutiao, kterou ByteDance vlastní. Číst více
Německá společnost Thyssenkrupp prodá 🤝 20procentní podíl ve svém ocelářském podniku investiční skupině EP Corporate Group (EPCG) českého miliardáře Daniela Křetínského. Hodnota transakce nebyla zveřejněna. Číst více
Japonská automobilka Toyota Motor investuje 1,4 miliardy dolarů (32,8 miliardy korun) do svého druhého závodu na výrobu elektromobilů 🔌🚗 ve Spojených státech. Jejich výroba ve státě Indiana má začít v roce 2026, uvedla agentura Kjódó. Číst více
V prvních dvou měsících letošního roku evropské země vyčlenily na pomoc Ukrajině napadené ruskou armádou celkem asi šest miliard eur 💶 (přes 150 miliard korun), téměř celá suma se týká vojenského vybavení. Uvedl to výzkumný Kielský institut pro světové hospodářství. Suma přitom zdaleka nestačila na to, aby zaplnila mezeru, která vznikla kvůli výpadku americké podpory. Číst více
Americká technologická společnost Alphabet, která je majitelem internetového vyhledávače Google 🌐, zvýšila v prvním čtvrtletí čistý zisk 💰 meziročně o 57 procent na 23,66 miliardy dolarů (zhruba 554 miliard korun). Firma také oznámila, že svým akcionářům poprvé ve své historii vyplatí dividendu. Akcie podniku na zprávu reagovaly výrazným růstem. Číst více
Microsoft ve třetím finančním čtvrtletí zvýšil 📈 čistý zisk 💰 meziročně o pětinu na 21,9 miliardy dolarů (zhruba 513 miliard korun). Tržby vzrostly o 17 procent na 61,9 miliardy dolarů. Překonaly tak očekávání analytiků, kteří je podle průzkumu společnosti LSEG odhadovali v průměru na 60,8 miliardy dolarů. Číst více
Reklama
Reklama
Doporučujeme