Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Darina Křivánková - informace o tématu

bistro Topinka

Když se novinářka rozhodne otevřít bistro: „Držte se!“

Dolehla na mě první opravdická krize. Už jsem se z toho oklepala, ale nebylo to vůbec příjemné. Kombinace únavy, stresu a nepříliš nadějných vyhlídek měla na svědomí, že mi moje počínání přestalo dávat smysl. Navenek se to projevilo tím, že jsem byla dost nesnesitelná a všechny nepřiměřeně sekýrovala. Naštěstí to trvalo jen pár dnů. A dalo se to svést na hormony.   

Přečíst článek

Když se novinářka rozhodne otevřít bistro: Host na prvním místě

Přečíst článek

Když se novinářka rozhodně otevřít bistro: Každý má přece právo na výhled

Přečíst článek
Chleba

Když se novinářka rozhodne otevřít bistro: „A nemáte nějaké normální jídlo?“

Přečíst článek
{LABEL}

{NADPIS}

{POPISEK}

Když se novinářka rozhodne otevřít bistro: Hledáme další ruce

Topinka má za sebou prvních osm dnů provozu. Pocity z toho mám nejrůznější, oscilují někde mezi vyčerpáním a euforií. Snažím se z prvního týdne vyvodit nějaké závěry a poučit se z nich. Jde to obtížně, protože nic z toho, co jsme zažili, se nemusí opakovat. Situace na bojišti se mění každou vteřinou a nejvíc ji vystihuje výraz nevyzpytatelná.  

Přečíst článek
Bistro Topinka v Českém Krumlově

Když se novinářka rozhodne otevřít bistro: Jak jsem našla Topinku

Od podzimu píšu pro newstream.cz články o gastronomických trendech. Je to moje parketa, sledovat kde se v gastronomii děje cokoli zajímavého, pozoruhodného, nového, dávat to do souvislostí a posílat prostřednictvím článků dál. Teď už mi to sledování trendů půjde o něco hůř, 1. července otevírám v Českém Krumlově Bistro Topinka. Bylo to velmi spontánní rozhodnutí, o jehož důsledky se tu s vámi teď budu pravidelně dělit v novém reportážním seriálu. 

Přečíst článek

Jak ušetřit na jídle, ale nešetřit na sobě. Jíst skromně je sexy

Snaha uvařit co nejlevněji se stává s ohledem na inflaci aktuálním trendem řady domácností. Tzv. skromné jídlo by ale bylo gastronomickým trendem i bez napjaté ekonomické situace. Špičkoví šéfkuchaři se na základní a prosté suroviny zaměřují už pár let. V mrkvi, celeru, bramborách, zelí, fazolích nebo květáku vidí potenciál, který – bohužel – zatím zůstává řadě běžných smrtelníků skryt. Vařit levně si žádá kuchařské zkušenosti a ochotu učit se.

Přečíst článek

I vegetariáni chtějí grilovat. A mají skvělé možnosti. Jen je s nimi trochu práce

Grilovací sezóna už je definitivně zahájená. Téhle kratochvíle se týká řada trendů, ale ten nejvýraznější je vegetariánský a veganský. I ti, kteří se rozhodli žít bez masa, chtějí svou lahůdku z grilu. A také chtějí patřit do party kolem grilu, protože grilování není jen gastronomická záležitost, ale i (hlavně) společenská. Jaké tedy mají vegetariáni a vegani možnosti?

Přečíst článek
{LABEL}

{NADPIS}

{POPISEK}

Ráno dělá den! Snídaně do značné míry nahradily byznys obědy

Ještě před pár lety by napadlo jít na snídani do kavárny jen pár výstředníků. Dnes patří snídaně v bistrech a kavárnách k největším trendům současné gastronomie. Snídaně prověřilo i covidové období, kdo na ně vsadil, má dnes spoustu práce. Před leckterým snídaňovým podnikem stojí – logicky hlavně o víkendu – fronta. Proč nás tak baví snídat v kavárnách? A co si nejčastěji dáváme?

Přečíst článek

Pivo jedině dobře ošetřené. Zákazníci hledí na kvalitu služeb víc, než kdy dřív

„Vrátili se lidi do hospod?“ „Do těch dobrých ano. Do těch, kde se o pivo dobře starají. Lidem rozhodně není jedno, co pijí.“ Otázku jsem položila Lucii Janečkové, která dohlíží na kvalitu piva i výčepních v podnicích známých pod značkou Lokál. Po covidové krizi lidé víc řeší, za co platí, týká se to nejen jídla, ale i piva. Tenhle trend je víc než zjevný.

Přečíst článek
Culinary Cinema

Culinary Cinema: Když se spojí gastronomie a umění, je to zážitek na druhou

Výborné jídlo a k tomu navíc zážitek – večeře v netradičním prostředí nebo ve speciálních souvislostech patřily v době předcovidové k vyhledávaným atrakcím. Pak logicky zmizely. Dnes se tento trend, v němž se snoubí gastronomie s uměním či designem opět vrací. Díky za to!

Přečíst článek

Nejdřív grilovali kuřata. Teď je značka Kro katalogem gastronomických trendů

Kdybychom chtěli najít někoho, kdo čítankově reprezentuje aktuální gastronomické trendy, byly by to podniky pražské značky Kro. Jsou čtyři, jsou úspěšné a velmi populární, a podle zakladatele Vojtěcha Václavíka už další přibývat nebudou: „Tak, jak Kro teď vypadá, je kompletní.“ V čem je kouzlo Kro, a jaké trendy se tu mění na velmi příjemnou, chutnou a voňavou realitu?    

Přečíst článek

Pouze jeden produkt a špičková služba. Sázka na jedinečnost se v gastronomii vyplácí

Vsadit všechno na jeden produkt, tenhle riskantní krok se ukazuje být jedním z klíčových gastronomických trendů. Nespoléháte na to, že si u vás „vybere každý“, ale prodáváte jedinečnost, vymazlený produkt, ale i celou službu. Touhle cestou se vydal Roman Janeček, který před pár týdny otevřel butik s věnečky v Praze nedaleko Národního divadla.

Přečíst článek

News box

Nizozemsko téměř šest týdnů po předčasných 📜 parlamentních volbách směřuje k menšinové vládě pravého středu. O vytvoření vládní koalice budou jednat vítězná liberální strana D66, konzervativní křesťanští demokraté (CDA) a konzervativně liberální Lidová strana pro svobodu a demokracii (VVD), oznámil dnes podle agentury Reuters parlamentem jmenovaný vyjednávač Sybrand Buma (CDA).

Americký dolar na devizových trzích 📈 posiluje. Děje se tak na začátku týdne, kdy bude zasedat řada centrálních bank, včetně té americké (Fed). Očekává se, že měnový výbor Fedu přikročí ke snížení úrokových sazeb téměř jisté. Naopak oslabil japonský jen poté, co severovýchodem země v pondělí pozdě večer místního času otřáslo silné zemětřesení, po němž úřady varovaly před cunami.

Většina Čechů chce pro zločince  přísnější tresty. Přitom ale jen třetina lidí věří, že trest pachatele odradí od dalších zločinů. Vyplývá to z říjnového průzkumu Institutu pro kriminologii a sociální prevenci (IKSP). Jeho výsledky dnes zveřejnilo ministerstvo spravedlnosti, pod které institut spadá. Průzkumu se zúčastnilo 1029 obyvatel České republiky starších 15 let.

Ceny ropy na počátku nového týdne 📉 klesají. Investoři sledují pokračující jednání o ukončení války na Ukrajině a čekají na zasedání měnového výboru centrální banky USA (Fed) v tomto týdnu. Očekává se, že Fed opět sníží úroky.

Pražská burza zahájila týden mírným 📉 oslabením z páteční rekordní úrovně. Index PX dnes klesl o 0,15 procenta na 2522,82 bodu. Dolů ho tlačily hlavně bankovní tituly a energetická společnost ČEZ. Dařilo se naopak akciím pojišťovny VIG. Aktivita na trhu byla podprůměrná.

Sociální síť X, kterou vlastní miliardář Elon Musk,  zablokovala Evropské komisi možnost na této platformě inzerovat. Rozhodla o tom několik dní poté, co EK udělila X pokutu 120 milionů eur (2,9 miliardy korun) kvůli nedostatečné transparentnosti. Uvedl to server zpravodajské televize BBC.

Přes dvě třetiny zákazníků nebankovních společností si berou 💸 úvěry na předměty a služby, které potřebují pro zachování každodenního chodu domácnosti. Vyplývá to z průzkumu mezi 3500 zákazníků nebankovních společností, který poskytla Asociace poskytovatelů nebankovních úvěrů. 

Mediální konglomerát Paramount Skydance předloží akcionářům skupiny Warner Bros. Discovery nabídku na převzetí celé skupiny za 108,4 miliardy dolarů (2️⃣,3️⃣ bilionu korun), tedy 30 dolarů za akcii. Paramount Skydance to uvedl v tiskové zprávě.

Americká společnost IBM koupí za 1️⃣1️⃣ miliard dolarů (229,1 miliardy korun) firmu Confluent zabývající se datovou infrastrukturou. Posílí tak svoji nabídku cloudových služeb a využije růstu poptávky po těchto službách, který je poháněný umělou inteligencí. Vyplývá to z dnešního prohlášení IBM.

Severovýchod Japonska dnes zasáhlo zemětřesení o síle 7️⃣,2️⃣ stupně, uvedla podle světových agentur Japonská meteorologická služba (JMA). Úřady vydaly varování před cunami. Vlny by podle JMA mohly dosáhnout výšky až tři metry.

Doporučujeme