Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Darina Křivánková - informace o tématu

bistro Topinka

Když se novinářka rozhodne otevřít bistro: „Držte se!“

Dolehla na mě první opravdická krize. Už jsem se z toho oklepala, ale nebylo to vůbec příjemné. Kombinace únavy, stresu a nepříliš nadějných vyhlídek měla na svědomí, že mi moje počínání přestalo dávat smysl. Navenek se to projevilo tím, že jsem byla dost nesnesitelná a všechny nepřiměřeně sekýrovala. Naštěstí to trvalo jen pár dnů. A dalo se to svést na hormony.   

Přečíst článek

Když se novinářka rozhodne otevřít bistro: Host na prvním místě

Přečíst článek

Když se novinářka rozhodně otevřít bistro: Každý má přece právo na výhled

Přečíst článek
Chleba

Když se novinářka rozhodne otevřít bistro: „A nemáte nějaké normální jídlo?“

Přečíst článek
{LABEL}

{NADPIS}

{POPISEK}

Když se novinářka rozhodne otevřít bistro: Hledáme další ruce

Topinka má za sebou prvních osm dnů provozu. Pocity z toho mám nejrůznější, oscilují někde mezi vyčerpáním a euforií. Snažím se z prvního týdne vyvodit nějaké závěry a poučit se z nich. Jde to obtížně, protože nic z toho, co jsme zažili, se nemusí opakovat. Situace na bojišti se mění každou vteřinou a nejvíc ji vystihuje výraz nevyzpytatelná.  

Přečíst článek
Bistro Topinka v Českém Krumlově

Když se novinářka rozhodne otevřít bistro: Jak jsem našla Topinku

Od podzimu píšu pro newstream.cz články o gastronomických trendech. Je to moje parketa, sledovat kde se v gastronomii děje cokoli zajímavého, pozoruhodného, nového, dávat to do souvislostí a posílat prostřednictvím článků dál. Teď už mi to sledování trendů půjde o něco hůř, 1. července otevírám v Českém Krumlově Bistro Topinka. Bylo to velmi spontánní rozhodnutí, o jehož důsledky se tu s vámi teď budu pravidelně dělit v novém reportážním seriálu. 

Přečíst článek

Jak ušetřit na jídle, ale nešetřit na sobě. Jíst skromně je sexy

Snaha uvařit co nejlevněji se stává s ohledem na inflaci aktuálním trendem řady domácností. Tzv. skromné jídlo by ale bylo gastronomickým trendem i bez napjaté ekonomické situace. Špičkoví šéfkuchaři se na základní a prosté suroviny zaměřují už pár let. V mrkvi, celeru, bramborách, zelí, fazolích nebo květáku vidí potenciál, který – bohužel – zatím zůstává řadě běžných smrtelníků skryt. Vařit levně si žádá kuchařské zkušenosti a ochotu učit se.

Přečíst článek

I vegetariáni chtějí grilovat. A mají skvělé možnosti. Jen je s nimi trochu práce

Grilovací sezóna už je definitivně zahájená. Téhle kratochvíle se týká řada trendů, ale ten nejvýraznější je vegetariánský a veganský. I ti, kteří se rozhodli žít bez masa, chtějí svou lahůdku z grilu. A také chtějí patřit do party kolem grilu, protože grilování není jen gastronomická záležitost, ale i (hlavně) společenská. Jaké tedy mají vegetariáni a vegani možnosti?

Přečíst článek
{LABEL}

{NADPIS}

{POPISEK}

Ráno dělá den! Snídaně do značné míry nahradily byznys obědy

Ještě před pár lety by napadlo jít na snídani do kavárny jen pár výstředníků. Dnes patří snídaně v bistrech a kavárnách k největším trendům současné gastronomie. Snídaně prověřilo i covidové období, kdo na ně vsadil, má dnes spoustu práce. Před leckterým snídaňovým podnikem stojí – logicky hlavně o víkendu – fronta. Proč nás tak baví snídat v kavárnách? A co si nejčastěji dáváme?

Přečíst článek

Pivo jedině dobře ošetřené. Zákazníci hledí na kvalitu služeb víc, než kdy dřív

„Vrátili se lidi do hospod?“ „Do těch dobrých ano. Do těch, kde se o pivo dobře starají. Lidem rozhodně není jedno, co pijí.“ Otázku jsem položila Lucii Janečkové, která dohlíží na kvalitu piva i výčepních v podnicích známých pod značkou Lokál. Po covidové krizi lidé víc řeší, za co platí, týká se to nejen jídla, ale i piva. Tenhle trend je víc než zjevný.

Přečíst článek
Culinary Cinema

Culinary Cinema: Když se spojí gastronomie a umění, je to zážitek na druhou

Výborné jídlo a k tomu navíc zážitek – večeře v netradičním prostředí nebo ve speciálních souvislostech patřily v době předcovidové k vyhledávaným atrakcím. Pak logicky zmizely. Dnes se tento trend, v němž se snoubí gastronomie s uměním či designem opět vrací. Díky za to!

Přečíst článek

Nejdřív grilovali kuřata. Teď je značka Kro katalogem gastronomických trendů

Kdybychom chtěli najít někoho, kdo čítankově reprezentuje aktuální gastronomické trendy, byly by to podniky pražské značky Kro. Jsou čtyři, jsou úspěšné a velmi populární, a podle zakladatele Vojtěcha Václavíka už další přibývat nebudou: „Tak, jak Kro teď vypadá, je kompletní.“ V čem je kouzlo Kro, a jaké trendy se tu mění na velmi příjemnou, chutnou a voňavou realitu?    

Přečíst článek

Pouze jeden produkt a špičková služba. Sázka na jedinečnost se v gastronomii vyplácí

Vsadit všechno na jeden produkt, tenhle riskantní krok se ukazuje být jedním z klíčových gastronomických trendů. Nespoléháte na to, že si u vás „vybere každý“, ale prodáváte jedinečnost, vymazlený produkt, ale i celou službu. Touhle cestou se vydal Roman Janeček, který před pár týdny otevřel butik s věnečky v Praze nedaleko Národního divadla.

Přečíst článek

News box

Hnutí Starostové a nezávislí (STAN) ve  výzvě předsednictvu vládního hnutí ANO kritizuje reorganizaci na ministerstvu zahraničí pod vedením Motoristů. Struktura úřadu se podle STAN mění narychlo a bez analýz. Odbor komunikace ministerstva dnes sdělil, že systemizace byla projednána s uznávanými velvyslanci a že úřad neruší žádné místo v zahraničí. 
Skupina ČEZ dokončila dvouletou modernizaci přečerpávací vodní elektrárny Dlouhé stráně na Šumpersku, do které investovala 8️⃣4️⃣0️⃣​​​​​​​ milionů korun. Po bezproblémovém 72hodinovém zkušebním provozu přešlo soustrojí elektrárny do běžného provozního režimu. Modernizace zvýší bezpečnost a prodlouží životnost přečerpávací elektrárny, která je důležitá pro stabilizaci energetické soustavy v Česku.
Malajsijská policie rozbila zločineckou organizaci a zabavila drogy v hodnotě 3️⃣7️⃣5️⃣​​​​​​​ milionů dolarů (přes 7,79 miliardy korun), informovala agentura AFP. Policie zkonfiskovala více než čtyři tuny kokainu, 14 tun ketaminu, značné množství drogy MDMA a laboratoř na výrobu drog, uvedly úřady v dnešním prohlášení.

Rusko v noci na dnešek proti Ukrajině odpálilo tři balistické 🚀 rakety Iskander-M, informovalo letectvo napadené země ve svém pravidelném hlášení. Podle ukrajinských záchranářů ruská armáda podnikla rozsáhlý dronový útok na Mykolajiv na jihu země a šéf Mykolajivské oblasti Vitalij Kim uvedl, že část tohoto regionu je bez dodávek proudu.

Nominace na funkci předsedy ODS sbírá zatím od krajských organizací opoziční strany dosavadní místopředseda a bývalý ministr dopravy 👨 Martin Kupka. Řada regionů krajské sněmy uspořádá teprve v lednu příštího roku krátce před kongresem, který bude 17. a 18. ledna v Praze vybírat nástupce bývalého premiéra Petra Fialy. 

Vláda by měla podle předkládací zprávy podpořit senátní 📰 návrh ústavní novely, která má dát Nejvyššímu kontrolnímu úřadu právo prověřovat hospodaření České televize a Českého rozhlasu. Ministerstva k ní zaujala souhlasný nebo neutrální postoj. Kabinet ANO, SPD a Motoristů má o novele, která je v souladu s jeho programovým prohlášením, jednat v pondělí.

Rusko vypoví 📜 vojenské dohody s řadou zemí včetně těch, které uzavřelo s Českem, Polskem, Německem nebo Británií v letech 1992 až 2002, uvedla ruská státní tisková agentura TASS. Rozhodnutí bylo zveřejněno ve vládním větníku.

Brazilský nejvyšší soud  povolil bývalému prezidentovi Jairu Bolsonarovi opustit vězení, aby mohl podstoupit operaci kýly. Informovaly o tom agentury AFP a Reuters, podle nichž soud zamítl žádost o dlouhodobé propuštění do domácího vězení, které Bolsonarovi advokáti zdůvodňovali jeho zdravotním stavem.

Cílem Washingtonu je v příštím roce  zastavit boje v Súdánu, aby humanitární organizace mohly v zemi poskytovat pomoc. Podle agentury Reuters to dnes uvedl americký ministr zahraničí Marco Rubio. Dodal, že USA jednají se všemi zúčastněnými stranami, včetně zemí, které do Súdánu dodávají vybavení a zbraně.

Doporučujeme