Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Darina Křivánková - informace o tématu

bistro Topinka

Když se novinářka rozhodne otevřít bistro: „Držte se!“

Dolehla na mě první opravdická krize. Už jsem se z toho oklepala, ale nebylo to vůbec příjemné. Kombinace únavy, stresu a nepříliš nadějných vyhlídek měla na svědomí, že mi moje počínání přestalo dávat smysl. Navenek se to projevilo tím, že jsem byla dost nesnesitelná a všechny nepřiměřeně sekýrovala. Naštěstí to trvalo jen pár dnů. A dalo se to svést na hormony.   

Přečíst článek

Když se novinářka rozhodne otevřít bistro: Host na prvním místě

Přečíst článek

Když se novinářka rozhodně otevřít bistro: Každý má přece právo na výhled

Přečíst článek
Chleba

Když se novinářka rozhodne otevřít bistro: „A nemáte nějaké normální jídlo?“

Přečíst článek
{LABEL}

{NADPIS}

{POPISEK}

Když se novinářka rozhodne otevřít bistro: Hledáme další ruce

Topinka má za sebou prvních osm dnů provozu. Pocity z toho mám nejrůznější, oscilují někde mezi vyčerpáním a euforií. Snažím se z prvního týdne vyvodit nějaké závěry a poučit se z nich. Jde to obtížně, protože nic z toho, co jsme zažili, se nemusí opakovat. Situace na bojišti se mění každou vteřinou a nejvíc ji vystihuje výraz nevyzpytatelná.  

Přečíst článek
Bistro Topinka v Českém Krumlově

Když se novinářka rozhodne otevřít bistro: Jak jsem našla Topinku

Od podzimu píšu pro newstream.cz články o gastronomických trendech. Je to moje parketa, sledovat kde se v gastronomii děje cokoli zajímavého, pozoruhodného, nového, dávat to do souvislostí a posílat prostřednictvím článků dál. Teď už mi to sledování trendů půjde o něco hůř, 1. července otevírám v Českém Krumlově Bistro Topinka. Bylo to velmi spontánní rozhodnutí, o jehož důsledky se tu s vámi teď budu pravidelně dělit v novém reportážním seriálu. 

Přečíst článek

Jak ušetřit na jídle, ale nešetřit na sobě. Jíst skromně je sexy

Snaha uvařit co nejlevněji se stává s ohledem na inflaci aktuálním trendem řady domácností. Tzv. skromné jídlo by ale bylo gastronomickým trendem i bez napjaté ekonomické situace. Špičkoví šéfkuchaři se na základní a prosté suroviny zaměřují už pár let. V mrkvi, celeru, bramborách, zelí, fazolích nebo květáku vidí potenciál, který – bohužel – zatím zůstává řadě běžných smrtelníků skryt. Vařit levně si žádá kuchařské zkušenosti a ochotu učit se.

Přečíst článek

I vegetariáni chtějí grilovat. A mají skvělé možnosti. Jen je s nimi trochu práce

Grilovací sezóna už je definitivně zahájená. Téhle kratochvíle se týká řada trendů, ale ten nejvýraznější je vegetariánský a veganský. I ti, kteří se rozhodli žít bez masa, chtějí svou lahůdku z grilu. A také chtějí patřit do party kolem grilu, protože grilování není jen gastronomická záležitost, ale i (hlavně) společenská. Jaké tedy mají vegetariáni a vegani možnosti?

Přečíst článek
{LABEL}

{NADPIS}

{POPISEK}

Ráno dělá den! Snídaně do značné míry nahradily byznys obědy

Ještě před pár lety by napadlo jít na snídani do kavárny jen pár výstředníků. Dnes patří snídaně v bistrech a kavárnách k největším trendům současné gastronomie. Snídaně prověřilo i covidové období, kdo na ně vsadil, má dnes spoustu práce. Před leckterým snídaňovým podnikem stojí – logicky hlavně o víkendu – fronta. Proč nás tak baví snídat v kavárnách? A co si nejčastěji dáváme?

Přečíst článek

Pivo jedině dobře ošetřené. Zákazníci hledí na kvalitu služeb víc, než kdy dřív

„Vrátili se lidi do hospod?“ „Do těch dobrých ano. Do těch, kde se o pivo dobře starají. Lidem rozhodně není jedno, co pijí.“ Otázku jsem položila Lucii Janečkové, která dohlíží na kvalitu piva i výčepních v podnicích známých pod značkou Lokál. Po covidové krizi lidé víc řeší, za co platí, týká se to nejen jídla, ale i piva. Tenhle trend je víc než zjevný.

Přečíst článek
Culinary Cinema

Culinary Cinema: Když se spojí gastronomie a umění, je to zážitek na druhou

Výborné jídlo a k tomu navíc zážitek – večeře v netradičním prostředí nebo ve speciálních souvislostech patřily v době předcovidové k vyhledávaným atrakcím. Pak logicky zmizely. Dnes se tento trend, v němž se snoubí gastronomie s uměním či designem opět vrací. Díky za to!

Přečíst článek

Nejdřív grilovali kuřata. Teď je značka Kro katalogem gastronomických trendů

Kdybychom chtěli najít někoho, kdo čítankově reprezentuje aktuální gastronomické trendy, byly by to podniky pražské značky Kro. Jsou čtyři, jsou úspěšné a velmi populární, a podle zakladatele Vojtěcha Václavíka už další přibývat nebudou: „Tak, jak Kro teď vypadá, je kompletní.“ V čem je kouzlo Kro, a jaké trendy se tu mění na velmi příjemnou, chutnou a voňavou realitu?    

Přečíst článek

Pouze jeden produkt a špičková služba. Sázka na jedinečnost se v gastronomii vyplácí

Vsadit všechno na jeden produkt, tenhle riskantní krok se ukazuje být jedním z klíčových gastronomických trendů. Nespoléháte na to, že si u vás „vybere každý“, ale prodáváte jedinečnost, vymazlený produkt, ale i celou službu. Touhle cestou se vydal Roman Janeček, který před pár týdny otevřel butik s věnečky v Praze nedaleko Národního divadla.

Přečíst článek

News box

Ministryně spravedlnosti v demisi a místopředsedkyně ODS Eva Decroix nebude na lednovém volebním kongresu ODS kandidovat do vedení strany. Na síti X dnes uvedla, že se chce soustředit na práci poslankyně a současně mít větší prostor pro rodinu. 
Výrobce lihovin 🍹🍹🍹 Stock Plzeň - Božkov vyrobil v minulém fiskálním roce do konce letošního září 30,72 milionu litrů nápojů, meziročně mírně více. Firma pocítila pokles v nejprodávanějších lihovinách jako je tuzemák, bylinné likéry a vodka, naopak dvouciferně posílila v míchaných nápojích v plechovkách. 

Americký dolar se zotavuje po pondělním výprodeji a 📈 posiluje vůči jenu. Euro se stabilizuje po zveřejnění dat o listopadové inflaci v eurozóně, k dolaru kolem 17:30 středoevropského času ztrácí 0,04 procenta na 1,1606 dolaru. Po prudkém poklesu posiluje bitcoin.

Ministerstvo obrany pod vedením končící ministryně obrany Jany Černochové (ODS)  neplánuje pokračovat v modernizaci tanků T-72 M4CZ státním podnikem VOP CZ. Černochová chce svému nástupci doporučit jejich prodej, řekla dnes poslancům na jednání sněmovního výboru pro obranu. Bod věnovaný informacím o tancích vyvolal výhrady místopředsedů výboru Pavla Růžičky (ANO) a Jindřicha Rajchla (SPD/PRO), poslanci projednávání přerušili.

Pražská burza dnes vylepšila historické maximum z poloviny listopadu. Index PX 📈 stoupl o 0,82 procenta na 2510,12 bodu. Dařilo se skupině Erste a Moneta Money Bank, čtyři emise stagnovaly.

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže se začal zabývat zakázkou na 1️⃣2️⃣2️⃣​​​​​​​ autobusů pro dceřinou společnost Českých drah ČD Bus. Upozornil na to server Zdopravy.cz, kterému informaci potvrdila mluvčí úřadu Milena Marešová.

Švédská společnost Axis Group, která nabízí síťové kamerové systémy, koupila českou firmu FF Group dodávající řešení pro rozpoznávání registračních značek. V české společnosti se zhruba 100 pracovníky získala 1️⃣0️⃣0️⃣ procent.
Zmocněnec amerického prezidenta 👨 Steve Witkoff dnes dorazil do Kremlu, kde bude jednat s ruským prezidentem Vladimirem Putinem mimo jiné o amerických návrzích ohledně ukončení ruské války proti Ukrajině, které zástupci USA projednali s ukrajinskými představiteli. Napsala to ruská tisková agentura RIA Novosti. 

Německá divize evropské televizní a rozhlasové skupiny RTL  zruší v rámci restrukturalizace zhruba 600 pracovních míst. Agentuře DPA to řekl šéf divize Stephan Schmitter. Dodal, že podnik musí řešit rozsáhlé změny na mediálním trhu i obtížné ekonomické podmínky. RTL podle týdeníku Barron's v Německu zaměstnává kolem 7500 lidí.

Rozvoj umělé inteligence by mohl  prohloubit rozdíly mezi vyspělými a rozvíjejícími se zeměmi, uvedla ve své dnešní zprávě Organizace spojených národů. Zároveň vyzvala k opatřením, která by takovéto dopady AI zmírnila.

Doporučujeme