Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Darina Křivánková - informace o tématu

bistro Topinka

Když se novinářka rozhodne otevřít bistro: „Držte se!“

Dolehla na mě první opravdická krize. Už jsem se z toho oklepala, ale nebylo to vůbec příjemné. Kombinace únavy, stresu a nepříliš nadějných vyhlídek měla na svědomí, že mi moje počínání přestalo dávat smysl. Navenek se to projevilo tím, že jsem byla dost nesnesitelná a všechny nepřiměřeně sekýrovala. Naštěstí to trvalo jen pár dnů. A dalo se to svést na hormony.   

Přečíst článek

Když se novinářka rozhodne otevřít bistro: Host na prvním místě

Přečíst článek

Když se novinářka rozhodně otevřít bistro: Každý má přece právo na výhled

Přečíst článek
Chleba

Když se novinářka rozhodne otevřít bistro: „A nemáte nějaké normální jídlo?“

Přečíst článek
{LABEL}

{NADPIS}

{POPISEK}

Když se novinářka rozhodne otevřít bistro: Hledáme další ruce

Topinka má za sebou prvních osm dnů provozu. Pocity z toho mám nejrůznější, oscilují někde mezi vyčerpáním a euforií. Snažím se z prvního týdne vyvodit nějaké závěry a poučit se z nich. Jde to obtížně, protože nic z toho, co jsme zažili, se nemusí opakovat. Situace na bojišti se mění každou vteřinou a nejvíc ji vystihuje výraz nevyzpytatelná.  

Přečíst článek
Bistro Topinka v Českém Krumlově

Když se novinářka rozhodne otevřít bistro: Jak jsem našla Topinku

Od podzimu píšu pro newstream.cz články o gastronomických trendech. Je to moje parketa, sledovat kde se v gastronomii děje cokoli zajímavého, pozoruhodného, nového, dávat to do souvislostí a posílat prostřednictvím článků dál. Teď už mi to sledování trendů půjde o něco hůř, 1. července otevírám v Českém Krumlově Bistro Topinka. Bylo to velmi spontánní rozhodnutí, o jehož důsledky se tu s vámi teď budu pravidelně dělit v novém reportážním seriálu. 

Přečíst článek

Jak ušetřit na jídle, ale nešetřit na sobě. Jíst skromně je sexy

Snaha uvařit co nejlevněji se stává s ohledem na inflaci aktuálním trendem řady domácností. Tzv. skromné jídlo by ale bylo gastronomickým trendem i bez napjaté ekonomické situace. Špičkoví šéfkuchaři se na základní a prosté suroviny zaměřují už pár let. V mrkvi, celeru, bramborách, zelí, fazolích nebo květáku vidí potenciál, který – bohužel – zatím zůstává řadě běžných smrtelníků skryt. Vařit levně si žádá kuchařské zkušenosti a ochotu učit se.

Přečíst článek

I vegetariáni chtějí grilovat. A mají skvělé možnosti. Jen je s nimi trochu práce

Grilovací sezóna už je definitivně zahájená. Téhle kratochvíle se týká řada trendů, ale ten nejvýraznější je vegetariánský a veganský. I ti, kteří se rozhodli žít bez masa, chtějí svou lahůdku z grilu. A také chtějí patřit do party kolem grilu, protože grilování není jen gastronomická záležitost, ale i (hlavně) společenská. Jaké tedy mají vegetariáni a vegani možnosti?

Přečíst článek
{LABEL}

{NADPIS}

{POPISEK}

Ráno dělá den! Snídaně do značné míry nahradily byznys obědy

Ještě před pár lety by napadlo jít na snídani do kavárny jen pár výstředníků. Dnes patří snídaně v bistrech a kavárnách k největším trendům současné gastronomie. Snídaně prověřilo i covidové období, kdo na ně vsadil, má dnes spoustu práce. Před leckterým snídaňovým podnikem stojí – logicky hlavně o víkendu – fronta. Proč nás tak baví snídat v kavárnách? A co si nejčastěji dáváme?

Přečíst článek

Pivo jedině dobře ošetřené. Zákazníci hledí na kvalitu služeb víc, než kdy dřív

„Vrátili se lidi do hospod?“ „Do těch dobrých ano. Do těch, kde se o pivo dobře starají. Lidem rozhodně není jedno, co pijí.“ Otázku jsem položila Lucii Janečkové, která dohlíží na kvalitu piva i výčepních v podnicích známých pod značkou Lokál. Po covidové krizi lidé víc řeší, za co platí, týká se to nejen jídla, ale i piva. Tenhle trend je víc než zjevný.

Přečíst článek
Culinary Cinema

Culinary Cinema: Když se spojí gastronomie a umění, je to zážitek na druhou

Výborné jídlo a k tomu navíc zážitek – večeře v netradičním prostředí nebo ve speciálních souvislostech patřily v době předcovidové k vyhledávaným atrakcím. Pak logicky zmizely. Dnes se tento trend, v němž se snoubí gastronomie s uměním či designem opět vrací. Díky za to!

Přečíst článek

Nejdřív grilovali kuřata. Teď je značka Kro katalogem gastronomických trendů

Kdybychom chtěli najít někoho, kdo čítankově reprezentuje aktuální gastronomické trendy, byly by to podniky pražské značky Kro. Jsou čtyři, jsou úspěšné a velmi populární, a podle zakladatele Vojtěcha Václavíka už další přibývat nebudou: „Tak, jak Kro teď vypadá, je kompletní.“ V čem je kouzlo Kro, a jaké trendy se tu mění na velmi příjemnou, chutnou a voňavou realitu?    

Přečíst článek

Pouze jeden produkt a špičková služba. Sázka na jedinečnost se v gastronomii vyplácí

Vsadit všechno na jeden produkt, tenhle riskantní krok se ukazuje být jedním z klíčových gastronomických trendů. Nespoléháte na to, že si u vás „vybere každý“, ale prodáváte jedinečnost, vymazlený produkt, ale i celou službu. Touhle cestou se vydal Roman Janeček, který před pár týdny otevřel butik s věnečky v Praze nedaleko Národního divadla.

Přečíst článek

News box

Kandidát Motoristů na ministra životního prostředí Filip Turek v pondělí nedorazí na jednání s prezidentem Petrem Pavlem, omluvil se ze zdravotních důvodů. Na síti X to oznámila Kancelář prezidenta republiky. Turka už několik dní trápí vyhřezlá ploténka.
Maďarsko a Slovensko budou u Soudního dvora EU iniciovat zrušení chystaného zákazu  dovozu ruských energetických surovin do Evropské unie. Oznámil to na facebooku maďarský ministr zahraničí Péter Szijjártó. Bratislava a Budapešť podle něj budou také požadovat pozastavení tohoto plánu, známého pod označením REPowerEU, po dobu soudního řízení. Číst více
Lidé o druhém adventním víkendu pokračují ve vánočních nákupech. Dosavadní vývoj prodejů naznačuje, že vánoční sezona, která je pro obchodníky nejdůležitějším obdobím v roce, by mohla být letos úspěšnější než loni. Tradičně velký zájem je podle nich o drobnou elektroniku, stavebnice či oblečení.
Evropská komise by mohla 16. prosince zveřejnit balíček opatření na podporu automobilového 🚗 průmyslu. Jeho součástí by měla být i mírnější verze plánovaného zákazu spalovacích motorů od roku 2035. Uvedla to agentura Reuters s odvoláním na informované zdroje.
Čestný prezident Motoristů sobě Filip Turek není vhodným kandidátem ❌ na ministra pro téměř dvě třetiny Čechů. Vyplývá to z průzkumu agentury Kantar CZ pro Českou televizi (ČT). Průzkumu, který dnes ČT zveřejnila v pořadu Otázky Václava Moravce, se na přelomu listopadu a prosince zúčastnilo 1000 lidí.
Je úplně zřejmé, že Česko vstupuje do rozpočtového provizoria, není to žádná tragédie, řekl v pořadu Partie Terezie Tománkové na CNN Prima News ministr dopravy v demisi Martin Kupka (ODS). Rozpočet podle něj není formální záležitostí, jedná se o vyjádření politiky vlády - toho, co vnímá jako důležité. Podle Kupky je na místě, aby si nová vláda rozpočet sestavila sama.  Číst více
Česko nepřijde o daňové příjmy z Agrofertu kvůli tomu, že by šéf ANO Andrej Babiš firmu převedl do zahraniční trustové struktury. Řekl to místopředseda ANO Karel Havlíček v pořadu Partie Terezie Tománkové na CNN Prima News. Reagoval tak na obavy, že by firma mohla být převedena do ciziny. Číst více
Průměrná výše vymáhaných pohledávek 💸 v prodlení se ve třetím čtvrtletí zvýšila. U mužů mezičtvrtletně vzrostla o šest procent na 69 822 korun, u žen o pět procent na 54 028 korun. Nejvyšší částky dluží lidé starší 64 let. Nejnižší částky inkasní agentury vymáhají u lidí mezi 18 a 24 lety, zároveň ale průměrný dluh u této skupiny roste nejrychleji. Vyplývá to z údajů Asociace inkasních agentur.
Trutnovský pivovar 🍺 Krakonoš loni zvýšil výstav o 264 hektolitrů na 95 077 hektolitrů. Tržby společnosti loni zůstaly na 170 milionech korun. Zisk podniku, který vlastní podnikatel Karel Janko, klesl o čtvrtinu na 25 milionů korun z předloňských 34 milionů korun. Vyplývá to z výroční zprávy, kterou pivovar založil do Sbírky listin.
Akciové podílové fondy za 11 letošních měsíců přinesly zhodnocení 🤑 8,8 procenta, smíšené fondy 6,3 procenta a dluhopisové fondy 2,1 procenta. Všechny tyto typy fondů v samotném listopadu zůstaly na nule. Vyplývá to z Partners indexu podílových fondů. Fondy byly za roky 2024 i 2023 převážně ve výrazném plusu. Číst více
Doporučujeme