Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Darina Křivánková - informace o tématu

bistro Topinka

Když se novinářka rozhodne otevřít bistro: „Držte se!“

Dolehla na mě první opravdická krize. Už jsem se z toho oklepala, ale nebylo to vůbec příjemné. Kombinace únavy, stresu a nepříliš nadějných vyhlídek měla na svědomí, že mi moje počínání přestalo dávat smysl. Navenek se to projevilo tím, že jsem byla dost nesnesitelná a všechny nepřiměřeně sekýrovala. Naštěstí to trvalo jen pár dnů. A dalo se to svést na hormony.   

Přečíst článek

Když se novinářka rozhodne otevřít bistro: Host na prvním místě

Přečíst článek

Když se novinářka rozhodně otevřít bistro: Každý má přece právo na výhled

Přečíst článek
Chleba

Když se novinářka rozhodne otevřít bistro: „A nemáte nějaké normální jídlo?“

Přečíst článek
{LABEL}

{NADPIS}

{POPISEK}

Když se novinářka rozhodne otevřít bistro: Hledáme další ruce

Topinka má za sebou prvních osm dnů provozu. Pocity z toho mám nejrůznější, oscilují někde mezi vyčerpáním a euforií. Snažím se z prvního týdne vyvodit nějaké závěry a poučit se z nich. Jde to obtížně, protože nic z toho, co jsme zažili, se nemusí opakovat. Situace na bojišti se mění každou vteřinou a nejvíc ji vystihuje výraz nevyzpytatelná.  

Přečíst článek
Bistro Topinka v Českém Krumlově

Když se novinářka rozhodne otevřít bistro: Jak jsem našla Topinku

Od podzimu píšu pro newstream.cz články o gastronomických trendech. Je to moje parketa, sledovat kde se v gastronomii děje cokoli zajímavého, pozoruhodného, nového, dávat to do souvislostí a posílat prostřednictvím článků dál. Teď už mi to sledování trendů půjde o něco hůř, 1. července otevírám v Českém Krumlově Bistro Topinka. Bylo to velmi spontánní rozhodnutí, o jehož důsledky se tu s vámi teď budu pravidelně dělit v novém reportážním seriálu. 

Přečíst článek

Jak ušetřit na jídle, ale nešetřit na sobě. Jíst skromně je sexy

Snaha uvařit co nejlevněji se stává s ohledem na inflaci aktuálním trendem řady domácností. Tzv. skromné jídlo by ale bylo gastronomickým trendem i bez napjaté ekonomické situace. Špičkoví šéfkuchaři se na základní a prosté suroviny zaměřují už pár let. V mrkvi, celeru, bramborách, zelí, fazolích nebo květáku vidí potenciál, který – bohužel – zatím zůstává řadě běžných smrtelníků skryt. Vařit levně si žádá kuchařské zkušenosti a ochotu učit se.

Přečíst článek

I vegetariáni chtějí grilovat. A mají skvělé možnosti. Jen je s nimi trochu práce

Grilovací sezóna už je definitivně zahájená. Téhle kratochvíle se týká řada trendů, ale ten nejvýraznější je vegetariánský a veganský. I ti, kteří se rozhodli žít bez masa, chtějí svou lahůdku z grilu. A také chtějí patřit do party kolem grilu, protože grilování není jen gastronomická záležitost, ale i (hlavně) společenská. Jaké tedy mají vegetariáni a vegani možnosti?

Přečíst článek
{LABEL}

{NADPIS}

{POPISEK}

Ráno dělá den! Snídaně do značné míry nahradily byznys obědy

Ještě před pár lety by napadlo jít na snídani do kavárny jen pár výstředníků. Dnes patří snídaně v bistrech a kavárnách k největším trendům současné gastronomie. Snídaně prověřilo i covidové období, kdo na ně vsadil, má dnes spoustu práce. Před leckterým snídaňovým podnikem stojí – logicky hlavně o víkendu – fronta. Proč nás tak baví snídat v kavárnách? A co si nejčastěji dáváme?

Přečíst článek

Pivo jedině dobře ošetřené. Zákazníci hledí na kvalitu služeb víc, než kdy dřív

„Vrátili se lidi do hospod?“ „Do těch dobrých ano. Do těch, kde se o pivo dobře starají. Lidem rozhodně není jedno, co pijí.“ Otázku jsem položila Lucii Janečkové, která dohlíží na kvalitu piva i výčepních v podnicích známých pod značkou Lokál. Po covidové krizi lidé víc řeší, za co platí, týká se to nejen jídla, ale i piva. Tenhle trend je víc než zjevný.

Přečíst článek
Culinary Cinema

Culinary Cinema: Když se spojí gastronomie a umění, je to zážitek na druhou

Výborné jídlo a k tomu navíc zážitek – večeře v netradičním prostředí nebo ve speciálních souvislostech patřily v době předcovidové k vyhledávaným atrakcím. Pak logicky zmizely. Dnes se tento trend, v němž se snoubí gastronomie s uměním či designem opět vrací. Díky za to!

Přečíst článek

Nejdřív grilovali kuřata. Teď je značka Kro katalogem gastronomických trendů

Kdybychom chtěli najít někoho, kdo čítankově reprezentuje aktuální gastronomické trendy, byly by to podniky pražské značky Kro. Jsou čtyři, jsou úspěšné a velmi populární, a podle zakladatele Vojtěcha Václavíka už další přibývat nebudou: „Tak, jak Kro teď vypadá, je kompletní.“ V čem je kouzlo Kro, a jaké trendy se tu mění na velmi příjemnou, chutnou a voňavou realitu?    

Přečíst článek

Pouze jeden produkt a špičková služba. Sázka na jedinečnost se v gastronomii vyplácí

Vsadit všechno na jeden produkt, tenhle riskantní krok se ukazuje být jedním z klíčových gastronomických trendů. Nespoléháte na to, že si u vás „vybere každý“, ale prodáváte jedinečnost, vymazlený produkt, ale i celou službu. Touhle cestou se vydal Roman Janeček, který před pár týdny otevřel butik s věnečky v Praze nedaleko Národního divadla.

Přečíst článek

News box

Americký prezident Donald Trump  varoval Izrael, aby nenarušoval transformaci Sýrie směřující k prosperujícímu státu. Uvedla to agentura AFP s tím, že Trump příspěvek na své sociální síti Truth Social napsal několik málo dnů po izraelském útoku v jižní Sýrii, při kterém zahynulo 13 lidí.

Turecký prezident 👴 Recep Tayyip Erdogan dnes prohlásil, že útoky na lodě v Černém moři jsou nepřijatelné a varoval zúčastněné strany, aby se podobným akcím vyhýbaly, píše Reuters. Reagoval tak poté, co v pátek zasáhly drony dva ropné tankery Kairos a Virat pravděpodobně patřící do ruské stínové flotily. 
Česká investiční skupina SPM podnikatelů Slavomíra Pavlíčka a Marka Španěla koupila za více než 2️⃣,3️⃣ miliardy korun kancelářský komplex The Campus Science Park v brněnských Bohunicích. Budovy v areálu, který sousedí s Fakultní nemocnicí Brno a kampusem Masarykovy univerzity, mají podlahovou plochu 50 tisíc metrů čtverečních.

Vývoz zkapalněného zemního plynu (LNG) ze Spojených států se v listopadu 📈 zvýšil na nové rekordní maximum 10,9 milionu tun z říjnových 10,1 milionu tun. K růstu přispělo chladnější počasí. Vyplývá to podle agentury Reuters z údajů finanční společnosti LSEG. Největším odběratelem amerického LNG zůstala Evropa.

Pražská burza v úvodu prvního prosincového týdne ztrácela, index PX 📉 odepsal 0,14 procenta na 2489,59 bodu. Nedařilo se akciím Monety, zbrojovky Colt nebo pojišťovny VIG. Při dnešní podprůměrné aktivitě investorů uzavřely v plusu cenné papíry Komerční banky či Erste. Hodnota akcií ČEZ se od pátku nezměnila.

Slovenský premiér Robert Fico dnes uvítal dohodu stran německé vládní koalice, že Berlín bude v Evropské unii prosazovat 📉 zmírnění zákazu prodeje aut se spalovacími motory po roce 2035. Téma budoucnosti automobilového průmyslu je důležitá i pro Slovensko, které je v přepočtu na obyvatele největším výrobcem aut ve světě.

Největší německý výrobce oceli Thyssenkrupp Steel se dohodl s odborovým svazem IG Metall na podmínkách restrukturalizačního plánu. Ten zahrnuje redukci výrobních kapacit a snížení počtu zaměstnanců přibližně o 11 tisíc, a to v podobě rušení pracovních míst a přesunu činností na externí podniky. Firma o tom informovala v tiskové zprávě.
Výrobce elektrosvazků především pro automobilový průmysl Erich Jaeger prodává závod v Kopřivnici na Novojičínsku a propouští tam polovinu z asi 300 zaměstnanců. Napsal to server Novinky.cz. Co bude se zbytkem lidí, podle něj není jasné. Číst více
Bitcoin je zpět pod 90 tisíci dolary (1,87 milionu korun). Za den je slabší 📉 asi o pět procent. Spolu s ním klesá i cena kryptoměny ether, která odpoledne odepisovala kolem sedmi procent pod 2830 dolarů. Číst více

Ve výprodejích k černému pátku (Black Friday) utratili Češi na internetu za celý minulý týden přibližně 8️⃣,5️⃣ miliardy korun, oproti loňsku asi o osm procent více, řekl výkonný ředitel Asociace pro elektronickou komerci Jan Vetyška. Slevová akce Black Friday byla oficiálně v pátek, obchodníci ji ale prodlužují, podle APEK většinou právě na týden.

Doporučujeme