Reklama

Vyberte si z našich newsletterů

Přihlásit odběr

Darina Křivánková - informace o tématu

bistro Topinka

Když se novinářka rozhodne otevřít bistro: „Držte se!“

Dolehla na mě první opravdická krize. Už jsem se z toho oklepala, ale nebylo to vůbec příjemné. Kombinace únavy, stresu a nepříliš nadějných vyhlídek měla na svědomí, že mi moje počínání přestalo dávat smysl. Navenek se to projevilo tím, že jsem byla dost nesnesitelná a všechny nepřiměřeně sekýrovala. Naštěstí to trvalo jen pár dnů. A dalo se to svést na hormony.   

Přečíst článek

Když se novinářka rozhodne otevřít bistro: Host na prvním místě

Přečíst článek

Když se novinářka rozhodně otevřít bistro: Každý má přece právo na výhled

Přečíst článek
Chleba

Když se novinářka rozhodne otevřít bistro: „A nemáte nějaké normální jídlo?“

Přečíst článek

Když se novinářka rozhodne otevřít bistro: Hledáme další ruce

Topinka má za sebou prvních osm dnů provozu. Pocity z toho mám nejrůznější, oscilují někde mezi vyčerpáním a euforií. Snažím se z prvního týdne vyvodit nějaké závěry a poučit se z nich. Jde to obtížně, protože nic z toho, co jsme zažili, se nemusí opakovat. Situace na bojišti se mění každou vteřinou a nejvíc ji vystihuje výraz nevyzpytatelná.  

Přečíst článek
Bistro Topinka v Českém Krumlově

Když se novinářka rozhodne otevřít bistro: Jak jsem našla Topinku

Od podzimu píšu pro newstream.cz články o gastronomických trendech. Je to moje parketa, sledovat kde se v gastronomii děje cokoli zajímavého, pozoruhodného, nového, dávat to do souvislostí a posílat prostřednictvím článků dál. Teď už mi to sledování trendů půjde o něco hůř, 1. července otevírám v Českém Krumlově Bistro Topinka. Bylo to velmi spontánní rozhodnutí, o jehož důsledky se tu s vámi teď budu pravidelně dělit v novém reportážním seriálu. 

Přečíst článek

Jak ušetřit na jídle, ale nešetřit na sobě. Jíst skromně je sexy

Snaha uvařit co nejlevněji se stává s ohledem na inflaci aktuálním trendem řady domácností. Tzv. skromné jídlo by ale bylo gastronomickým trendem i bez napjaté ekonomické situace. Špičkoví šéfkuchaři se na základní a prosté suroviny zaměřují už pár let. V mrkvi, celeru, bramborách, zelí, fazolích nebo květáku vidí potenciál, který – bohužel – zatím zůstává řadě běžných smrtelníků skryt. Vařit levně si žádá kuchařské zkušenosti a ochotu učit se.

Přečíst článek

I vegetariáni chtějí grilovat. A mají skvělé možnosti. Jen je s nimi trochu práce

Grilovací sezóna už je definitivně zahájená. Téhle kratochvíle se týká řada trendů, ale ten nejvýraznější je vegetariánský a veganský. I ti, kteří se rozhodli žít bez masa, chtějí svou lahůdku z grilu. A také chtějí patřit do party kolem grilu, protože grilování není jen gastronomická záležitost, ale i (hlavně) společenská. Jaké tedy mají vegetariáni a vegani možnosti?

Přečíst článek

Ráno dělá den! Snídaně do značné míry nahradily byznys obědy

Ještě před pár lety by napadlo jít na snídani do kavárny jen pár výstředníků. Dnes patří snídaně v bistrech a kavárnách k největším trendům současné gastronomie. Snídaně prověřilo i covidové období, kdo na ně vsadil, má dnes spoustu práce. Před leckterým snídaňovým podnikem stojí – logicky hlavně o víkendu – fronta. Proč nás tak baví snídat v kavárnách? A co si nejčastěji dáváme?

Přečíst článek

Pivo jedině dobře ošetřené. Zákazníci hledí na kvalitu služeb víc, než kdy dřív

„Vrátili se lidi do hospod?“ „Do těch dobrých ano. Do těch, kde se o pivo dobře starají. Lidem rozhodně není jedno, co pijí.“ Otázku jsem položila Lucii Janečkové, která dohlíží na kvalitu piva i výčepních v podnicích známých pod značkou Lokál. Po covidové krizi lidé víc řeší, za co platí, týká se to nejen jídla, ale i piva. Tenhle trend je víc než zjevný.

Přečíst článek
Culinary Cinema

Culinary Cinema: Když se spojí gastronomie a umění, je to zážitek na druhou

Výborné jídlo a k tomu navíc zážitek – večeře v netradičním prostředí nebo ve speciálních souvislostech patřily v době předcovidové k vyhledávaným atrakcím. Pak logicky zmizely. Dnes se tento trend, v němž se snoubí gastronomie s uměním či designem opět vrací. Díky za to!

Přečíst článek

Nejdřív grilovali kuřata. Teď je značka Kro katalogem gastronomických trendů

Kdybychom chtěli najít někoho, kdo čítankově reprezentuje aktuální gastronomické trendy, byly by to podniky pražské značky Kro. Jsou čtyři, jsou úspěšné a velmi populární, a podle zakladatele Vojtěcha Václavíka už další přibývat nebudou: „Tak, jak Kro teď vypadá, je kompletní.“ V čem je kouzlo Kro, a jaké trendy se tu mění na velmi příjemnou, chutnou a voňavou realitu?    

Přečíst článek

Pouze jeden produkt a špičková služba. Sázka na jedinečnost se v gastronomii vyplácí

Vsadit všechno na jeden produkt, tenhle riskantní krok se ukazuje být jedním z klíčových gastronomických trendů. Nespoléháte na to, že si u vás „vybere každý“, ale prodáváte jedinečnost, vymazlený produkt, ale i celou službu. Touhle cestou se vydal Roman Janeček, který před pár týdny otevřel butik s věnečky v Praze nedaleko Národního divadla.

Přečíst článek
Reklama

News box

Světové aerolinky zvýšily výhled zisku na příští rok, a to navzdory problémům s dodávkami nových letadel. Očekávají, že tržby poprvé přesáhnou bilion dolarů (23,8 bilionu korun) a že celosvětově přepraví rekordních 5️⃣,2️⃣ miliardy cestujících. Ve svém výhledu to uvedlo Mezinárodní sdružení pro leteckou dopravu (IATA).
Česko si v listopadu v evropském žebříčku inflace nepohoršilo ani nepolepšilo, ze 41 sledovaných zemí ji mělo stejně jako v říjnu 1️⃣5️⃣. nejvyšší. Vyplývá to z aktuální analýzy investiční platformy Portu. Meziroční inflace v Česku v listopadu zůstala na říjnových 2,8 procenta, oznámil dnes Český statistický úřad.
Sokolovská uhelná odhaduje letošní ztrátu na více než jednu miliardu korun. Na jaře přestane těžit skrývku, zbytek dosažitelného uhlí během několika let dotěží. Jde zhruba o 10,5 milionu tun uhlí. Těžba ale postupně klesá, v roce 2023 vytěžila 3️⃣,3️⃣6️⃣ milionu tun. Uhelné společnosti, která vyrábí i elektrickou energii, loni pomáhaly vysoké ceny elektřiny. 
Slovensko podle nevládní organizace Amnesty International nepřiměřeně  omezilo práva na shromažďování a na svobodu projevu. Bez legislativní ochrany zůstali příslušníci LGBT+ komunity a Romové nadále čelili diskriminaci a sociálnímu vyloučení. Organizace to napsala ve zprávě o hodnocení lidských práv na Slovensku v letošním roce.
Politické krize v Německu a ve Francii výrazně  komplikují snahy o modernizaci evropské ekonomiky, která se potýká s problémy, a znesnadňují podnikům rozhodování o investicích, jež jsou zapotřebí k zajištění konkurenceschopnosti na světovém trhu. Pád vlád v Německu a Francii, tedy ve dvou velkých ekonomikách, které byly po desetiletí tahounem Evropské unie, přišel právě v době, kdy se tento region musí vypořádat s návratem Donalda Trumpa do Bílého domu a s rostoucími obchodními třenicemi s Čínou, píše agentura Reuters.
Nejvyšší politický představitel sudetských Němců a prezident německé organizace nadstranické Panevropské unie Bernd Posselt vyzval k poskytnutí německých 🚀 střel s plochou dráhou letu Taurus ukrajinské armádě. Prohlásil to v Dachau na solidárním shromáždění na podporu Ruskem napadené Ukrajiny, kde varoval před mocenskými plány šéfa Kremlu Vladimira Putina.
Evropsko-americká automobilová skupina Stellantis a čínská společnost CATL se 🤝 dohodly, že investují 4,1 miliardy eur (přes 100 miliard korun) do výstavby továrny na výrobu baterií pro elektromobily ve Španělsku. Firmy to oznámily ve společné tiskové zprávě. Předpokládají, že továrna zahájí výrobu do konce roku 2026.
Ústavní soud (ÚS) v podstatné části vyhověl návrhu hnutí ANO a  zrušil takzvaný lex Babiš II. Novela zpřísnila pravidla pro vlastnictví médií u politiků a přijímání dotací u členů vlády a jejich firem. Politici a další veřejní funkcionáři například už dále nemohli být zároveň skutečnými majiteli televizí, rádií či novin. 
Spotřebitelské ceny v Česku v listopadu meziročně vzrostly o 2️⃣,8️⃣ procenta, stejně jako v říjnu. Dražší bylo bydlení, lihoviny či tabákové výrobky. Meziměsíčně byly ceny vyšší o 0,1 procenta. Údaje zveřejnil Český statistický úřad. Analytici očekávali, že inflace v meziročním vyjádření zrychlila na tři procenta.
Čínský vývoz v listopadu prudce zpomalil a dovoz 📉 klesl, obě hodnoty zaostaly za očekáváním. Vyplývá to z dat, která dnes zveřejnil čínský celní úřad. Obavy budí dodatečná cla, která plánuje uvalit na obchod s Čínou zvolený americký prezident Donald Trump. Zahraniční obchod byl zvlášť letos pilířem churavějící druhé největší světové ekonomiky a aktuální údaje jsou proto varovným znamením, píše agentura Reuters.
Reklama
Reklama
Doporučujeme