Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Darina Křivánková - informace o tématu

bistro Topinka

Když se novinářka rozhodne otevřít bistro: „Držte se!“

Dolehla na mě první opravdická krize. Už jsem se z toho oklepala, ale nebylo to vůbec příjemné. Kombinace únavy, stresu a nepříliš nadějných vyhlídek měla na svědomí, že mi moje počínání přestalo dávat smysl. Navenek se to projevilo tím, že jsem byla dost nesnesitelná a všechny nepřiměřeně sekýrovala. Naštěstí to trvalo jen pár dnů. A dalo se to svést na hormony.   

Přečíst článek

Když se novinářka rozhodne otevřít bistro: Host na prvním místě

Přečíst článek

Když se novinářka rozhodně otevřít bistro: Každý má přece právo na výhled

Přečíst článek
Chleba

Když se novinářka rozhodne otevřít bistro: „A nemáte nějaké normální jídlo?“

Přečíst článek
{LABEL}

{NADPIS}

{POPISEK}

Když se novinářka rozhodne otevřít bistro: Hledáme další ruce

Topinka má za sebou prvních osm dnů provozu. Pocity z toho mám nejrůznější, oscilují někde mezi vyčerpáním a euforií. Snažím se z prvního týdne vyvodit nějaké závěry a poučit se z nich. Jde to obtížně, protože nic z toho, co jsme zažili, se nemusí opakovat. Situace na bojišti se mění každou vteřinou a nejvíc ji vystihuje výraz nevyzpytatelná.  

Přečíst článek
Bistro Topinka v Českém Krumlově

Když se novinářka rozhodne otevřít bistro: Jak jsem našla Topinku

Od podzimu píšu pro newstream.cz články o gastronomických trendech. Je to moje parketa, sledovat kde se v gastronomii děje cokoli zajímavého, pozoruhodného, nového, dávat to do souvislostí a posílat prostřednictvím článků dál. Teď už mi to sledování trendů půjde o něco hůř, 1. července otevírám v Českém Krumlově Bistro Topinka. Bylo to velmi spontánní rozhodnutí, o jehož důsledky se tu s vámi teď budu pravidelně dělit v novém reportážním seriálu. 

Přečíst článek

Jak ušetřit na jídle, ale nešetřit na sobě. Jíst skromně je sexy

Snaha uvařit co nejlevněji se stává s ohledem na inflaci aktuálním trendem řady domácností. Tzv. skromné jídlo by ale bylo gastronomickým trendem i bez napjaté ekonomické situace. Špičkoví šéfkuchaři se na základní a prosté suroviny zaměřují už pár let. V mrkvi, celeru, bramborách, zelí, fazolích nebo květáku vidí potenciál, který – bohužel – zatím zůstává řadě běžných smrtelníků skryt. Vařit levně si žádá kuchařské zkušenosti a ochotu učit se.

Přečíst článek

I vegetariáni chtějí grilovat. A mají skvělé možnosti. Jen je s nimi trochu práce

Grilovací sezóna už je definitivně zahájená. Téhle kratochvíle se týká řada trendů, ale ten nejvýraznější je vegetariánský a veganský. I ti, kteří se rozhodli žít bez masa, chtějí svou lahůdku z grilu. A také chtějí patřit do party kolem grilu, protože grilování není jen gastronomická záležitost, ale i (hlavně) společenská. Jaké tedy mají vegetariáni a vegani možnosti?

Přečíst článek
{LABEL}

{NADPIS}

{POPISEK}

Ráno dělá den! Snídaně do značné míry nahradily byznys obědy

Ještě před pár lety by napadlo jít na snídani do kavárny jen pár výstředníků. Dnes patří snídaně v bistrech a kavárnách k největším trendům současné gastronomie. Snídaně prověřilo i covidové období, kdo na ně vsadil, má dnes spoustu práce. Před leckterým snídaňovým podnikem stojí – logicky hlavně o víkendu – fronta. Proč nás tak baví snídat v kavárnách? A co si nejčastěji dáváme?

Přečíst článek

Pivo jedině dobře ošetřené. Zákazníci hledí na kvalitu služeb víc, než kdy dřív

„Vrátili se lidi do hospod?“ „Do těch dobrých ano. Do těch, kde se o pivo dobře starají. Lidem rozhodně není jedno, co pijí.“ Otázku jsem položila Lucii Janečkové, která dohlíží na kvalitu piva i výčepních v podnicích známých pod značkou Lokál. Po covidové krizi lidé víc řeší, za co platí, týká se to nejen jídla, ale i piva. Tenhle trend je víc než zjevný.

Přečíst článek
Culinary Cinema

Culinary Cinema: Když se spojí gastronomie a umění, je to zážitek na druhou

Výborné jídlo a k tomu navíc zážitek – večeře v netradičním prostředí nebo ve speciálních souvislostech patřily v době předcovidové k vyhledávaným atrakcím. Pak logicky zmizely. Dnes se tento trend, v němž se snoubí gastronomie s uměním či designem opět vrací. Díky za to!

Přečíst článek

Nejdřív grilovali kuřata. Teď je značka Kro katalogem gastronomických trendů

Kdybychom chtěli najít někoho, kdo čítankově reprezentuje aktuální gastronomické trendy, byly by to podniky pražské značky Kro. Jsou čtyři, jsou úspěšné a velmi populární, a podle zakladatele Vojtěcha Václavíka už další přibývat nebudou: „Tak, jak Kro teď vypadá, je kompletní.“ V čem je kouzlo Kro, a jaké trendy se tu mění na velmi příjemnou, chutnou a voňavou realitu?    

Přečíst článek

Pouze jeden produkt a špičková služba. Sázka na jedinečnost se v gastronomii vyplácí

Vsadit všechno na jeden produkt, tenhle riskantní krok se ukazuje být jedním z klíčových gastronomických trendů. Nespoléháte na to, že si u vás „vybere každý“, ale prodáváte jedinečnost, vymazlený produkt, ale i celou službu. Touhle cestou se vydal Roman Janeček, který před pár týdny otevřel butik s věnečky v Praze nedaleko Národního divadla.

Přečíst článek

News box

Státní zastupitelství v chorvatském městě Zadar obžalovalo českého podnikatele se slovenským občanstvím 👨 Antona Fischera z vraždy jeho obchodního partnera, 38letého českého občana ukrajinského původu Alexe Burkova. Státní zastupitelství navrhlo soudu, aby 51letému Fischerovi znovu prodloužil vazbu, protože hrozí, že uprchne ze země.

Akcionáři kolínské chemické společnosti Draslovka vložili do firmy nový kapitál 60 milionů dolarů, v přepočtu zhruba 1️⃣,2️⃣ miliardy korun. Peníze firma použije na splacení úvěrů, uvedl server Seznam Zprávy. Chemický holding ovládají podnikatelé Petr Pudil, Vasil Bobela, Jan Dobrovský a rodina Brůžků. Ratingová agentura Standard & Poor's Draslovce snížila kvůli zadlužení hodnocení.

Pražská burza i dnes vylepšila své maximum. Index PX 📈 rostl o 0,45 procenta na 2666,09 bodu. V kladných číslech skončila většina obchodovaných titulů, v červených číslech uzavřely jen cenné papíry skupiny Erste, Monety Money Bank a Photon Energy. Vyplývá to z informací na burzovním webu. Tuzemská měna dnes vůči euru stagnovala, k dolaru mírně posílila.

Televize Barrandov  může pokračovat v reorganizaci. Dvěma ze tří věřitelů, kteří se odvolali proti rozhodnutí soudu, který reorganizaci schválil, zanikla účast v insolvenčním řízení a třetí své odvolání stáhl. Uvedl majitel televize Jan Čermák.

Francouzská vláda se snaží jen pár dní před koncem roku odvrátit možnost, že by se ocitla od 1. ledna  bez financování. Francie totiž stále nemá schválený rozpočet na příští rok. Dnes premiér Sébastien Lecornu vede konzultace s politickými stranami, aby rozhodl, jak bude vláda postupovat. Nejpravděpodobnější je podle médií předložení návrhu na rozpočtové provizorium.

Tržby výrobce zdravotnických pomůcek a potřeb Lohmann&Rauscher v posledních dvou letech výrazně 📈 rostou. Stejně jako předloni i loni stouply zhruba o půl miliardy korun, v roce 2024 činily 5,6 miliard korun. Zisk firmy ze Slavkova u Brna na Vyškovsku loni stoupl meziročně o 76 milionů korun na rekordních 368 milionů korun.
Premiér Andrej Babiš (ANO) se setká s poslancem Motoristů 👨 Filipem Turkem, kterého odmítá jmenovat ministrem životního prostředí prezident Pavel Pavel. Poté chce o věci mluvit s předsedou Motoristů Petrem Macinkou. Je to nominace Motoristů, řekl Babiš. 

Rusko za letošní rok 📈 zvýší vývoz plynu potrubím do Číny proti loňsku o 25 procent na 38,7 miliardy metrů krychlových. S odkazem na svůj zdroj to dnes uvedla agentura Reuters. V listopadu navíc Rusko vyvezlo do Číny rekordní objem zkapalněného zemního plynu (LNG), a to navzdory sankcím, které na Rusko uvalily západní státy za jeho vojenskou invazi na Ukrajinu.

Na úřadech ubude od začátku ledna 322 míst, schválila podle premiéra 👴 Andreje Babiše (ANO) vláda. Nejvíce míst ubude na úřadu vlády, ministerstvech financí a průmyslu a obchodu, řekl novinářům po dnešním zasedání kabinetu. Jde podle něj teprve o první kolo, úspory se budou ještě hledat. Na začátku tohoto roku bylo úřednických míst 73 520. 

Prozatímní cla, která se od úterý chystá vybírat Čína při dovozu některých mléčných výrobků ze zemí Evropské unie, jsou  neoprávněná a bezdůvodná. Podle agentury Reuters to dnes řekl mluvčí Evropské komise Olof Gill, který tak reagoval na oznámení Pekingu.

Doporučujeme