Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

daně - informace o tématu

Ceny benzinu 5. března 2022

Stanislav Šulc: Konec snížené spotřební daně na naftu je ukázkový „neškrt“ ve výdajích

Další den, další ochutnávka z kuchyně vládní koalice, jak bude zachraňovat schodkový rozpočet. Tentokrát se vládní kuchaři zaměřili na spotřební daň na naftu. Ta je od loňského roku snížená, aby přepravci moc nekřičeli, že jsou pohonné hmoty drahé. A tato podpora měla trvat do konce roku. Nyní tedy vláda chce tuto podporu zrušit. Přinese to obřích 800 milionů korun měsíčně po dobu 6 měsíců. Dohromady necelá dvě procenta schodku rozpočtu schváleného na rok 2023. Komentář byl aktualizován a opraven na základě čtenářských reakcí.

Přečíst článek
Zisk české Raiffeisenbank v prvním kvartálu propadl, rostly jí úvěry i vklady

Zisk české Raiffeisenbank v prvním kvartálu propadl. Růst úvěrů a vkladů nepomohl

Přečíst článek

800 milionů do státní kasy měsíčně. Vláda chce od léta vrátit spotřební daň z nafty

Přečíst článek

Dvě varianty, jak omezit deficit rozpočtu. Ani jedna se neobejde bez zvyšování daní, uvádí studie

Přečíst článek
Premiér Petr Fiala a ministr financí Zbyněk Stanjura

Politický diář Jany Havligerové: Posvátná kráva ODS a moravská šlamastyka

Přečíst článek

Češi loni vypili 136 litrů piva na hlavu. Na točené si už zajdou jen svátečně. A bude hůř

Obliba točeného piva klesá. Zatímco v roce 2009 se v českých hospodách a restauracích vypila téměř polovina celorepublikové spotřeby, loni to bylo jen 31 procent. A plánované změny DPH na tomu rozhodně neprospějí.

Přečíst článek
Alena Schillerová

Úvahy o snížení daně z hazardu naštvaly šéfku klubu ANO Schillerovou

Opoziční hnutí ANO by považovalo za důvod pro vyslovení nedůvěry vládě, pokud by ministerstvo financí vedené Zbyňkem Stanjurou (ODS) předložilo paragrafovaný návrh novely na snížení daně z hazardu. V souvislosti s informacemi o návrhu, který ministr označil za pracovní podklad, o němž se teprve povede ve vládní koalici politická debata, to uvedla šéfka klubu ANO Alena Schillerová.

Přečíst článek
Tomáš Prouza, šéf Svazu obchodu a cestovního ruchu a viceprezident Hospodářské komory ČR

Prouza: Vláda by měla z výběru DPH odstranit výjimky a podivnosti

Vláda by měla při snaze o změnu sazby daně z přidané hodnoty (DPH) odstranit třeba to, že na točené pivo je nižší DPH než na ovoce a zeleninu, míní prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu (SOCR) Tomáš Prouza. Stát má podle něj podporovat zdravý životní styl a zodpovědné chování.

Přečíst článek
předseda vlády Petr Fiala (ODS)

Lukáš Kovanda: Fialova vláda si zrušením nejnižší sazby DPH „přihraje“ 24 miliard, zdraží ale vodu a léky

Chystané změny daně z přidané hodnoty, které aktuálně zvažuje vláda, jsou vlastně zvýšením daně, v rozporu s původními sliby vládních stran. Ministerstvo financí má pravdu v tom, že zamýšlené snížení počtu sazeb DPH, ze tří na dvě, představuje zjednodušení daňového systému. To je kýžené. Jenže způsob, jakým ke snížení počtu sazeb vláda hodlá dospět, bude v celkovém efektu daň lidem navyšovat, míní hlavní ekonom Trinity Bank Lukáš Kovanda.

Přečíst článek
bitcoin, ilustrační foto

Jak z Česka udělat technologickou mocnost? Začněme třeba tím, že bitcoin budeme danit jako akcie

Dnes platí, že se musí danit zisk z každého prodeje kryptoměny, tedy ať už za ni člověk kupuje jinou kryptoměnu, nebo ji převádí do konvenčních peněz typu korun, eur či dolarů. Do daňového přiznání je pak třeba uvést všechny příjmy z kryptoměn a následně je zdanit sazbou ve výši patnácti procent. Není přitom jasné, proč se tento přístup liší například od srovnatelných akciových trhů. Zde platí takzvaný časový test, kdy je držitel akcie po třech letech od jejího nabytí od daně osvobozen.

Přečíst článek
Ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS)

Dalibor Martínek: Máme snad nad větším výběrem daní jásat?

Stát vybral za první pololetí rekordně peněz na daních, 280 miliard korun. Daňové příjmy rostly jak za fyzické osoby, tak za firmy, a také z DPH. Nelze ve sdělení ministerstva financí, které navazuje na den starý údaj o rekordním čtvrtletním schodku rozpočtu, vnímat jakýsi pokus o satisfakci. Podívejte, nejsme tak špatní.

Přečíst článek
Petr Fiala a Miroslav Kalousek na archivním snímku

Stanislav Šulc: Chystá se Fialova vláda zopakovat proslulou Kalouskovu chybu?

Vláda hledá peníze na zalátování děravého státního rozpočtu. A jednotlivé strany se předhánějí v nápadech, kde by bylo možné zdroje najít. Jednou z cest by údajně mohlo být zvýšení základní sazby daně z přidané hodnoty z 21 na 23 procent. Co by v nějakých dobách snad i mohlo mít smysl, přichází v časech, kdy by tím vláda docílila jediného: vlastní zkázy. Podobně jako se to stalo Nečasově vládě poté, co zvýšila DPH a do půl roku šla s ostudou od válu.

Přečíst článek
Credit Suisse, druhá největší švýcarská banka

CNBC: Credit Suisse stále pomáhá boháčům unikat před berňákem

Švýcarská banka Credit Suisse nadále pomáhá bohatým Američanům vyhýbat se placení daní, píše na svém webu s odkazem na whistleblowery CNBC. Ke stejnému zjištění došel podle agentury AP také americký Senát. Druhou největší švýcarskou banku, která se dostala do problémů a kterou kvůli tomu převezme její větší konkurent UBS, přitom úřady za tato provinění stíhaly už dříve.

Přečíst článek
Finanční úřady čekají nával daňových přiznání, prodlužují úřední hodiny

Finanční úřady čekají nával daňových přiznání, prodlužují úřední hodiny

Pro podání daňového přiznání v papírové podobě zbývá poslední týden. Finanční úřady proto ode dneška prodlužují úřední hodiny. Finanční správa také upozorňuje na možnost podání přiznání elektronicky, v takovém případě je termín o měsíc delší. Kdo podává přiznání prostřednictvím daňového poradce, má čas do července.

Přečíst článek
Ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS)

Politický diář Jany Havligerové: Vládu čeká strkanice o daně

Ministr financí Stanjura i premiér Fiala mluví o snížení deficitu státních financí o 70 miliard ročně, a začínají dostávat na frak. Koaliční jednota je ta tam, vládní partneři ODS se předhánějí kdo a o kolik je schopen schodek snížit. Piráti mluví o 140 miliardách, STAN navrhuje 150 miliard korun ročně. Návod: zvednout daně bohatým a firmám. Zvýšení daní by nevadilo ani lidovcům, pokud se nedotkne rodin s dětmi. Mantra ODS – nedovolíme zvyšování daní, bere za své. Hrát se bude už jen o to, koho to postihne a jak moc.

Přečíst článek
Reklama

News box

Ruská Černomořská flotila dál 📉 řídne, píší ukrajinská média po oznámení ukrajinského námořnictva o potopení ruské minolovky Kovrovec v noci na dnešek. Námořnictvo se zdrželo podrobností, podobně i ukrajinský generální štáb, který se o zničení lodi zmínil v situačním přehledu, a ukrajinské ministerstvo obrany poblahopřálo bojovníkům, kteří se postarali o „další špatný den Černomořské flotily“.
Slovenské bezpečnostní složky pracují při vyšetřování středečního atentátu na premiéra Roberta Fica také s verzí, že střelec  nebyl osamělým vlkem. Vyplývá to z dnešního vyjádření slovenského ministra vnitra Matúše Šutaje Eštoka a zástupce civilní tajné služby SIS Pavola Gašpara. 
Francie a Německo jsou hluboce  znepokojeny situací v Gruzii, kde parlament schválil kontroverzní zákon o zahraničním vlivu, proti kterému v Tbilisi v posledních týdnech demonstrovaly desetitisíce lidí. Podle agentury AFP to v dnes zveřejněném prohlášení uvedli francouzský prezident Emmanuel Macron a německý kancléř Olaf Scholz. Norma podle nich není v souladu s evropskými hodnotami.
Vrtulník, v němž letěl íránský prezident Ebrahím Raísí, měl dnes  tvrdé přistání, uvedla podle agentury AP íránská státní televize, aniž by ihned uvedla podrobnosti o následcích nehody. Problém nastal při přesunu z Ázerbájdžánu, kde se íránský prezident dopoledne zúčastnil slavnostního otevření přehrady s ázerbájdžánským prezidentem Ilhamem Alijevem.
Jádro by podle ministra průmyslu Jozefa Síkely (STAN) mohlo do budoucna tvořit až 6️⃣0️⃣ procent energetického mixu ČR, v současné době je to 38 procent. Podmínkou je výstavba nových bloků jaderných elektráren, mohou být až čtyři. Jádro pak mají doplňovat hlavně obnovitelné zdroje, dočasně pak elektrárny spalující plyn. Ministr to dnes řekl v pořadu televize Nova Za pět minut 12.
Vietnamská komunistická strana nominovala na funkci prezidenta země současného ministra veřejné bezpečnosti 👴 To Lama. Informovala o tom agentura Reuters. V březnu se pouhý rok po nástupu do úřadu vzdal funkce prezident Vo Van Thuong. To Lam stál v čele ministerstva veřejné bezpečnosti i v roce 2017, kdy byl z Německa přes Slovensko unesen do vlasti vietnamský podnikatel.
Dva lidé zemřeli při nehodě 🛳️ lodi na řece Dunaj severně od maďarské metropole Budapešti, uvedla dnes podle agentury AP policie. Dalších pět osob se pohřešuje.
Slovenský premiér Robert Fico, který je po středečním postřelení atentátníkem hospitalizován, je  mimo ohrožení života. Jeho stav je ale vážný, rekonvalescence si vyžádá dlouhou dobu, řekl dnes novinářům zástupce nemocnice.
Rusko i Ukrajina shodně uvedly, že se v noci na dnešek staly terčem 🚀 vzdušných útoků. Kyjev oznámil sestřelení všech 37 útočících ruských dronů, ruská protivzdušná obrana odvracela dronový a raketový útok na okupovaném ukrajinském poloostrově Krym a také v Krasnodarském kraji na jihu země.
Česko bylo za první čtvrtletí letošního roku na pátém místě na světě v nákupech 🥇 zlata. Česká národní banka (ČNB) ho nakoupila pět tun, loni za stejné období skončila šestá se dvěma tunami. Centrální banky byly už tradičně největšími nákupčími zlata vůbec.
Reklama
Reklama
Doporučujeme