Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

daně - informace o tématu

Senátoři schválili konsolidační balíček. Míří k podpisu prezidenta

Konsolidační balíček prošel Senátem. Už chybí jen podpis prezidenta

Senát ve středu po dlouhé rozpravě schválil vládní konsolidační balíček. Už chybí jen podpis prezidenta Pavla. Toho na úterní schůzce šéf odborářů Josef Středula vyzval, aby soubor převážně daňových změn vetoval.

Přečíst článek
Maloobchodní tržby se v Česku v září propadly více, než se čekalo, a to meziročně o rovná čtyři procenta

Lukáš Kovanda: Levnější potraviny dál vyhání Čechy za hranice. Stát tím tratí na daních

Přečíst článek

Lukáš Kovanda: Česko bude moci danit zisky velkých nadnárodních firem. Co získá?

Přečíst článek
Zbyněk Stanjura (ODS), ministr financí

Stát zřejmě bude moci danit zisky nadnárodních firem. Rozpočtu to hodí miliardy navíc

Přečíst článek
Stanjura a Fiala

Lukáš Kovanda: Konsolidační balíček není „ozdravný“

Vláda příští rok plánuje hospodařit se schodkem 252 miliard korun, jak v září schválila. Dnes příslušný návrh rozpočtu začínají v prvním čtení projednávat poslanci. Ve skutečnosti přitom hrozí, že schodek bude spíše atakovat hranici 300 miliard korun. Kabinet tedy v podstatě rezignoval na snižování absolutní výše rozpočtových schodků.

Přečíst článek
Pohled na dům a bazén

Realitní trh v Los Angeles stojí. Dům po Marku Wahlbergovi se prodává již rok

Kalifornskému Los Angeles se nevyhnulo ochladnutí trhu nemovitostí. Na vině jsou především vysoké ceny a drahé hypotéky. Nárůst daně z převodu drahých nemovitostí a stávka herců a scénáristů také rozhodně nepomohly.

Přečíst článek
Premiér Petr Fiala a ministr financí Zbyněk Stanjura

Stanislav Šulc: Vláda protlačila nenáviděný balíček. Určitě přinese zdražení i růst daní. A snad i úspory

Vláda uspěla. Prosadila svůj „konsolidační balíček“, který v následujících dvou letech přinese úspory ve veřejných financích ve výši až 150 miliard korun. Tedy alespoň snad. Co ovšem balíček přinese zcela určitě, je růst daní a zdražování. Tak snad vláda ví, co prosadila.

Přečíst článek
Microsoft má v USA doplatit na daních za roky 2004 až 2013 téměř 29 miliard dolarů

Microsoft má doplatit na daních obří balík. Berňák mu doměřil 29 miliard dolarů

Americký daňový úřad požaduje po společnosti Microsoft doplatit za roky 2004 až 2013 na daních 28,9 miliardy dolarů (668,6 miliardy korun) plus penále. Požadavek úřadu souvisí s kontrolou, jak firma rozdělovala svůj zisk mezi různé země a jurisdikce, oznámil Microsoft. Dodal, že se závěry IRS nesouhlasí, bude je rozporovat, a bude-li to nutné, obrátí se na soud.

Přečíst článek
Vinen. Slovenský exprezident Kiska dostal za podmínku za daňový podvod

Vinen. Slovenský exprezident Kiska dostal podmínku za daňový podvod

Slovenský soud prvního stupně vyměřil exprezidentovi Andreji Kiskovi za daňový podvod trest dva roky vězení, který odložil na zkušební dobu tří let. Současně mu uložil pokutu 15 000 eur, v přepočtu 368 000 korun, a na šest let zakázal vykonávat funkci statutárního zástupce obchodních společností. Kiskův obhájce vzápětí oznámil, že se proti verdiktu odvolá.

Přečíst článek
Stanjura a Fiala

Tempo ozdravování veřejných financí je sociálně únosné. A rychlejší, než si vláda vytyčila v programu, říká koordinátor NERV

Tempo ozdravování veřejných financí je dostatečné a sociálně únosné. Po jednání Národní ekonomické rady vlády (NERV) to řekl novinářům její koordinátor David Havlíček.

Přečíst článek
Firemní flotily se rozrůstají. Prodej luxusních aut v Česku stoupl dvojnásobně oproti celému trhu

Firemní flotily se rozrůstají. Prodej luxusních aut v Česku stoupl dvojnásobně oproti celému trhu

Prodej luxusních aut v ČR letos stoupl proti loňsku o 39 procent, což je dvojnásobné tempo oproti celému trhu. Jedním z důvodů je blížící se zavedení hranice dvou milionů korun pro nákup firemních vozů a také konec zrychlených dvouletých odpisů, zavedených kvůli covidu. Obě změny nastanou od roku 2024. Vyplývá to z údajů Svazu dovozců automobilů.

Přečíst článek
Mojmír Hampl: Důchody požírají třetinu státních výdajů. Příští vláda nesmí snížení valorizací rušit

Mojmír Hampl: Důchody požírají třetinu státních výdajů. Příští vláda nesmí snížení valorizací rušit

Pokud stát něco neudělá s výdaji na důchody, podle projekce Národní rozpočtové rady bude Česko za několik desítek let víc zadlužené než poškoláci Evropy, Řecko nebo Itálie. Výdaje na důchody už tvoří zhruba třetinu státních výdajů a mají dál růst. Stát a firmy přitom v situaci, kdy je schodek rozpočtu plánován ke třem stům miliardám korun, zvažují, že by dalšími desítkami miliard korun podpořily klíčové investice. „Pokud chceme vést debatu o budoucích strategických investicích, které jsou na dluh, bylo by dobré začínat s uklizeným stolem v běžném rozpočtu,“ říká Mojmír Hampl, šéf rozpočtové rady, „vrchní dozorce“ nad hospodařením státu.

Přečíst článek
Premiér Petr Fiala na schůzi Poslanecké sněmovny

To se dalo čekat. Sněmovní rozpočtový výbor odmítl opoziční úpravy v konsolidačním balíčku

Sněmovní rozpočtový výbor podle očekávání odmítl hlasy koalice téměř všechny opoziční úpravy vládního konsolidačního balíčku. Negativní stanoviska prosadili koaliční zástupci u návrhů ANO a SPD, které by až na výjimky zvýšily výdaje státního rozpočtu. Výbor dával doporučení k jednotlivým návrhům, jichž bylo předloženo osm desítek. Sněmovna má balíček a jeho případné úpravy začít schvalovat tento pátek na mimořádné schůzi.

Přečíst článek
Ruský prezident Vladimir Putin.

Bilionové majetky ruských oligarchů proudí zpět do vlasti

Putinův tlak a evropské sankce jsou hnací silou zběsilých převodů majetku ruských miliardářů zpět do vlasti. Z Evropy už takhle do Ruska a jeho spřátelených zemí zpět „přiteklo“ přes 50 miliard dolarů. Oligarchům ubývá míst, kam mohou svůj majetek uložit, protože na mnohé z nich se vztahují sankce USA, Velké Británie nebo Evropy.

Přečíst článek
Reklama

News box

Je naivní se domnívat, že pokud by Rusko zvítězilo na Ukrajině, jeho tanky se na našich hranicích 🛑 zastaví. Český ministr zahraničí Jan Lipavský to řekl v projevu na univerzitě Ludovika v Budapešti, kde dopoledne jednal se svým maďarským protějškem Péterem Szijjártóem.
Bývalý rumunský prezident Ion Iliescu, který se stal hlavou státu po pádu Ceaušescova režimu na konci roku 1989, byl 👨‍⚖️ obviněn ze zločinů proti lidskosti. Stalo se tak v souvislosti s vyšetřováním potlačení protestů z června 1990, kdy zemřeli nejméně čtyři lidé, napsala agentura AFP. Obviněni byli i tehdejší premiér Petre Roman a šéf tajné služby Virgil Magureanu.
ČEZ postaví v Dětmarovicích na Karvinsku nízkoemisní 🏭 teplárnu za dvě miliardy korun. Jejími hlavními zdroji budou biomasová kotelna o výkonu osm megawattů a dvě kogenerační jednotky o celkovém výkonu 20 megawattů. Hotova má být v roce 2026. Novinářům to v Dětmarovicích řekli zástupci skupiny ČEZ. 
Francie a Německo dnes podepsaly memorandum o 🤝 společném vývoji a výrobě tanku budoucnosti, který má nahradit současné válečné stroje obou zemí. Miistři zahraničí Sébastien Lecornu a Boris Pistorius to během schůzky v Paříži označili za významný milník, od něhož však k hotovému tanku zbývá podle nich ještě dlouhá cesta, informovaly tiskové agentury.
Soud na ruském Dálném východě odsoudil podnikatele 👨 Olega Kana, známého jako krabí král, k 17letému vězení za objednání vraždy konkurenta. Informovala o tom list Kommersant, podle kterého byl Kan souzen v nepřítomnosti. Před ruskou spravedlností se skrývá na neznámém místě v cizině, přičemž kolují zvěsti, že zemřel v Británii.
Britská těžební společnost Anglo American  odmítla nabídku na převzetí, kterou jí předložil australský rival BHP Group. Firma uvedla, že částka 31,1 miliardy liber (zhruba 912 miliard korun), kterou BHP nabízí, ji výrazně podhodnocuje. Nebere ani v potaz potenciál, který má podnikání firmy do budoucna, uvedl podnik ve zprávě určeném regulačním orgánům. Spojením by vznikl největší producent mědi na světě.
Největší ruská banka Sberbank v prvním čtvrtletí zvýšila čistý zisk o 11,3 procenta na 397,4 miliardy rublů (téměř 101 miliard korun). Banka současně v dnešním oznámení výrazně zvýšila prognózu růstu úvěrů pro drobné zákazníky na letošní rok.

Antimonopolní úřad povolil holdingu CE Industries Jaroslava Strnada nákup potravinářské společnosti 🍏 Fruta Podivín, kterou dosud vlastnil koncern Orkla Foods. Spojení nebude mít za následek podstatné narušení hospodářské soutěže, uvedl úřad.

Čínská společnost ByteDance navzdory tlaku ze Spojených států nemá v úmyslu prodat svoji videoaplikaci TikTok. Spojené státy přijaly zákon, který firmu k takovému postupu nutí, jinak bude v Americe TikTok zakázán. Uvedl to server zpravodajské televize BBC. Odvolává se na oznámení firmy na jejím oficiálním účtu na sociální síti Toutiao, kterou ByteDance vlastní. Číst více
Německá společnost Thyssenkrupp prodá 🤝 20procentní podíl ve svém ocelářském podniku investiční skupině EP Corporate Group (EPCG) českého miliardáře Daniela Křetínského. Hodnota transakce nebyla zveřejněna. Číst více
Reklama
Reklama
Doporučujeme