Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

České dráhy - informace o tématu

Radim Jančura u vlaku RegioJet

Nové vlaky a připojení k internetu. RegioJet dostal na trati z Prahy do Brna přednost před Českými drahami

Od roku 2026 bude rychlíkovou železniční linku R9 mezi Prahou a Brnem či Jihlavou přes Havlíčkův Brod provozovat RegioJet podnikatele Radima Jančury. Ministerstvo dopravy ve veřejné soutěži upřednostnilo firmu před nabídkou Českých drah, které na lince jezdí nyní. Dopravce slibuje nové vlaky, připojení k internetu a lepší dostupnost Jihlavy. Smlouva s RegioJetem bude uzavřena na 15 let.

Přečíst článek
České dráhy, ilustrační foto

České dráhy zakončily pololetí ve ztrátě. S novým jízdním řádem přijde zdražení

Skupina Českých drah letos v první polovině roku hospodařila se ztrátou 931 milionů korun. Meziročně je to zhoršení o 714 milionů korun. Ke ztrátě přispěly hlavně rostoucí náklady na energie a materiál, které stouply o miliardy korun. V závěru roku je proto možné, že národní dopravce zdraží jízdné.

Přečíst článek
Elektrická jednotka řady 671 Slovensko

Lukáš Kovanda: České dráhy letos plánují masivní zdražování. Nejvíc ho pocítí senioři a studenti

České dráhy letos masivně zdraží jízdné. Vyplývá to ze slov jejich generálního ředitele Michala Krapince.

Přečíst článek
Petr Žaluda, šéf Olife Energy

Bývalý šéf Českých drah Petr Žaluda: Při současných cenách nafty začínají být elektroauta výhodnější

Několik let nebylo o Petru Žaludovi slyšet, jako by žil ve skrytu. Velký rozdíl proti době, kdy před devíti lety končil jako šéf Českých drah. Tehdy byly stránky bulváru plné „zaručených zpráv“ o rozmařilém životu a obřím odstupném vrcholového manažera. Žaluda se v posledních letech věnuje elektromobilitě. Založil firmu na dobíjecí stanice Olife Energy. Po počátečních bolestech mladé firmy očekává rychlý růst. A už se poohlíží po investorovi.

Přečíst článek
Nový šéf Českých drah Michal Krapinec

Nový šéf Českých drah Krapinec: Náklady rostou neúměrně, miliardy navíc sami nezaplatíme. Chystá se jednání s kraji

Náklady na naftu, elektřinu, stavební práce i opravy vozů rostou neúměrně. Celkem jde o nižší miliardy korun, uvedl nový šéf Českých drah Michal Krapinec.

Přečíst článek
České dráhy, ilustrační foto

Lukáš Kovanda: Odvolání Bednárika může být předehrou k privatizaci Českých drah

Odvolání dosavadního generálního ředitele Českých drah Ivana Bednárika je zčásti politicky motivovaným krokem, jakožto přetnutí Babišovy éry. Zčásti ovšem může jít o krok motivovaný ekonomicky. Alespoň někteří členové současné vlády se totiž netají přáním České dráhy alespoň částečně privatizovat. Nic proti by evidentně neměl ani sám premiér Petr Fiala (ODS).

Přečíst článek
Šéf Českých drah Ivan Bednárik 15. února 2022 rezignoval na svou funkci, a to k poslednímu únoru.

Personální zemětřesení v Českých drahách. Skončil šéf Bednárik

Po pouhých patnácti měsících skončil ve funkci předsedy představenstva a generálního ředitele Českých drah Ivan Bednárik. Na svou funkci rezignoval k poslednímu únoru na dnešním mimořádném jednání dozorčí rady ČD. Jeho nástupce vzejde z výběrového řízení, do té doby firmu povede dosavadní náměstek pro servis Michal Kraus.

Přečíst článek
ČD Cargo

České dráhy umazávají covidovou ztrátu. V pololetí prodělaly 217 milionů

Skupina České dráhy hospodařila v letošním prvním pololetí se ztrátou 217 milionů korun. V meziročním srovnání to představuje výrazné zlepšení.

Přečíst článek
Škoda Transportation, ilustrační foto

České dráhy s žalobou neuspěly. Škodě Transportation musely zaplatit 1,2 miliardy

České dráhy musely zaplatit 1,2 miliardy korun strojírenské firmě Škoda Transportation za zpožděnou dodávku lokomotiv, rozhodl odvolací soud. Peníze tak zpět nedostanou.

Přečíst článek
Výstavba infrastruktury společnosti ČD-Telematika, ilustrační foto

České dráhy jsou jediným vlastníkem ČD-Telematiky. Zbylý podíl koupily od PPF

České dráhy zcela ovládly firmu ČD-Telematika. Zbývající 29procentní podíl v telekomunikační firmě odkoupily od investiční skupiny PPF.

Přečíst článek
Reklama

News box

U kryptoměny bitcoin ₿ se v noci na dnešek uskutečnil další halving, tedy snížení odměny pro těžaře bitcoinů na polovinu. Tento krok přichází každé zhruba čtyři roky, v minulosti se po něm cena bitcoinu zvyšovala. Cílem halvingu je zpomalení tempa tvorby nových bitcoinů..
Severní Korea v pátek uskutečnila test mimořádně velké bojové hlavice pro střely s plochou dráhou letu a zkušební odpal nové protiletadlové střely. Informovala o tom severokorejská oficiální tisková agentura KCNA.

Hrubý domácí produkt Ruska by se měl v letošním roce zvýšit stejným tempem jako loni, kdy vzrostl o 3,6 procenta. Předpověděl to podle agentury Reuters ruský ministr financí Anton Siluanov. "Veřejný dluh zůstává na udržitelně nízké úrovni kolem 15 procent HDP, rozpočtový deficit činí zhruba jedno procento HDP a očekává se, že tempo hospodářského růstu bude na stejné úrovni jako v roce 2023, což je 3,6 procenta," uvedl Siluanov.

Reklama
Reklama
Doporučujeme