Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

bankovnictví - informace o tématu

Karel Růžička, ředitel Treasury v Trinity Bank

Bankéř Růžička: Válka povede k další inflaci. V Rusku čekám bankovní krizi

Energie, potraviny i výrobní kovy budou patřit k prvním komoditám, které budou dál výrazně zdražovat v důsledku války na Ukrajině. Navzdory tomu však centrální banky asi nebudou moci výrazněji zvyšovat sazby, myslí si šéf Treasury Trinity Bank Karel Růžička. Jak fungují bezprecedentní hospodářské sankce a k čemu povedou, vysvětluje zkušený bankéř v rozhovoru pro newstream.cz.

Přečíst článek
Petr Ropický, Česká spořitelna

Petr Ropický povýšil na šéfa distribuce v České spořitelně

Třiatřicetiletý Ropický je v bankovní jedničce už dvanáct let.

Přečíst článek
Lubomír Lízal, ředitel Expobank CZ

Lubomír Lízal: Vysoká inflace pomůže vládě s dluhem, ale jen chvilku

Nízké úrokové sazby jsou špatné pro finanční sektor, teď to bude pro zisky bank a pojišťoven lepší. Centrální banka chce utnout inflační očekávání, která jdou hlavně přes mzdy, říká ex-centrální bankéř a šéf české pobočky Expobank Lubomír Lízal. Banka aktuálně hledá kupce.  

Přečíst článek
Petr Dvořák

Nový rektorem VŠE je Dvořák, přední tuzemský expert na finance

Novým rektorem Vysoké školy ekonomické, největší veřejné vysoké školy s ekonomickým zaměřením v ČR, byl zvolen Petr Dvořák, dosavadní prorektor pro studijní a pedagogickou činnost.  

Přečíst článek
Monika Zahálková, výkonná ředitelka České bankovní asociace

Monika Zahálková: České banky pomohly zmírnit covidovou krizi

Chci, aby se finanční gramotnost vyučovala na základních školách, říká ředitelka České bankovní asociace Monika Zahálková v rozhovoru pro newstream.cz. Asociace kromě toho nyní chystá novou statistickou platformu a pomáhá bankám s ESG. „Během krize si banky uvědomily svou celospolečenskou roli. A chovaly se neskutečně vstřícně,” říká Zahálková. I proto nejsou dopady covidu do bankovního sektoru tak negativní. 

Přečíst článek
Square koupí Afterpay

Analýza: Celkem drahá Afterpay

Firma Square miliardáře Dorseyho koupila splátkovou firmu Afterpay za cenu zhruba celé UniCredit Bank. Má systém odložených plateb, takzvaných POS, vážně takovou budoucnost?

Přečíst článek
Ilustrační foto

Zadlužují se i bohatí. Úvěry mají skoro zadarmo

Nejbohatší rodiny si ve větší míře berou úvěry. Ty jsou totiž levné, zatímco měny kvůli inflaci ztrácí kupní sílu. 

Přečíst článek
Volím zelenou, ilustrační foto

KPMG: České banky zaspaly ESG

Velké tuzemské banky jsou v ESG trochu dál, hlavně kvůli mateřským korporacím. Malé banky zatím váhají, zjistila poradenská firma KPMG.

Přečíst článek
Výběr z bankomatu, ilustrační foto

Češi si z bankomatu vybírají přes pět tisíc korun

Během pandemie počet výběrů z bankomatů klesl, vzrostla ale vybíraná částka. Češi si uspořili navíc zhruba dvě stě miliard, ovšem už začínají covidový polštář rozpouštět.

Přečíst článek
Visa koupí švédskou platformu pro otevřené bankovnictví Tink.

Visa koupí za 1,8 miliardy eur platformu pro otevřené bankovnictví Tink

Americký poskytovatel platebních technologií Visa podepsal dohodu o převzetí švédské platformy pro otevřené bankovnictví Tink. Zaplatí za ní 1,8 miliardy eur (45,7 miliardy korun).

Přečíst článek
Pobočka Moneta Money Bank, ilustrační foto

Obří bankovní fúze klopýtla. Akcionáři Monety zamítli navržené financování

Akcionáři Monety na dnešní mimořádné valné hromadě neodsouhlasili navržené financování spojení s bankovní částí PPF, kam patří Air Bank, český a slovenský Home Credit a společnost Benxy, které bylo potřeba k dokončení transakce. Předtím přitom odsouhlasili záměr spojení. Uvedla to mluvčí Monety Zuzana Filipová.

Přečíst článek
Reklama

News box

Více než 5️⃣násobné tržby proti běžným dnům mají květinářství ve svátek matek, který připadá na dnešek. Vzhledem k přeřazení řezaných květin do základní 21procentní sazby DPH na začátku roku ale ve srovnání s loňskem očekávají mírný pokles poptávky. Uvedl to člen předsednictva Svazu květinářů a floristů ČR Milan Dopita. Na Den matek se podle něj obvykle prodá nejvíce hrnkových kvetoucích rostlin v roce, v řezaných květinách dlouhodobě vede svatý Valentýn. 
Meziroční inflace v dubnu zřejmě 🔺🔺🔺vzrostla z březnových dvou procent, a to až o půl procentního bodu. Ke zrychlení tempa růstu cen přispělo především zdražení pohonných hmot, soudí oslovení analytici. Podle nich ale současný vývoj neznamená oživení inflační vlny z předchozích dvou let. Předpokládají, že se růst spotřebitelských cen dlouhodobě udrží v tolerančním pásmu České národní banky. Český statistický úřad  zveřejní údaje o dubnové inflaci v pondělí.
V italské Neapoli 🎉🎉🎉vyhrál jeden sázející za dvě eura v loterii Superenalotto 101 milionů eur, informovala agentura ANSA. Zatím není jasné, kdo je šťastným výhercem, podle italských médií jím může být i turista.
⚡⚡⚡Energetická skupina ČEZ v prvním čtvrtletí meziročně zvýšila svůj provozní zisk před odpisy, a to zejména díky tomu, že se už neuplatňuje odvod z nadměrných příjmů při výrobě elektřiny. Shodují se na tom oslovení analytici. Rozcházejí se v názoru na výsledek čistého zisku, jejich očekávání je mezi 10,4 miliardy korun a 12,1 miliardy korun. Loni za první kvartál zaznamenal ČEZ čistý zisk 10,8 miliardy korun. Výsledky hospodaření za letošní první čtvrtletí zveřejní energetická skupina v úterý.
Ceny 🏡🏡🏡starších domů po rekonstrukci v Česku průměrně meziročně i mezičtvrtletně zdražily v prvním čtvrtletí o tři procenta. Průměrná cena byla 46 205 korun za metr čtvereční. Přestože většina větších měst a jejich okolí zaznamenala meziroční pokles cen, mezičtvrtletně u velké části z nich ceny vzrostly o procenta.  Vyplývá to z analýzy realitního portálu FérMakléři.cz.
Reklama
Reklama
Doporučujeme