Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

bankovnictví - informace o tématu

Sberbank

Dobrá zpráva pro věřitele české Sberbanky. Na její majetek se protiruské sankce nevztahují

Majetek české banky Sberbank CZ podle Finančního analytického úřadu (FAÚ) nepodléhá protiruským sankcím. Na svém webu to uvedla Sberbank, která zveřejnila také stanovisko FAÚ. Na zprávu upozornil server Seznam Zprávy.

Přečíst článek
Nový guvernér České národní banky Aleš Michl

Lukáš Kovanda: Končí éra „jestřábí“ ČNB. Na podzim ale může být vše jinak

Přečíst článek
Ženy v byznyse

Pešková, Ferancová, Nerudová, Horská. Podívejte se, kdo jsou nejvlivnější ženy ve finančním světě

Přinášíme exkluzivně unikátní přehled 53 bankéřek, ekonomek, manažerek a dalších dlouhodobě vlivných žen sektoru financí v Česku. Podívejte se na ně v galerii #Finženy.

Přečíst článek
Marco Iannaccone, náměstek generálního ředitele a člen představenstva UniCredit Bank

Marco Iannaccone z UniCredit Bank: Druhá půlka roku bude těžší. Chystáme se na to

Firmy i banky mají za sebou dekádu růstu. Proto jsou silné a odolné a krátkodobé problémy dokážou přežít, říká Marco Iannaccone, místopředseda představenstva a náměstek UniCredit Bank. Banka i klienti se podle něj připravují na to, že v druhé půlce roku vlivem geopolitických problémů ekonomika zpomalí.  

Přečíst článek
UniCredit banka

Skvělou sezonu českých bank potvrzuje i UniCredit. Vydělal dvojnásobně víc než loni

Bance, která má v Česku a na Slovensku 850 tisíc klientů, rostou vklady i úvěry.

Přečíst článek
Komerční banka

Komerční bance vyskočil zisk o 75 procent. Lidé sypou peníze na spořící účty a do fondů

Vklady klientů stouply oproti loňskému prvním čtvrtletí o tři procenta na 1,015 bilionu korun. Ještě rychleji roste objem úvěrů, které se meziročně zvýšily o 8,1 procenta na 750,7 miliardy korun.

Přečíst článek
Sberbank

31. prosinec 2022. Poslední den evropské Sberbank. Pak banka definitivně skončí

V jednotlivých evropských státech již probíhá výplata klientů krachující ruské banky. Její evropská pobočka měla centrálu ve Vídni, rakouský záchranný fond tak již klientům vyplatil téměř miliardu eur. V Česku je lhůta na výplatu zajištěných vkladů tři roky, zákazníci tak mohou požádat o vklady do výše 100 tisíc eur do roku 2025.

Přečíst článek
Ondřej Valvoda - šéf Capgemini Česká republika

Ondřej Valvoda: České banky se digitalizují obstojně. O jedné se dokonce učí na Harvardu

Banky po celém světě čelí nečekanému problému. Zejména mladým klientům se zdá, že využívání bankovních služeb nepřináší dostatek emocí. Proto využívají stále více služeb mladých fintechových společností a do banky si jdou jen pro hypotéku. S bankami zkrátka není sranda a hrozí jim výrazný odliv klientů. Uvědomují si to klienti i zástupci bank po celém světě, a finanční domy se tak snaží přiučit u mladých fintechů, zjistil letošní report globální poradenské společnosti Capgemini o bankovním sektoru. „Jeden z nejtěžších úkolů při transformaci na digitální éru je zbořit vnitřní bariéry, struktury a začít vytvářet produkt společně s ajťáky,“ říká šéf poradenské společnosti Capgemini Česká republika Ondřej Valvoda.

Přečíst článek
Čínský supermarket

Ani Číně se nedaří. Rozvolňuje pravidla pro banky, aby podpořila růst

Na ekonomice nejlidnatější země světa se podepisuje ruská invaze na Ukrajinu. Přitom právě Čína patří mezi státy, které nepřímo pomáhají ruskému prezidentu Vladimiru Putinovi, protože se nepřidaly k sankcím. Zároveň se Čína potýká s další vlnou koronaviru.

Přečíst článek
Jitka Haubová, členka představenstva Komerční banky

Jitka Haubová: Banka musí fungovat i v dobách krizí

Členka představenstva Komerční banky Jitka Haubová má plné ruce práce. Řídí digitální transformaci banky, která přijde na tři miliardy korun. Během pandemie měla jako nejvyšší manažerka provozu na starosti všechny krizové změny. Nyní s týmy zajišťuje výplatu klientů zkrachovalé Sberbanky, pomáhá Ukrajincům i řeší nápor dotazů kolem aktuální situace.

Přečíst článek
bankovní přepážka

Zahraniční vlastníci se mohou radovat, české banky opět vydělaly desítky miliard korun

Hlavní podíl na vyšším zisku mají provize a poplatky. Ty bankám vynesly meziročně 46,4 miliardy korun, což je o 5,5 miliard více než v roce 2020. Naopak bankám klesly úrokové výnosy.

Přečíst článek
Reklama

News box

Nová prognóza České bankovní asociace (ČBA) zlepšila pro letošní rok odhad 📈 růstu tuzemské ekonomiky na 1,4 procenta. Pro příští rok očekává růst 2,7 procenta. Inflace podle ní letos klesne na 2,3 procenta, v příštím roce by měla zůstat obdobná. 
Severní energetická  přerušuje těžbu hnědého uhlí v lomu ČSA na Mostecku. Propustí zhruba 500 zaměstnanců. O ukončení provozu se rozhodne v následujících měsících. ČTK to řekla Eva Maříková, mluvčí skupiny Sev.en Česká energie.
Maloobchodní tržby v Česku v březnu 📈 zrychlily meziroční růst na 6,1 procenta, v únoru po revizi stouply o 2,5 procenta. Tržby se v březnu meziročně zvýšily čtvrtý měsíc po sobě. Meziměsíčně stouply o 1,3 procenta. Údaje dnes na svém webu zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ).
Čínský dovoz i vývoz se v dubnu po poklesu v předchozím měsíci vrátily k 📈 růstu. To je signálem zlepšení poptávky doma i v zahraničí, které by mohlo podpořit ekonomické oživení země. Vyplývá to z údajů, které dnes zveřejnil čínský statistický úřad.
Hrozba amerického prezidenta Joea Bidena, že Spojené státy v případě velké ofenzivy v Rafáhu na jihu Pásma Gazy zastaví dodávky některých zbraní Izraeli, je velkým 👎 zklamáním. Podle agentury AFP to dnes prohlásil izraelský velvyslanec v OSN Gilad Erdan. 
Indická policie ve středu zatkla 4️⃣ lidi napojené na mezinárodní síť pašeráků lidí, kteří pod falešným příslibem lukrativního vzdělání na univerzitách a zaměstnání lákala mladé Indy, kteří měli nakonec skončit v boji proti Ukrajině za Rusko. O případu informovala agentura Reuters. 
Izrael podle amerického prezidenta Joea Bidena použil 🚀 bomby dodávané Spojenými státy k útokům, při nichž v Pásmu Gazy umírali palestinští civilisté. Biden to ve středu (dnes brzy ráno středoevropského letního času) podle agentur AP a Reuters řekl v rozhovoru stanici CNN.
Vedoucí představitelé německých automobilek Volkswagen a BMW  varovali před zavedením nových cel na dovoz elektromobilů od čínských výrobců do Evropské unie. Takový krok by podle nich mohl vést k odvetným opatřením, ohrozit ekologické plány EU a poškodit automobilky, které do EU dovážejí auta vyrobená v Číně. Informovaly o tom dnes agentura Reuters a list Financial Times (FT).
Reklama
Reklama
Doporučujeme