Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

banka - informace o tématu

Akcie americké finanční společnosti Charles Schwab Corp. zažily nejhorší měsíční výkon za více než 35 let

Nejhorší měsíční výkon od černého pondělí. Hodnota Charles Schwab se za březen snížila o bilion

Akcie americké finanční společnosti Charles Schwab Corp. zažily nejhorší měsíční výkon za více než 35 let. Za březen se propadly o 33 procent, což byl nejvyšší propad od října 1987, kdy se uskutečnil největší jednodenní krach na burze, kterému se přezdívá černé pondělí.

Přečíst článek

Krach Silicon Valley Bank uškodil malým americkým bankám. Ty zaznamenaly rekordní pokles vkladů

Přečíst článek

Lukáš Kovanda: Je třeba se v Česku bát o úspory? Švýcaři jednají o nouzovém spojení dvou tamních největších bank

Přečíst článek
Credit Suisse, která se ocitla v problémech, patří do desítky nejvýznamnějších bank světa.

Stanislav Šulc: Situace v bankovním sektoru je nadmíru výtečná

Credit Suisse patří do desítky nejvýznamnějších bank světa. Její šéf dnes ráno vystoupil s pozoruhodnou řečí, kde mimo jiné prohlásil, že žádnou státní pomoc nebude banka potřebovat. Pak ale vystoupil zástupce hlavního podílníka Credit Suisse, kterým je státní banka Saúdské Arábie. A ten prohlásil, že žádné peníze už Švýcarům nedá… 

Přečíst článek

David Havrlant z J&T: Godotovská recese a systémová Nemesis

Úrokové sazby v USA vyletěly vzhůru nejrychleji od osmdesátých let. Levné peníze a snadné úvěry, které jsou považovány za motor ekonomické expanze, jsou věcí minulosti. Objevují se první významnější oběti v bankovním sektoru. Poměrně spolehlivé indikátory recese, jako je inverze výnosové křivky, jsou nejvýraznější za poslední čtyři dekády. Recese nicméně delší dobu nepřichází. Postačí pro případný ekonomický pád mírný negativní impulz, nebo se musí dostavit systémové selhání výraznějšího kalibru? Na to ve svém komentáři pro Newstream odpovídá ekonom David Havrlant z J&T.

Přečíst článek
Americké úřady uzavřely newyorskou banku Signature Bank, rozhodnutí přichází jen několik dnů po pátečním uzavření Sillicon Valley Bank.

Další banka padla. Po SVB skončila newyorská Signature Bank

Americké úřady uzavřely newyorskou banku Signature Bank. Rozhodnutí následuje po pátečním uzavření Sillicon Valley Bank (SVB), které se stalo největším krachem banky v USA od zhroucení Washington Mutual v roce 2008. Signature Bank měla na konci loňského roku vklady 88,59 miliardy dolarů (dva biliony korun) a aktiva 110,36 miliardy dolarů, oznámilo ministerstvo financí státu New York.

Přečíst článek
Silicon Valley Bank minulý týden krachla, teď panují obavy, aby pád neměl dominový efekt.

K vašim penězům se dostanete, uklidňuje Biden po krachu SVB

Americký prezident Joe Biden po krachu banky Silicon Valley Bank (SVB) ujistil Američany, že jejich vklady budou k dispozici. Podle agentury Reuters také uvedl, že chce pohnat ke zodpovědnosti osoby, co za „průšvih” mohou. Peníze daňových poplatníků na řešení situace použít nehodlá. Následně britská banka HSBC oznámila, že získá za jednu libru (26,7 koruny) britskou dceřinou společnost SVB.

Přečíst článek
Silicon Valley Bank

Lukáš Kovanda: Krach SVB může poslat britské technologické firmy o dvacet let nazpět

Nadcházející týden by měl ukázat, zda je páteční kolaps šestnácté největší banky v USA, Silicon Valley Bank, pouze izolovanou záležitostí, nebo zda může jít o předzvěst plošnějšího problému, potenciálně dokonce bankovní krize s mezinárodním přesahem.

Přečíst článek
Krach SVB je největším bankrotem banky v USA od roku 2008, kdy vrcholila finanční krize.

SVB zkrachovala, je to největší bankovní krach v USA od roku 2008

Kalifornské bankovní regulační orgány uzavřely SVB Financial Group, mateřskou společnost Silicon Valley Bank. Krach SVB je největším bankrotem banky v USA od roku 2008, kdy vrcholila finanční krize, uvedla agentura AP. Správcem banky byla jmenována Federální společnost pro pojištění vkladů (FDIC). Ta uvedla, že aktiva banky činí 209 miliard dolarů (4,6 bilionu korun) a vklady 175,4 miliardy dolarů.

Přečíst článek
Největší ruské bance Sberbank loni kvůli západním sankcím klesl čistý zisk o 78,3 procenta na 270,5 miliardy rublů (79,7 miliardy korun).

Sberbank loni kvůli sankcím klesl zisk o 78 procent, letos čeká zotavení

Největší ruské bance Sberbank loni kvůli západním sankcím klesl čistý zisk o 78,3 procenta na 270,5 miliardy rublů (79,7 miliardy korun). Letos banka očekává výrazné zotavení, podle šéfa podniku Germana Grefa by se měl zisk přiblížit rekordu 1,25 bilionu rublů, který banka vykázala za rok 2021, tedy před ruskou invazí na Ukrajinu.

Přečíst článek
ČSOB se od rána potýká s kybernetickým útokem.

AKTUALIZOVÁNO: ČSOB nefungovalo internetové bankovnictví, na banku útočili ruští hackeři

ČSOB se Potýkala s kybernetickým útokem, kvůli kterému několik hodin nefungovaly některé její bankovní služby. Výpadek dopoledne zaznamenalo internetové bankovnictví, bankovní aplikace a nebylo možné platit platební kartou na internetu. Před 13:30 byly služby podle vyjádření banky na twitteru opět dostupné. Současně uvedla, že její interní systémy útok nezasáhl a veškeré finance i klientská data jsou v bezpečí.

Přečíst článek

Předschválená půjčka není jistota

S pojmy předschválená půjčka, předschválený úvěr nebo předschválený limit jste se u své banky zřejmě setkali – ať už vám banka nabídla předschválený limit na osobní půjčku, kreditní kartu nebo třeba hypotéku. Pokud uvažujete o jakémkoli typu půjčky, s předschváleným limitem ji s největší pravděpodobností vyřídíte o něco rychleji.

Přečíst článek
HSBC téměř zdvojnásobila zisk.

HSBC téměř zdvojnásobila zisk, banka ale zveřejnila opatrný výhled

Britská HSBC, největší evropská banka podle aktiv, v úterý oznámila zisk za čtvrté čtvrtletí roku 2022 před zdaněním 5,2 miliardy dolarů (116 miliard Kč). Výsledek překonal očekávaní analytiků i banky samotné.

Přečíst článek
Reklama

News box

Důvodem nižšího než předpokládaného výběru daně z neočekávaných zisků od bank byly 📈 vyšší úroky vyplacené střadatelům. Uvedl to premiér Petr Fiala v odpovědi na písemnou interpelaci předsedkyně poslaneckého klubu opozičního hnutí ANO a bývalé ministryně financí Aleny Schillerové. Stát na této dani od bank vybral asi 700 milionů korun, zatímco předpoklad byl asi 33 miliard.
Poslanec Alternativy pro Německo (AfD) Petr Bystroň se  ohradil proti článku magazínu Der Spiegel, že v kauze možných úplatků od proruské sítě přijímal balíčky. Ve vyjádření, které dnes poskytl ČTK, Bystroň uvedl, že magazín se zapojil do kampaně, jejímž cílem je zdiskreditovat všechny strany usilující o ukončení vojenského konfliktu na Ukrajině, a ovlivnit tak volby do Evropského parlamentu.
Díky klesajícím cenám Češi podle prodejců letenek na jaře kupují letenky do vzdálenějších 🛬 destinací než loni. Ze vzdálených míst nejčastěji létají do Asie a Severní Ameriky. Oblíbený thajský Bangkok čeští turisté postupně mění za Japonsko. 
Plzeňská teplárenská, největší dodavatel tepla na západě Čech, prodala zatím v topné sezoně 2023/24 zhruba o pět procent 📉 méně tepla než v té předcházející. Jde o údaj za září 2023 až konec letošního března. Duben a květen však mohou tento výsledek ještě pozměnit, řekla Petra Siegerová, mluvčí podniku, který produkuje teplo a elektřinu z uhlí a biomasy. 
Mezinárodní ratingová agentura Standard & Poor's (S&P) ponechala rating Slovenska beze změny na úrovni A+ se 👍 stabilním výhledem. Její hodnocení úvěrové spolehlivosti Slovenska je tak o dva stupně vyšší než rating agentury Fitch Ratings a o stupeň vyšší než rating agentury Moody's. 
Americký prezident Joe Biden dnes řekl, že by se rád střetl v 🤝 debatě se svým předchůdcem Donaldem Trumpem, s nímž se v listopadových volbách pravděpodobně utká o další čtyři roky v Bílém domě. Trump reagoval prohlášením, že je připraven „kdekoli, kdykoli“.
Reklama
Reklama
Doporučujeme