Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

banka - informace o tématu

Petr Borkovec, zakladatel a manažer ve finančně-poradenské společnosti Partners

Partners Banka ještě letos odstartuje, věří Borkovec. Záleží ale na ČNB

Rozjezd banky, vstup na zahraniční trhy a za pět let na burzu. Takové jsou plány dalšího z českých miliardářů, který se rozhodl vstoupit do tuzemského bankovního světa. Za novou Partners Bankou stojí šéf stejnojmenné finanční skupiny Partners Petr Borkovec a další menší i větší akcionáři. Ti všichni teď nedočkavě vyhlížejí, kdy už ČNB bance udělí bankovní licenci. 

Přečíst článek

Barclays čelí žalobě. Omylem prodala dluhopisy v hodnotě 15 miliard dolarů

Přečíst článek
zlato, zlaté slitky

ČNB chce nakoupit zhruba 100 tun zlata. Česko by ho mělo nejvíce v historii

Česká národní banka by ráda rozšířila své zlaté rezervy přibližně desetinásobně, na více než 100 tun. Má se tak stát během několika let. V rozhovoru pro deník Právo to uvedl nový guvernér ČNB Aleš Michl. Do zlata zamýšlí takto rozsáhle investovat, neboť vývoj ceny drahého kovu má podle něj nulovou vazbu na vývoj cen akcií. Také podíl právě akcií v devizových rezervách chce nový guvernér navýšit.

Přečíst článek
Sberbank

Dobrá zpráva pro věřitele české Sberbanky. Na její majetek se protiruské sankce nevztahují

Majetek české banky Sberbank CZ podle Finančního analytického úřadu (FAÚ) nepodléhá protiruským sankcím. Na svém webu to uvedla Sberbank, která zveřejnila také stanovisko FAÚ. Na zprávu upozornil server Seznam Zprávy.

Přečíst článek
Aleš Michl je novým guvernérem ČNB

Bude to trvat, ale inflaci ke dvěma procentům stlačíme, říká guvernér Michl

Česká národní banka (ČNB) ve čtvrtek ponechala úrokové sazby na stávající úrovni. „Nebylo to jednoduché rozhodnutí, jsme ale přesvědčeni, že to bylo rozhodnutí správné,“ uvedl její nový šéf Aleš Michl v dokumentu zveřejněném na webu ČNB. Newstream přináší Slovo guvernéra v plném znění.

Přečíst článek
Nový guvernér České národní banky Aleš Michl

Lukáš Kovanda: Končí éra „jestřábí“ ČNB. Na podzim ale může být vše jinak

Jestřábi Marek Mora a Tomáš Holub zůstali v menšině. Noví členové bankovní rady se přiklonili k holubičí rétorice svého guvernéra.

Přečíst článek
Pobočka Moneta Money Bank

Uhlobaron Tykač už vlastní desetinu akcií Monety

Kyperská firma Manecomte miliardáře Pavla Tykače navýšila podíl v Monetě Money Bank nad deset procent. Jde o investici bez snahy mít podíl na řízení banky, uvedl k transakci miliardářův mluvčí Jan Chudomel. Manecomte získala letos na jaře od České národní banky souhlas k nabytí takzvané kvalifikované účasti, tedy zvýšení podílu v Monetě nad deset procent až do 20 procent.

Přečíst článek
banka, bankéř, finance

Pětapadesátiletého vyhodili z banky, že je starý. U soudu chtěl miliony

Londýnská Citibank zatím skoro tři miliony liber odškodného platit nemusí. Vyhozený zaměstnanec se stížností na ageismus neuspěl.

Přečíst článek
Christine Lagardeová, šéfka ECB

Týden tradera: ECB se probrala a ČNB má nové tváře

Optimistické chvíle na trzích vystřídaly obavy o světový ekonomicky růst, který je ohrožen inflačními tlaky. Tak by se dal popsat uplynulý týden, kdy se s patřičnou razancí vrátili „medvědi“ na burzu. Obavy zesílily po vlně makrodat a zasedání ECB, která jako poslední kapitulovala s představou, že inflace je pouze dočasný fenomén. Obavy o udržitelnost zadlužení evropských ekonomik jsou tedy možná znovu na stole. 

Přečíst článek
Warren Buffett

Buffett opět na nákupech. Portfolio rozšířil o podíl v bance Citigroup

Investiční společnost Berkshire Hathaway koupila podíl v bance Citigroup za tři miliardy dolarů (71 miliard korun). Firma miliardáře Warrena Buffetta se zároveň zbavila téměř celého podílu za 8,3 miliardy dolarů v telekomunikační společnosti Verizon Communications.

Přečíst článek
Radomír Lapčík, zakladatel a člen představenstva Trinity Bank a holdingu SAB Finance

Trinity Bank útočí na pozici banky střední velikosti. Za rok ztrojnásobila počet klientů

Trinity Bank se daří. Za první čtvrtletí jí stoupl meziročně zisk před zdaněním o 148 procent na 82,5 milionu korun. Banka oznámila, že se chystá otevřít další pobočky i navýšit počet klientů.

Přečíst článek
ČSOB

Čistý zisk ČSOB za první tři měsíce stoupl o dvě třetiny na 4,6 miliardy

Čistý zisk skupiny ČSOB v prvním čtvrtletí letošního roku stoupl meziročně o 68 procent na 4,62 miliardy korun. Také ostatní velké banky reportovaly výrazný nárůst zisku.

Přečíst článek
Reklama

News box

Provozní zisk německého výrobce luxusních vozů Porsche klesl v prvním čtvrtletí o 3️⃣0️⃣ procent na 1,28 miliardy eur (32,2 miliardy korun). Na vině byla obměna modelů a slabá poptávka v Číně. Firma to uvedla ve svém dnešním sdělení. Je to nejslabší výsledek od uvedení podniku na burzu v září 2022, napsala agentura Bloomberg.
Spojené státy nakoupí pro Ukrajinu rakety do protivzdušných baterií a další vojenské vybavení v hodnotě 6️⃣ miliard dolarů (přes 140 miliard korun), oznámil dnes americký ministr obrany Lloyd Austin. Některá americká média mluví o dosud největším balíku vojenské pomoci pro Ukrajinu. Podle webu Politico ale doručování materiálu pravděpodobně potrvá delší dobu.
Investiční fond RedBird IMI, za kterým stojí mimo jiné emirát Abú Zabí, se chystá 🛑 stáhnout svou nabídku na převzetí britských novin The Daily Telegraph a časopisu The Spectator. Informoval o tom dnes list Financial Times (FT) s odvoláním na zdroje obeznámené se situací. Fond se k tomuto kroku podle zdrojů rozhodl po měsících jednání s britskou vládou, učinit by ho mohl již příští týden.
Díky hořkým zkušenostem, které mají země ze středu a východu Evropy se Sovětským svazem, se Evropská unie naučila hodně o vzorcích chování Kremlu i ruského prezidenta 👴 Vladimira Putina a stala se tak ostražitější. V rozhovoru ke 20. výročí dosud největšího rozšíření Evropské unie to uvedla předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová.
Pražská burza druhý týden v řadě oslabila. V uplynulém týdnu 📉 klesl index PX o 0,5 procenta na 1543,4 bodu. Nejvíce rostly akcie bankovní skupiny Erste, největší oslabení zaznamenala opět Pilulka. Vyplývá to z internetových stránek burzy. V předchozím týdnu index PX ztratil 0,6 procenta.
Kyjevská správa oznámila urgentní evakuaci dvou nemocnic v metropoli kvůli obavám z možných ruských 🚀 úderů na tato zdravotnická zařízení. Informovala o tom dnes ukrajinská média. Jedno z evakuovaných zařízení je podle úřadu dětská nemocnice.
Poslanec Alternativy pro Německo (AfD) 👨 Petr Bystroň v kauze možných úplatků od proruské sítě řekl v pondělí vedení strany, že dostával malé balíčky a že žádné peníze nepřijímal. Dnes o tom informoval magazín Der Spiegel.
Je naivní se domnívat, že pokud by Rusko zvítězilo na Ukrajině, jeho tanky se na našich hranicích 🛑 zastaví. Český ministr zahraničí Jan Lipavský to řekl v projevu na univerzitě Ludovika v Budapešti, kde dopoledne jednal se svým maďarským protějškem Péterem Szijjártóem.
Bývalý rumunský prezident Ion Iliescu, který se stal hlavou státu po pádu Ceaušescova režimu na konci roku 1989, byl 👨‍⚖️ obviněn ze zločinů proti lidskosti. Stalo se tak v souvislosti s vyšetřováním potlačení protestů z června 1990, kdy zemřeli nejméně čtyři lidé, napsala agentura AFP. Obviněni byli i tehdejší premiér Petre Roman a šéf tajné služby Virgil Magureanu.
ČEZ postaví v Dětmarovicích na Karvinsku nízkoemisní 🏭 teplárnu za dvě miliardy korun. Jejími hlavními zdroji budou biomasová kotelna o výkonu osm megawattů a dvě kogenerační jednotky o celkovém výkonu 20 megawattů. Hotova má být v roce 2026. Novinářům to v Dětmarovicích řekli zástupci skupiny ČEZ. 
Reklama
Reklama
Doporučujeme