Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Architektura a design. Trendy a inspirace od nejlepších architektů

Úředníci zamítli stavbu pražské lanovky z Podbaby přes Troju do Bohnic

Praha mohla mít další dominantu a nedostane nic. Úředníci zamítli stavbu nové lanovky

Úředníci odboru ochrany prostředí pražského magistrátu zamítli v řízení EIA posuzujícího vliv stavby na životní prostředí záměr výstavby lanovky z Podbaby přes Troju do Bohnic.

Přečíst článek
Tyto útulny budou v budoucnu umístěny na všech turisticky atraktivních lokalitách.

FOTOGALERIE: Čeští turisté plesají. Dostanou možnost pohodlného přespání

Přečíst článek
Pivovar Proud v Plzni.

Elektrárnu v Plzni zničily nálety i komunisté. Teď se v ní vaří pivo. A brzy zastoupí i kulturák

První fázi rekonstrukce má někdejší elektrárna a nynější pivovar za sebou. Na dalších změnách architekti ze studia Mimosa ještě pracují. V budoucnu by v areálu Plzeňského Prazdroje mohl být sál až pro 500 lidí.

Přečíst článek
Současně se stavbou Vltavské filharmonie dojde i na revitalizace veřejného prostranství.

Nejenom nová budova filharmonie. Na Vltavské do dvou let započne stavební revoluce

Čtyři sály, knihovna, kavárny i restaurace. Praha už má jasno, jak bude vypadat Vltavská filharmonie. Dánské studio Bjarke Ingels Group (BIG) představilo architektonickou studii. I ta už si našla svoje kritiky.

Přečíst článek
Vila Bianca prošla rekonstrukcí

Hostila prvorepublikovou smetánku i Masaryka. Jak se v honosné vile bydlí teď?

Vila Bianca patří k těm nejhonosnějším v Bubenči. Zatímco zvenku si udržela historický ráz, uvnitř tomu tak není. Díky rekonstrukci interiér jednoho z tamních bytů přeci jen zase připomíná 20. léta.

Přečíst článek
Chalupu v Krkonoších navrhli architekti ze studia ADR

FOTOGALERIE: Jsou krkonošské chalupy stylovější než ty v Alpách?

Jako houby pod dešti v Krkonoších rostou stylové chalupy. Citlivě zapadají do okolí a nabízí svým majitelům veškeré pohodlí. Jednou z nejaktuálnějších realizací je chalupa Haj na Pomezním hřebenu. Navrhli ji architekti ze studia ADR.

Přečíst článek
Galerie Plato v Ostravě vznikla revitalizací někdejších jatek.

Nejlepší evropská architektura? Nádraží v Německu, galerie v Česku nebo chorvatský prasečák

Češi uspěli v klání té nejlepší evropské architektury. Odborná porota poslala projekt revitalizace ostravských jatek na galerii do užšího kola ocenění EUmies Awards.

Přečíst článek
Dům v Doubravčicích.

Jak bydlí vyšší střední třída? Podívejte se

V Doubravčicích na Kolínsku postavili krásný minimalistický dům.

Přečíst článek
Domek v Říčanech

Jak se staví v nejlepším městě pro život? V Říčanech se dá najít i kvalitní architektura

V Říčanech se staví i kvalitní architektura. Třeba tamní školka zaujala v zahraničí a novostavba domku je citlivě zasazena do chatové osady.

Přečíst článek
Natáčení podcastu s architektem Ondřejem Synkem (re:architekti)

Architekt Synek: Tuzemské architektonické soutěže jsou kvalitní, mají o ně zájem i ateliéry ze zahraničí

Zahraniční ateliéry mají o projekty v Česku velký zájem. I z důvodu velkého množství soutěží. Ty jsou navíc relativně otevřené a za posledních 10 let se vylepšila i jejich kvalita. „Zároveň se v tuzemsku se zatím nikdo nesetkal, že by soutěž byla zmanipulovaná,“ přibližuje spolumajitel architektonického studia re:architekti Ondřej Synek v dalším díle podcastu Realitní Club.

Přečíst článek
Budova projde rekonstrukcí.

Architekt: Hlavák je jedinečný. Takové nádraží nemá žádné evropské město. Proto jsme ho chtěli zachovat

„Hlavní nádraží v Praze je jedinečné, jeho postmoderní brutalistní architektura spoluvytváří identitu města,“ říká spoluzakladatel architektonického ateliéru re:architekti Ondřej Synek. Projekt, na němž spolupracovali v pražské kanceláři s italskými architekty ze studia baukuh, se umístil na třetím místě soutěžního dialogu na podobu Nového Hlaváku.

Přečíst článek
Chatku nad Sušicí navrhli architekti ze studia Byró.

Postavili si ji sami. Chata nad Sušicí z těch nejlevnějších materiálů zaujala i v zahraničí

Je tak malá, že ji dokázali postavit ve dvou. Architekti ze studia Byró ji navíc navrhli z těch nejlevnějších materiálů. Chatka možná i proto zaujala v zahraničí. Podle prestižního serveru Dezeen je jednou 10 nejlepších „tiny“ staveb na světě, která byla realizovaná v minulém roce.

Přečíst článek
Reklama

News box

Chorvatský antimonopolní úřad zamítl stížnost proti výběru konsorcia zahrnujícího českou společnost TollNet a slovenskou firmu SkyToll v tendru na nový 🚖🚖systém mýtného v Chorvatsku. Informoval o tom chorvatský deník Jutarnji list.
Polostátní energetická společnost ⚡ČEZ zažalovala Českou národní banku kvůli milionové pokutě uložené za pozdní zveřejnění informace, která mohla ovlivnit hodnotu akcií firmy. ČEZ podal žalobu loni v prosinci, soud se jí začne zabývat příští týden, píše web Aktuálně.cz. ČEZ už podle něj pokutu zaplatil. Žalobou se domáhá toho, aby soud rozhodnutí centrální banky zrušil, a klíčové předpisy do budoucna autoritativně vyložil.
U kryptoměny bitcoin ₿ se v noci na dnešek uskutečnil další halving, tedy snížení odměny pro těžaře bitcoinů na polovinu. Tento krok přichází každé zhruba čtyři roky, v minulosti se po něm cena bitcoinu zvyšovala. Cílem halvingu je zpomalení tempa tvorby nových bitcoinů..
Severní Korea v pátek uskutečnila test mimořádně velké bojové hlavice pro střely s plochou dráhou letu a zkušební odpal nové protiletadlové střely. Informovala o tom severokorejská oficiální tisková agentura KCNA.

Hrubý domácí produkt Ruska by se měl v letošním roce zvýšit stejným tempem jako loni, kdy vzrostl o 3,6 procenta. Předpověděl to podle agentury Reuters ruský ministr financí Anton Siluanov. "Veřejný dluh zůstává na udržitelně nízké úrovni kolem 15 procent HDP, rozpočtový deficit činí zhruba jedno procento HDP a očekává se, že tempo hospodářského růstu bude na stejné úrovni jako v roce 2023, což je 3,6 procenta," uvedl Siluanov.

Reklama
Reklama
Doporučujeme