Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Výprodeje portfolia realitního magnáta Vítka pokračují. Prodává tři domy v centru Prahy

CPI Property Group
ČTK
 ČTK

Realitní společnost CPI Property Group (CPIPG) českého miliardáře Radovana Vítka prodá historickou budovu pojišťovny ve Spálené ulici v centru Prahy. Obchod téměř za miliardu korun má být dokončen v nejbližších dnech, uvedl server e15.cz.

Reklama

Podle webu Hospodářských novin (HN), který o prodeji komplexu Olympic Garden rovněž informoval, se CPIPG navíc chystá vytvořit společnou firmu s hotelovou skupinou Best Hotel Properties, do které vloží osm hotelů v Česku a firmu CPI Hotels.

Čistý příjem z prodeje pražského kancelářského komplexu Olympic Garden má CPIPG vynést 38 milionů eur, v přepočtu téměř 939 milionů korun, uvádí se v regulatorním oznámení. Jméno kupce nemovitosti zveřejněno nebylo.

Komplex Olympic Garden tvoří celkem tři budovy s kancelářemi o celkové pronajímatelné ploše 16 700 metrů čtverečních, z toho dvě v ulici Spálená a jedna ve Vladislavově ulici, uvádí HN. Součástí je budova někdejší První české vzájemné pojišťovny, která byla postavena mezi lety 1907 a 1909 podle návrhu architekta Osvalda Polívky.

Součástí komplexu Olympic Garden je i secesní budova a sídlo někdejší První české vzájemné pojišťovny postavená v letech 1907 a 1909 podle návrhu architekta Osvalda Polívky. CPI PG, užito se svolením

Vítkova CPI prodává aktiva ve švýcarské Crans Montaně

Vítkova CPI hledá miliardy, kde se dá. Po hotelovém komplexu v Chorvatsku prodává lyžařský resort ve Švýcarsku

V uplynulých týdnech se objevuje na realitním trhu jedna prodejní akce CPI Property Group (CPIPG) za druhou. Po odprodeji nemovitostí v Chorvatsku a dalších 11 v Česku společnost Radovana Vítka nyní prodává majetek i ve Švýcarsku. Hrubá hodnota transakce podle CPIPG představuje více než 100 milionů švýcarských franků, tedy 2,551 miliardy korun. Získané prostředky mají být využity na dluhy. Ještě poslední listopadový den ale znovu zveřejnila sérii otázek k transakcím CPIPG americká investiční společnost Muddy Waters, která vyzývá Vítka a jeho CPIPG k objasnění nesrovnalostí.  

Přečíst článek

Cesta z dluhů

Kromě prodeje nemovitosti v centru Prahy dohodla CPIPG podle HN i další miliardový obchod. Společně s hotelovou skupinou Best Hotel Properties (BHP), za kterou stojí finanční skupina J&T, vytvoří společnou firmu, do které Vítkova firma vloží osm hotelů v Česku a firmu CPI Hotels, která hotely skupiny CPIPG řídí. Ve společné firmě získá BHP poloviční podíl začátkem letošního roku, uvádí server, podle kterého bude hodnota portfolia ve firmě 350 milionů eur (přibližně 8,6 miliardy korun).

V Česku vlastní CPIPG hotely Clarion v Českých Budějovicích, Praze a Ostravě či pražské hotely Mamaison Hotel Riverside a Buddha-Bar Hotel. Na dotaz, které hotely jsou součástí obchodu a jak vysoká byla cena, skupina CPIPG ani BHP serveru neodpověděly.

Vítkova realitní skupina v posledních měsících mohutně prodává svůj majetek, aby snížila své zadlužení po nákladné akvizici rakouských realitních firem Immofinanz a S Immo, uvádějí HN. Skupina také opakovaně čelí útokům bývalých investičních partnerů. K nim se navíc nedávno připojili američtí investoři spekulující na pokles hodnoty cenných papírů CPIPG.

Americká investiční firma Muddy Waters loni v listopadu zveřejnila zprávu, podle níž Vítek lže o skutečné hodnotě firmy. CPIPG se proti obvinění ohradila a uvedla, že nikdy nezatajovala obchodní transakce se svým vlastníkem ani jinými spřízněnými stranami.

Vítek, který je podle loňského žebříčku časopisu Forbes šestým nejbohatším člověkem v Česku, je většinovým vlastníkem CPIPG s podílem kolem 90 procent. CPIPG má sídlo v Lucembursku a s jejími akciemi se obchoduje na burze ve Frankfurtu nad Mohanem. Firma vlastní nemovitosti například v České republice, Německu, Rakousku, Itálii, Polsku či na Slovensku. Od ledna do září loňského roku firma zvýšila konsolidovaný hrubý provozní zisk (EBITDA) meziročně o 38 procent na 604 milionů eur (14,7 miliardy korun). Celkové příjmy společnosti vzrostly o 46,3 procenta na 1,3 miliardy eur (32,1 miliardy korun).

CPI Group Radovana Vítka

Vítkova CPIPG prodala za 1,3 miliardy část podílu v rakouské Immofinanz

Realitní skupina CPI Property Group (CPIPG) českého miliardáře Radovana Vítka prodává malou část svého podílu v rakouské realitní společnosti Immofinanz. Hodnota transakce činí zhruba 51,9 milionu eur (téměř 1,3 miliardy korun). CPIPG uvedla, že transakce posílí její likviditu.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry. 

Témata související s realitami:

Reklama

Související

CPI Group Radovana Vítka

Vítkova CPI prodala svůj hotelový byznys v Chorvatsku. A mění i vedení celé realitní skupiny

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme