Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

V Německu zuří realitní krize. Ceny bytů nacházejí nové dno, developeři krachují

Německo, Sasko
Tereza Zavadilová/Newstream
 ČTK

Ceny bytových nemovitostí v Německu loni meziročně klesly o 8,4 procenta, oznámil německý statistický úřad. Je to nejhlubší propad od roku 2000, kam až sahají jeho záznamy, a zároveň jde o první meziroční pokles od roku 2007.

Reklama

Realitní sektor v největší evropské ekonomice se potýká s problémy už delší dobu. Aktuálně se nachází v největší krizi za poslední desetiletí, napsala agentura Reuters.

Sektor nemovitostí v Německu i jinde v Evropě léta vzkvétal, přispívaly k tomu nízké úrokové sazby a vysoká poptávka. Prudký růst sazeb a dalších nákladů ale tento trend ukončil a některé developery přivedl až k platební neschopnosti.

Ve čtvrtém čtvrtletí klesly ceny bytových nemovitostí proti předchozímu roku o 7,1 procenta. Byl to pátý čtvrtletní pokles v řadě, ale ne tak výrazný jako pokles o 10,1 procenta zaznamenaný ve třetím čtvrtletí.

V České republice loni podle ukazatele ČSOB Index bydlení ceny bytů meziročně klesly o 5,8 procenta. Cena rodinných domů meziročně stagnovala, vzrostla ale cena pozemků, a to o 7,2 procenta

Německo, Sasko

V Německu zuří opravdová realitní krize. Ceny bytů a domů spadly na šedesátileté dno

Německý realitní trh prochází nelehkým obdobím. Ceny rezidenčních nemovitostí totiž zaznamenaly největší pokles za poslední desítky let. Poslední kvartál loňského roku však naznačuje obrat a ceny realit by se tak mohly začít znovu zvyšovat.

Přečíst článek

Vonovia

Trable německého realitního sektoru pokračují. Skupina Vonovia hlásí rekordní ztrátu

Největší německá realitní firma Vonovia má za loňský rok rekordní ztrátu 6,8 miliardy eur (přes 171 miliard korun). O rok dříve měla ztrátu 669,4 milionu eur. Agentura Reuters výsledek hospodaření označila za další známku problémů v realitním sektoru. Na německé realitní firmy doléhá konec éry levných úvěrů, které podpořily desetiletý rozmach odvětví.

Přečíst článek

bytové domy, byty, ilustrační foto

Nejhorší investice roku? Evropské nemovitosti

Bankovní krize z března sice byla krátká, ale měla dalekosáhlé důsledky. Největší obětí se podle očekávání stal evropský nemovitostní trh. Kombinace odlivu kapitálu do jiných sektorů, neochoty investovat a vysokých úrokových sazeb se na trhu podepsala velmi negativně. Vyjádřeno evropskými indexy tak právě nemovitostní trh platí za nejhorší letošní investici.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry. 

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Německo, Sasko

V Německu zuří opravdová realitní krize. Ceny bytů a domů spadly na šedesátileté dno

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme