Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Developer UBM staví v Praze první bytové "dřevodomy", zatím může jen do výšky čtyř podlaží

UBM zahájila v Praze výstavbu prvních bytových "dřevodomů"
UBM Development Czechia
Denisa Holajová

První vícepodlažní bytové domy z masivních dřevěných panelů vyrostou v Řeporyjích. Projekt Timber Praha bude součástí rezidenčního komplexu Arcus City od firmy UBM Development Czechia. Tuzemská odnož rakouské skupiny UBM navazuje na projekty dřevostaveb a hybridních staveb v Rakousku a Německu.

Reklama

Čtyři propojené objekty s celkem 62 byty navrhlo projekční oddělení UBM na základě původního projektu architektonického studia Casua, který počítal s klasickou stavbou z betonu.

„Staneme se prvním developerem v Praze, který postaví vícepodlažní bytové domy ze dřeva. Pouze spodní stavba včetně základů a některé prvky schodiště budou z betonu, jinak to bude čistá dřevostavba,” uvedl Josef Wiedermann, jednatel UBM Development Czechia. Domy budou vybaveny energeticky úspornými prvky, tepelnými čerpadly, fotovoltaickými panely, geotermálními vrty, retenčními nádržemi k opětovnému využití dešťové vody a chytrými technologiemi.

Jiří Řezák, architekt a spolumajitel architektonického studia Qarta Architekti (uprostřed) na setkání Realitního Clubu Newstreamu

Revoluce ve stavění ze dřeva. Architekti z Qarty přinášejí do Česka unikátní řešení

Stavění velkých domů s pomocí dřeva je v Česku pořád v plenkách. V Rakousku nebo v Německu se už staví domy přes deset pater vysoké, kde je dřevo využíváno nejen jako doplňkový materiál, ale jako základ stavební konstrukce. Česko se nyní snaží posunout se mezi stavebně vyspělé země. Vzniká tu stále více technologických řešení, která by umožnila víc využít dřevo pro stavbu výškových domů.

Přečíst článek

Budovy budou mít tři až čtyři podlaží. „Výška je v souladu se stávající legislativou České republiky, která umožňuje stavět konstrukce s využitím dřeva maximálně do 12 metrů požární výšky,” doplnil ředitel projekčního oddělení UBM Tomáš Krejčí. UBM stejně jako někteří další stavitelé doufá, že i v Česku se podaří změnit předpisy a po vzoru jiných států Evropské unie se tady bude výstavba dřevostaveb masivněji rozvíjet. „Hlavní výhodou staveb ze dřeva je jejich minimální uhlíková stopa a obnovitelný materiál,” zdůrazňuje Wiedermann. Mezi přednosti patří i kratší doba výstavby.

Tuzemská odnož UBM navazuje na vizi mateřské společnosti UBM Development AG, která se chce  stát se největším evropským developerem ekologických budov s dřevěnou konstrukcí. UBM realizuje své rezidenční projekty s ekologickou certifikací BREEAM. Timber Praha je stavěn na úrovni BREEAM Excellent a s energetickým průkazem v nejúspornější kategorii A. Dokončení výstavby developer plánuje na konec roku 2024.

Dřevěný dům navrhli architekti ze studia Mjölk.

V Liberci chtějí dřevěnou bytovku. Architekti ji navrhli jako stavebnici

Liberec, město skrze ateliér Sial historicky spjaté s progresivní architekturou, se může stát prvním v Česku, v jehož katastru bude stát výškový dům ze dřeva. A to přímo v centru města.

Přečíst článek

Pro vnitřní nosné mezibytové stěny a stropy nadzemních podlaží projektu Timber Praha využije UBM  inovativní masivní CLT panely, ze kterých už se v Česku staví rodinné domy. „Tato technologie je však natolik pokročilá, že umožňuje stavět také daleko větší budovy o více podlažích. Jsou lehčí než beton, ale přitom si zachovávají velmi dobrou nosnost. Dále vynikají pevností, stabilitou a  požární odolností. Zároveň eliminují vznik tepelných mostů, regulují vlhkost, jsou difúzně otevřené a od tloušťky stěn šest centimetrů jsou i vzduchotěsné,” popisuje výhody CLT panelů Krejčí. Základy budou z betonu, který je odolnější vůči působení podzemní vlhkosti a vody.

UBM pro svůj pilotní projekt dřevostaveb v Česku zvolila jako dodavatele rakouskou společnost ELK, která pro mateřskou firmu UBM postavila ve Vídni například jeden z domů rezidenčního komplexu barany.7. Ve Frankfurtu nad Mohanem už UBM vybudovala například administrativní budovu o devíti nadzemních patrech Timber Pioneer, první dřevo-hybridní kancelářskou budovu v byznysové a rezidenční čtvrti Europaviertel.

Plány na výstavbu dřevostaveb mají v Česku i další developeři. Dům o téměř osmdesáti bytech chystá v projektu Radlický Dřevák v Praze 5 firma Skanska Residential

Vše o trhu s nemovitostmi čtěte v Realitním Clubu

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry. 

Témata související s realitami:

Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme