Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Revoluce ve stavění ze dřeva. Architekti z Qarty přinášejí do Česka unikátní řešení

Jiří Řezák, architekt a spolumajitel architektonického studia Qarta Architekti (uprostřed) na setkání Realitního Clubu Newstreamu
Jan Přibylský pro Newstream
Dalibor Martínek

Stavění velkých domů s pomocí dřeva je v Česku pořád v plenkách. V Rakousku nebo v Německu se už staví domy přes deset pater vysoké, kde je dřevo využíváno nejen jako doplňkový materiál, ale jako základ stavební konstrukce. Česko se nyní snaží posunout se mezi stavebně vyspělé země. Vzniká tu stále více technologických řešení, která by umožnila víc využít dřevo pro stavbu výškových domů.

Reklama

Průlomem možná bude řešení architektonického studia Qarta. Jiří Řezák (na snímku uprostřed) a David Wittassek, dva matadoři české užité architektury, kteří spolupracují s největšími tuzemskými developery, ztratili trpělivost. Zakladatelé a majitelé studia a architekti s více než dvacetiletou zkušeností se rozhodli posunout kvalitu české architektury o krok dál.

Ze dřeva už se staví ve všech okolních zemích hodně vysoko. Jenom ne v legislativou svázaném Česku. Tady je zatím možné postavit ze dřeva maximálně čtyři patra. Někteří stavitelé se nyní snaží změnit legislativu, aby konečně mohli v Česku postavit velký dřevěný dům. Společnost Progresus je průkopníkem této cesty. Chce dosáhnout změny legislativy, vytvořit nové normy, které by umožnily dřevu růst do výše. Než se to podaří, bude to trvat nejméně dva roky.

V Praze vznikne největší dřevěný bytový dům v Česku, Radlický dřevák

Beton je mrtvý. Developeři objevují kouzlo výstavby ze dřeva

Zraky developerů, kteří chtějí pracovat se dřevem, se upínají k expertní komisi, která nyní zkoumá technologické kvality nových dřevěných materiálů. Všichni očekávají, že již brzy padne verdikt, který umožní navýšit počet pater u budov ze dřeva.

Přečíst článek

Symbióza dřeva a betonu

Qarta jde jinudy. Získala pro celou Českou republiku licenci od rakouské společnosti Cree, která již takzvanou hybridní metodou, kombinací betonu a dřeva, postavila po Evropě asi dvacet projektů. A další právě buduje. „Před šesti lety jsme v Bregens začali dělat pro firmu Blum. Budova je už hotová. Přivedli nás k firmě, která vyráběla hybridní stavby,“ říká Řezák. Jak popisuje, tehdy tomu nevěnovali pozornost, protože v Česku platil a stále platí výškový limit pro dřevostavby, a to čtyři podlaží. Už tenkrát však rakouská firma postavila ze dřeva osmipodlažní dům.

Cree má osvědčený systém výstavby, kdy kombinuje dřevnou konstrukci s betonem. Výhodou podle Řezáka je, že se nemusí nové technologie zkoušet a testovat, ale že se může využít zkušeností ze zahraničí. „Vloni jsme podepsali smlouvu, že jsme pro Česko jejich oficiální zástupci,“ říká Lukáš Burda, šéf obchodu Qarty. Touto metodou lze stavět jak kanceláře, tak rezidenční projekty.

Martin Skalický (vlevo) a Dalibor Martínek při natáčení podcastu

Postavíme první dřevěný mrakodrap v Česku, říká v podcastu Skalický

Společnost Progresus založili před rokem Lukáš Zrůst a Lukáš Foral. Je to investiční skupina, jejíž hlavní nohou se má stát rezidenční development s důrazem na udržitelnost. Zrůst působil jako insolvenční správce, a v loňském roce zařadil do portfolia skupiny tradiční českou společnost RD Rýmařov, která přes padesát let v Česku vyráběla dřevěné domy.

Přečíst článek

Není nutné čekat na změnu legislativy

„Obrovskou výhodou tohoto systému je, že je certifikovaný,“ říká Řezák. Což znamená, že se na základě certifikátů tímto systémem již staví v zemích Evropské unie. Tím podle něj odpadá nutnost podstupovat testy českých úřadů, které zjišťují a kontrolují parametry technologie.

To už má ale systém společnosti Cree za sebou. To je také hlavní důvod, proč si Qarta myslí, že s tímto systémem výstavby rychle pronikne na český trh a porazí ve dřevostavbách konkurenci, která je teprve ve fázi testování. „Samozřejmě to ještě musí projít přes požárníky a přes statiky,“ tvrdí Řezák. Když dostanou kladná stanoviska, půjdou do výstavby. 

I v Rakousku prý cesta certifikace trvala dlouhou dobu. Ale firma si ji postupně vyšlapala. A to o několik let dříve, než se to daří v Česku. S každým novým postaveným domem se toto know-how rozvíjí. Na rozdíl od hlavního směřování českých developerů, kteří chtějí stavět ze dřeva, nejde o technologii CLT, čili lepeného dřeva. V tomto případě jde skutečně o dřevěné trámy zalité v patrech betonem. Jelikož tím pádem nejde o dřevostavbu, ale o takzvanou hybridní stavbu, stavební povolení i pro vyšší stavby lze získat.

Dřevěný dům navrhli architekti ze studia Mjölk.

V Liberci chtějí dřevěnou bytovku. Architekti ji navrhli jako stavebnici

Liberec, město skrze ateliér Sial historicky spjaté s progresivní architekturou, se může stát prvním v Česku, v jehož katastru bude stát výškový dům ze dřeva. A to přímo v centru města.

Přečíst článek

Prvním velkým projektem, který využije tuto technologii, jsou Kunratice v Liberci, kde by mělo vzniknout 800 nových bytů. Brzy na něj bude vydáno uzemní rozhodnutí a jak říká Řezák, blíží se stavební povolení. „Chceme touto první stavbou ukázat, že takové domy lze s českou legislativou zrealizovat.“

Na projektu spolupracuje se stavební společností Syner. „Chceme tady tento systém implementovat a ukázat, že je to reálná cesta,“ tvrdí Řezák. A vysvětluje, že v Česku zatím není žádný vyšší dům na technologii dřeva povolen. „Uvažujeme, že tady několik domů zkusíme vybudovat touto revoluční metodou. Uvidíme.“

V Praze vznikne největší dřevěný bytový dům v Česku, Radlický dřevák

V Praze vznikne největší dřevěný bytový dům, Radlický dřevák

Čtyři patra a skoro osmdesát bytů nabídne dřevěný bytový dům, který se chystá postavit společnost Skanska v pražských Radlicích. Dům dostane název Radlický Dřevák a vznikne jako součást projektu, který kromě dřevostavby zahrnuje i další dvě budovy z obvykle užívaného materiálu. Podle Skansky půjde o největší dřevěný bytový dům v Česku.

Přečíst článek

QARTA Architektura

Architekti: Lidé nemají respekt k hodnotám, i to prodlužuje výstavbu

Praha by se měla rozvíjet koncepčně, ideálně u klíčových dopravních uzlů nebo na brownfieldech. Není nutné „najíždět” jen do centra. Nejenom o tom, co Praze chybí a kde by se měla inspirovat jsme si povídali v rozhovoru s architekty Jiřím Řezákem (na fotce vlevo) a Davidem Wittasskem z ateliéru Qarta.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry. 

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Češi propadli saunovaní a staví si čím dál tím hezčí sauny.

Na střeše, na lodi i ve vlaku. Češi posunuli saunování dál než Finové, říká autor knihy

Přečíst článek
Tyto útulny budou v budoucnu umístěny na všech turisticky atraktivních lokalitách.

FOTOGALERIE: Čeští turisté plesají. Dostanou možnost pohodlného přespání

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme