Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Apartmány v Jeseníkách připomínají horské štíty, splývají s krajinou

Apartmány ve Filipovicích navrhli architekti ze studia CL3.
Se svolením Tomáše Slavíka
Petra Jansová

Architekti z brněnkého studia CL3 vstoupili do chráněné krajinné oblasti na Jesenicku nadmíru citlivě. Apartmánové domy „zabalili“ komplet do dřeva, které po čase zešedne a objekty tak ještě více splynou s okolní krajinou.

Reklama

Nejenom okolní krajina, ale i tradiční jesenická architektura byly hlavními inspiračními momenty kolektivu architektů CL3. Na lokální architekturu obě dvě budovy odkazují svým obdélníkovým tvarem i sedlovou střechou. Zárověn jsou obě stavby kompletně obloženy typickým materiálem místního původu, a to modřínovým šindelem v přírodním provedení.

Na návrh architktů z CL3 se můžete podívat do následující galerie.

„V kontrastu k ´měkkému´, postupem času tmavnoucímu obkladu, otevíráme prostory lodžiemi. Ty pak krystalicky září barevnou skleněnou mozaikou a spolu s přísně čtvercovými okny stejné barvy definují charakter objektů,“ dodávají architekti ke svému návrhu.

Navíc stavba byla s ohledem na horské prostředí navržena maximálně soběstačně, dodává se jedině elektřina. Vytápění zajišťuje tepelné čerpadlo, voda pochází z vlastní studny s vodárnou, odpadní vody jsou likvidovány v domovní čističce se vsakem.

Apartmány se nachází v turisticky atraktivní lokalitě vedle lanovky Skiareálu Filipovice a v blízkosti dalších populárních sportovních center.

QARTA Architektura

Architekti: Lidé nemají respekt k hodnotám, i to prodlužuje výstavbu

Praha by se měla rozvíjet koncepčně, ideálně u klíčových dopravních uzlů nebo na brownfieldech. Není nutné „najíždět” jen do centra. Nejenom o tom, co Praze chybí a kde by se měla inspirovat jsme si povídali v rozhovoru s architekty Jiřím Řezákem (na fotce vlevo) a Davidem Wittasskem z ateliéru Qarta.

Přečíst článek

Křesťanské komunitní centrum Církve bratrské v Kladně

FOTOREPORTÁŽ: Moderní české kostely, do nichž stojí za to jít i mimo Vánoce

I známí ateisté, Češi, si staví kostely. V posledních letech jich vzniklo hned několik. Jsou moderní, inspirativní a odbornou architektonickou veřejností oceňované. Podívejte se na výběr pěti z nich, do nichž stojí za to zajít i mimo Vánoce.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry. 

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Současně se stavbou Vltavské filharmonie dojde i na revitalizace veřejného prostranství.

Nejenom nová budova filharmonie. Na Vltavské do dvou let započne stavební revoluce

Přečíst článek
Domek v Říčanech

Jak se staví v nejlepším městě pro život? V Říčanech se dá najít i kvalitní architektura

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme