Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Republika zaspala. Železniční síť je nedostatečná, říká radní Hlaváček

Petra Jansová

Preferování dálničních sítí je krokem zpět. Na stole je významné posílení železniční sítě, protože kombinace vysokorychlostních tratí a příměstské dopravy je totiž tím nejúčinnějším způsobem, jak omezit individuální automobilovou dopravu. „Železniční doprava byla otloukánkem, a to se změní,“ říká v dalším díle podcastu Realitní Club Petr Hlaváček, radní pro územní rozvoj.

Reklama

Aktuálně pracuje vedení Prahy ve spolupráci s ministerstvem dopravy a Správou železnic na podrobné studii železničního uzlu Praha. Linky S, které přiváží lidi do Prahy a jsou jedním z nástrojů, jak zchladit individuální automobilovou dopravu, by projížděly pod Prahou „Vytvořilo by se tak něco, čemu my pracovně říkáme metro S,“ přibližuje Petr Hlaváček vize Prahy.

Na stole jsou nyní tři varianty, každá má svoje pro i proti. Jde o miliardové investice, které se musí pečlivě zvážit. I tyto úvahy se musí zohlednit v Metropolitním plánu.

V ideové rovině se o tzv. metru S hovoří už od první republiky, podrobněji se řeší posledních 20 let, až nyní ale dostává tato myšlenka skutečné obrysy. Praha by tak v budoucnu měla v budoucnu měla pojmout desítky nových nejenom příměstských, ale i dálkových linek. Pojmout by je mělo Hlavní nádraží. Ty dálkové například do Berlína budou v současné úrovni, ty příměstské, které mají významně posílit dopravu ze Středočeského kraje, pak vznikající studie pošle pod zem.

Takto by mohlo vypadat nové nádraží v Bubnech-Zátorech.

FOTOGALERIE: Vlakem z Úval do Černošic přes Karlovo náměstí. Na „hlavák“ se bude jezdit pod zemí

Desítky nových příměstských i dálkových linek železničních linek má v budoucnu pojmout pražské Hlavní nádraží. Vzniká studie, která vlaky „pošle" pod nynější úroveň a podle níž vzniknou v centru i nové zastávky - třeba na Karlově náměstí.

Přečíst článek

Počítá se s již existujícími nádražími, ale i se vznikem nových zastávek v centru Prahy. V průběhu budoucích desítek let by se tak cestující mohl dostat příměstskou linkou z Úval do Černošic přes zastávku Karlovo náměstí.

Významné posílení železniční sítě nicméně neznamená, že by Praha rezignovala na dobudování dálničního okruhu. „Je to priorita jak naše, tak i ministerstvo dopravy. Zároveň jsou tímto směrem alokovány nezanedbatelné příspěvky z Evropské unie,“ dodává Hlaváček.

Dálniční síť je podle něj nutné dobudovat, aby se Česko stalo konkurenceschopné.

Aktuální díl podcastu Realitní Club s Petrem Hlaváčkem si můžete pustit v úvodu tohoto článku nebo na vaší oblíbené podcastové platformě.

Poslechněte si i další díly našeho realitního podcastu. 

Podívejte se, jak to vypadá na nádraží v Lipsku:

 

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry. 

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Exprimátorka Krnáčová v podcastu: Městský okruh patří pod zem. Je chyba, že na Blanku nenavázala Vlasta

Přečíst článek

Kristýna Faltýnková: Nejsem ajťák, ale myslím, že digitalizace stavebního řízení do poloviny roku nebude

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme