Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Analytici: pokles cen tuzemských nemovitostí není na pořadu dne

Ilustrační foto
ČTK
Zdeněk Pečený

Zahraniční zpravodajské agentury začínají přinášet zprávy o poklesu cen v reakci na rostoucí ceny hypoték. Podle oslovených analytiků jde o zbytečnou paniku a tuzemsku pokles cen zatím nehrozí.

Reklama

Úrokové sazby

V uplynulém týdnu sáhlo ke zvýšení hned několik centrálních bank. Ta globálně nejvýznamnější – americký Fed – sáhla dokonce k nejvyššímu zvýšení úrokových sazeb za posledních 28 let. Ze zahraničí začaly již přicházet zprávy, že v důsledku dražších hypoték začaly klesat ceny nemovitostí.

Například agentura Bloomberg uvedla, že ceny realit ve Spojených státech a Evropě klesají o 5 až 10 procent. Alespoň to tvrdí David Steinbach, investiční ředitel realitního fondu Hines. „Myslím, že náš čeká pár krušných měsíců. Tento rok nás čekají rozbouřené vody,“ řekl Steinbach Bloombergu.

V jiném textu Bloomberg varuje před dvacetiprocentním pádem cen v australském Sydney. Britský deník Daily Mail zase přinesl zprávu, že v částech Spojených států klesly ceny o 20 procent. V afluentnějších regionech tak nabídkové ceny měly v průměru klesnout v přepočtu o 9 milionů korun.

U nás klid

Podle analytiků ale českému realitnímu trhu zatím pokles cen nehrozí. „Plošný pokles cen českých nemovitostí neočekávám, za pravděpodobnější považuji další nárůst, byť může jeho tempo zpomalit,“ říká Vít Hradil, hlavní ekonom společnosti Cyrrus.

Ačkoliv to nevypadá na pokles nominálních cen, díky vysoké inflaci pravděpodobně přijde meziroční pokles reálných cen. „Lze očekávat, že letos ceny nemovitostí v České republice porostou pomaleji než inflace,“ říká Štěpán Křeček, hlavní ekonom BH Securities. To tedy bude znamenat reálný pokles cen nemovitostí. Dalšímu prudkému růstu cen na realitním trhu brání vysychající hypoteční trh, kde se dramaticky snižují objemy nových hypoték.

„Omezený tok peněz z hypotečního na realitní trh pak snižuje tlak na další růst cen nemovitostí. Mohou za to hlavně vysoké úrokové sazby, které mnohé lidi motivují k tomu, aby odložili své nemovitostní investice,“ uzavírá Křeček.

Vladimir Putin, prezident Ruska

Sankce se Západu vrací jako bumerang. Rusko nic nezlomí, tvrdí Putin. Bývalý Putinův muž si to ale nemyslí

Chmurné předpovědi, které Ruské federaci načrtly západní země, se nenaplnily. Rusko odolává bezprecedentním sankcím, které se naopak obrátily proti Západu. V projevu na ekonomickém fóru v Petrohradě to řekl ruský prezident Vladimir Putin. Míra inflace v některých zemích Evropské unie podle něj přesáhla 20 procent a EU jako celek bude chudší o více než 400 miliard dolarů (9,4 bilionu korun) právě v důsledku sankcí, které zavedla proti Rusku. Bývalý ministr hospodářství German Gref je skeptičtější. Ruské ekonomice by podle něj mohlo trvat i deset let, než se vrátí na úroveň loňského roku. Tedy do doby, než proti Rusku začaly západní státy zavádět sankce v odvetě za invazi na Ukrajinu.

Přečíst článek

Růst nájmů

Českým specifikem je extrémně silná preference obyvatel k bydlení ve vlastním a extrémně pomalá výstavba. „I v prostředí vyšší úrokových sazeb se tak kupující pro případné uvolněné nemovitosti bude dařit nacházet,“ myslí si Hradil a dodává: „Zároveň se stavebnictví potýká s dramatickým růstem cen materiálů i práce, které se bude propisovat i do cen samotných nemovitostí.“

Dá se také očekávat, že tuzemští konzervativní investoři budou v nemovitostech hledat ochranu svých prostředků před zdivočelou tuzemskou inflací a tím nadále zvyšovat ceny. „K nuceným prodejům, které by mohly tlačit na ceny směrem dolů, tak budou přistupovat jen ve zcela krajních a bezvýchodných situacích. Ty by ve větším měřítku mohly nastat pouze v případě výrazného nárůstu nezaměstnanosti, čemuž ovšem momentálně nic nenasvědčuje,“ říká Hradil, podle kterého se dražší a méně dostupné hypotéky se tak projeví spíše na svižném růstu nájmů, které se pro velkou část lidí budou stávat jediným možným řešením bytové otázky.

Zajímavý postřeh přidává také Dominik Stroukal, analytik společnosti Roger. „Náš současný peněžní systém stojí a padá na hypotékách, a pokud by se to mělo zhroutit, tak se to bude muset zastavit. Jinak to tady můžeme zabalit,“ prohlásil v podcastu Offline s odkazem na problém s hypotékami ve Spojených státech, který spustil poslední finanční krizi z let 2008 a 2009.

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Rodinný dům, ilustrační foto

Boris Tomčiak: Českým realitním fondům propadnou výnosy. Katastrofa jako v USA to ale není

Přečíst článek
Tančící dům v Praze

Zdenka Klapalová: Trofejní nemovitosti jsou jako kvalitní umění, bezpečným uchovatelem hodnoty

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme