Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Nájemné v Londýně razantně zdražuje. Nemovitosti ale budou podle ekonomů zlevňovat

Veřejná doprava v Londýně
Pixabay
Petra Jansová
pej

Nájemné v Londýně razantně roste kvůli poptávce. Za poslední rok stouplo o 12 procent, přičemž volných bytů neustále ubývá, píše server agentury Bloomberg.

Reklama

Během dubna se v Londýně pronajal rekordní počet bytů, podle makléře realitní kanceláře Hamptons si je pronajímali většinou lidé žijící dosud mimo město. Polovinu nájemníků v londýnských bytech nově tvoří lidé z okolních hrabství: Buckinghamshire, Essex, Hertfordshire, Kent a Surrey.

Lidé se do hlavní města ale stěhují častěji, protože chtějí změnit životní styl, jejich důvodem jsou buď studia v Londýně nebo změna rodinných poměrů. Méně často je důvodem jejich přesídlení návrat do práce.

Stavba

Byty nekupujte, nemá to cenu, ukazují data bank. Výnos se blíží nule

Investice do nemovitosti patří k tradičním obranám proti velké inflaci. Alespoň to platilo do současné krizové doby. Nyní však tyto poučky platit přestávají a ochranu před inflací byty a domy rozhodně nenabízejí, ukazují data UniCredit Bank, která dlouhodobě sleduje výnosnost investic do nemovitostí.

Přečíst článek

Nájemné v britské metropoli, jak uvádí realitní kancelář Hamtons, narostlo za posledních 12 měsíců o 12,3 procenta, zdražovalo tak nejrychleji od roku 2013. Razantní nárůst cen je podle Bloombergu způsoben tím, že na trhu není dostatek volných bytů. V dubnu bylo k dispozici o 30 procent méně nemovitostí než ve stejném měsíci v předchozím roce.

„Pandemie covidu pomalu odchází a život v hlavním městě se tak vrací do normálu,“ konstatuje Aneisha Beveridge z Hamptons. Tahounem migrace do hlavního města podle ní bude spíš kultura a životní styl než práce.

Nemovitosti v Británii budou zlevňovat

Poradenská společnost Capital Economics ve své analýze předpovídá, že nemovitosti by měly nadále zlevňovat. Zdražovat ale budou podle analytiků hypotéky, a to nejrychleji od konce 80. let.

Hlavní ekonom a expert na trh s nemovitostmi z Capital Economics Andrew Wishart upozornil, že prudký nárůst nákladů na hypotéky v 80. letech způsobil zlevnění nemovitostí o 20 procent. Současný pokles cen podle něj ale nebude tak citelný, a to kvůli napjatému trhu práce i kvůli nižším úrokovým sazbám.

hypotéky, hra, Monopoly, mezigenerační úvěry

Štěpán Křeček: Drahé hypotéky mohou zlevnit nemovitosti

„V minulých letech bylo takřka nemožné snížit cenu nemovitosti vyjednáváním. Zájemců o koupi bylo příliš mnoho, takže spíše docházelo k navyšování ceny v průběhu prodeje. Nyní se situace na trhu mění. Drahé hypotéky snižují poptávku po nemovitostech, takže je opět možné vyjednat si příznivější cenu,“ říká hlavní ekonom BHS Štěpán Křeček.

Přečíst článek

V budoucích dvou letech tak Wishart předpovídá zlevnění o pět procent. Nejvýrazněji se přitom budou nemovitosti zlevňovat v Londýně a na jihovýchodě Spojeného království, méně citelně pak v severních regionech a Walesu.

Wishart se v této prognóze shoduje s někdejším členem Bank of England Charlesem Goodhartem, který o poklesu cen nemovitostí hovořil již minulý týden.

Ceny bytů letí vzhůru, všude ve světě, ilustrační foto.

Hypotéky jsou už jen pro bohaté. Úroková sazba ještě poroste, stejně jako nájemné

Průměrná úroková sazba hypoték počátkem dubna činila 4,88 procenta. Za poslední měsíc sazba stoupla o 0,26 procentního bodu a od konce loňského roku o více než jeden procentní bod. Vyplývá to z údajů Fincentra Hypoindexu. 

Přečíst článek

Ondřej Chybík, architekt

Chuť stavět v Česku je, finance taky. Projekty ale dusí legislativa, říká architekt

Brněnské architektonické studio Chybík+Kristof vzniklo před 12 lety. Na svém kontě má řadu realizací a také prestižních ocenění. Například za projekt českého pavilonu na EXPO v Miláně získali bronzovou medaili za architekturu. A právě tuto realizaci, stejně jako návrh dřevěného sídla státního podniku Lesy České republiky (LČR), se kterým vyhráli mezinárodní soutěž, považuje jeden ze zakladatelů ateliéru, Ondřej Chybík, za přelomovou. Jeho padesátičlenný tým se nyní podílí například na návrhu ostravského mrakodrapu, soutěží i pražskou filharmonii na Vltavské. Chybík volá nejenom po změně legislativy, ale i po tom, aby česká společnost víc naslouchala názoru architektů.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Zámek v Kunraticích je na prodej.

Zámek v Kunraticích se prodal v aukci. Nový majitel za něj dal přes 106 milionů korun

Přečíst článek
Zámek v Kunraticích je na prodej.

Zámek v Kunraticích jde do dražby s cenovkou 106 milionů. Prodej přitáhne spekulanty, bouří se místní

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme