Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Funkcionalistická perla Holešovic má nový kabát. A uchází se o prestižní architektonickou cenu

Rekonstrukce někdejších Elektrických podniků v pražských Holešovicích.
Se svolením ČCA/KIVA
Petra Jansová
pej

Funkcionalistická budova Elektrických podniků v pražských Holešovicích získala díky rozsáhlé a citlivé rekonstrukci opět svůj zašlý lesk. Projekt ateliéru TaK je rovněž jedním z těch, který zaujal odbornou porotu letošního ročníku soutěže Česká cena za architekturu, dostal se do užšího výběru.

Reklama

Palác Elektrických podniků dostavěný v roce 1935 ve své době patřil s 33 tisíci metry čtverečními mezi největší a rovněž nejmodernější kancelářské prostory v tuzemsku. Posledních téměř 40 let ale víceméně chátrala. V 80. a 90. letech navíc prodělala necitlivé stavební zásahy. Ty změnily kromě vnitřního uspořádání i architektonické vyznění objektu.

Budova ale patří podle Marka Tichého z architektonického ateliéru TaK mezi největší a nejvýznamnější památky české meziválečné funkcionalistické architektury. „Cílem rekonstrukce proto bylo navrátit budově její velkorysost a noblesu a navázat tak na někdejší slávu moderní prvorepublikové stavby,“ dodává Tichý.

Obnova, jejímž cílem bylo kromě snahy o co největší zachování původní architektonické hodnoty i přizpůsobení budovy současným potřebám, započala na podzim v roce 2018 a stála 1,3 miliardy korun. Investorem je developerská  skupina CPI Property Group miliardáře Radovana Vítka. 

A stejně jako před téměř 100 lety i nyní nabízí budova především kancelářské prostory, a to od prvního patra výš. V přízemí, kde se kdysi nacházela například poliklinika, vznikly obchodní jednotky, v podzemí pak systém automatického parkování pro 157 aut. Celkově nyní budova nabízí k pronájmu plochu téměř 26 tisíc metrů čtverečních

Plovoucí sauna Lom (Atelier HRA)

Nejpovedenější domy Česka. O architektonickou cenu soutěží dům na kolech nebo dům z konopí

Mezinárodní odborná porota soutěže sedmého ročníku soutěže Česká cena za architekturu do užšího výběru nominovala 29 projektů. O cenu v soutěži pořádané Českou komorou architektů se budou ucházet různorodé projekty: sauna na vodě, dům na kolech nebo vinařství a pivovar.

Přečíst článek

Vltavská filharmonie

Vltavská filharmonie: Stát by měla do 10 let a stane se symbolem Prahy, říká urbanista

Nejenom architektura, ale i řešení veřejného prostranství byly hlavními aspekty výběru odborné komise, jež hledala ideální návrh Vltavské filharmonie. Vítěz je nyní známý. Prestižní objekt na Vltavské navrhne dánské studio Bjarke Ingels. Do pětice těch nejlepších projektů se probojoval i návrh českého architekta Petra Hájka.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Na fasádu paláce Savarin se vrátily zrestaurované sochy.

Aktuálně z nejstřeženějšího staveniště v Praze: Do Savarinu se vrátily barokní sochy

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme