Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Krkonošská novinka: Místo klasické rozhledny pět drobných vyhlídek

Jedna z vyhlídek na kopci Strážné v Jablonci nad Nisou.
OBA creators
Petra Jansová

Rokytnice nad Jizerou má od minulého týdne novou atrakci. Sérii drobných vyhlídek na vrcholu Stráž navrhli architekti z libereckého studia Mjölk.

Reklama

Původně vedení města uvažovalo o klasické rozhledně, po podrobném průzkumu se ale ukázalo, že morfologie kopce Stráž je pro tento účel nevhodná. Díky otevřenosti vedení obce mohli architekti ze studia Mjölk navrhnout koncept založený na čtyřech menších vyhlídkách. Pričemž některé jsou umístěny jen čtyři metry nad zemí. 

Vyhlídky jsou umístěny v různých prostředích a nabízejí pestré výhledy do okolní krajiny, stromů, či borůvčí. Přibližují návštěvníkům nejen perspektivu vzdálených horských hřebenů, ale také intimitu lesního prostředí. Inspirací pro lehké stavby ze dřeva a oceli byly postavy ze znaku města Rokytnice nad Jizerou.

Vyhlídkový lesopark Hlídka na Stráži je součástí projektu s názvem „Česko-polská Hřebenovka – západní část – Rokytnice a Piechowice s výhledem na Krkonoše“. V polském partnerském městě Piechowice vznikla vyhlídková plošina „Złoty Widok“ (Zlatá vyhlídka), z které je výhled na Krkonoše z druhé strany, než jaký nabízí Hlídka na Stráži.

Realizace trvala sedm let, prodlužovala ji jednak potřebná povolení, ale i to, že je projekt zasazen do chráněné krajiny. 

Investice v hodnotě devíti milionů pochází z dotačního programu Program Interreg V-A Česká republika, který financuje přeshraniční projekty v česko-polském příhraničí.

Skála Zirkelstein

Netradiční investice: V Saském Švýcarsku se prodává krásná skála

Za necelých 200 tisíc eur prodávají současní vlastníci skálu Zirkelstein poblíž Bad Schandau v Saském Švýcarsku. Dříve byla cenovka daleko výš.

Přečíst článek

Suborbitální letadlo Virgin Galactic

Dobývání vesmíru může udělat miliardáře z každého. Jak na to?

Jeff Bezos již za pár hodin odstartuje do vesmíru, rozšíří tak řady miliardářů, jejichž byznys překonal zemskou tíži. Díky různým nástrojům může na vesmíru profitovat doslova každý.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Chatka na Zlínsku je inspirována Skandinávií.

I Norové jsou chataři. Dávno už však neodpočívají ve srubech, ale v moderních dřevostavbách. Jedna je i na Zlínsku

Přečíst článek
Loft na Hřebenkách od studia Formafatal

FOTOGALERIE: Bazén na střeše i koupelna se skleněnou zdí. Bydlení v loftech se v Česku rozmohlo

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme