Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Místo munice buřty a pétanque. Podívejte se na vydařenou rekonstrukci uprostřed lesa

Původní podoba hájovny před rekonstrukcí.
MIB
Věra Tůmová

Uprostřed bratislavských lesů se architektům podařilo úspěšně přeměnit chátrající hájovnu - muniční sklad do moderního altánu, který dnes slouží všem návštěvníkům. Prohlédněte si, jak se jim to povedlo. 

Reklama

Zásadní rekonstrukce, která zcela změní vnímání a užívání prostoru, může potkat i docela malé budovy. Jednou z nich je i bývalá hájovna z přelomu 19. a 20. století v bratislavských lesích. V minulosti fungovala jako muniční sklad a byla proto dlouhá léta nepřístupná pro veřejnost a následně pak velmi zchátrala. Za zdařilou rekonstrukcí, která přinesla pozapomenuté hájovně zcela novou podobu i veřejnou funkci v rámci programu Živé miesta (Živá místa) stojí hlavní město Bratislava, respektive Metropolitný inštitút Bratislavy (MIB) a Městské lesy Bratislavy. Jedná se už o pátý nový veřejný prostor, který byl upraven v rámci tohoto programu v městských lesích. 

Jak vypadá hájenka dnes? Prohlédněte si fotogalerii

Dřívější hájovna na Peknej cestě, kterou znovu otevřeli před pár dny, se proměnila na volnočasový pavilón s vnitřním grilem a venkovními ohništi. Částečná dřevostavba bude nyní poskytovat především zázemí pro cyklisty a turisty, kteří si tu mohou udělat grilovací piknik i zahrát si třeba pétanque. Autorsky se na návrhu podílela architektonická studia Office 110 a DIVO, které se podařilo zachovat původní do terénu polozapuštěný sklep hájenky a udělat z něj základnu centrálně umístěného altánu. Nová sedlová střecha altánu a použití původních materiálů při rekonstrukci, má pak podle architektů odkazovat na dobový charakter celého stavení.  

Cyklická stavba aneb využití původních materiálů v praxi

„Naším hlavním cílem bylo proměnit opuštěný areál bývalého muničního skladu v přírodě blízký prostor pro volný čas a dětské hry. Shodou okolností jsme na tomto projektu začali spolupracovat v době rozvíjející se covidové krize, kdy se téma útěku do přírody stalo obzvlášť aktuálním. Tato potřeba je ve společnosti přítomná i dnes a obyvatelé Bratislavy si zaslouží nové kvalitní veřejné prostory jako protiváhu zvýšenému stresu způsobenému rychle se rozvíjejícím městem,“ uvedl pro MIB architekt Martin Hörmann z ateliéru Office 110. 

Mezi dalšími realizovanými projekty v rámci programu Živé miesta, které vznikly mimo jiné i díky zvýšenému zájmu veřejnosti o městské lesy v době pandemie, byla Včelí louka, pozorovatelna zvířat Vydrica, pobytové schody na břehu rybníka a turistický areál Malý Slavín, který získal hlavní cenu CEZAAR v kategorii exteriér. Cílem tohoto programu, je revitalizace dlouhodobě zanedbávaných veřejných prostor na území Bratislavy. V současnosti se program týká zhruba čtyřicítky projektů.

Jiří Řezák, architekt a spolumajitel architektonického studia Qarta Architekti (uprostřed) na setkání Realitního Clubu Newstreamu

Revoluce ve stavění ze dřeva. Architekti z Qarty přinášejí do Česka unikátní řešení

Stavění velkých domů s pomocí dřeva je v Česku pořád v plenkách. V Rakousku nebo v Německu se už staví domy přes deset pater vysoké, kde je dřevo využíváno nejen jako doplňkový materiál, ale jako základ stavební konstrukce. Česko se nyní snaží posunout se mezi stavebně vyspělé země. Vzniká tu stále více technologických řešení, která by umožnila víc využít dřevo pro stavbu výškových domů.

Přečíst článek

Chalupa v Borovanech na jižní Moravě

Původní chalupu zachránit nešlo, na jejím místě stojí nová. Na střeše má saunu a bazén

Nejprve chtěli původní stavení ve vinařské uličce v Borovanech zachránit. Kvůli katastrofálnímu stavu objektu nakonec architekti ze studia Senaa od tohoto záměru upustili a navrhli na svažitý pozemek nový dům.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry. 

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Freedomek v Tachově.

Budoucnost českého stavebnictví? Dřevostavby by mohly tvořit až čtvrtinu nových projektů

Přečíst článek
Na místě vesnických ruin stojí nový moderní dům.

Jak se zachraňují ruiny? Místo kurníků a kůlen stojí moderní dřevostavba i zčásti zachovaný mlýn

Přečíst článek
WARM NEST - ONKOLOGICKÝ DENNÍ STACIONÁŘ

Dům pro režiséra i pro vážně nemocné. Prohlédněte si díla finalistů architektonické soutěže

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme