Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Modlitební lavice spálili a kostel naplnili knihami. Po rekonstrukci bude sloužit jako divadlo

Červený kostel v Olomouci zrekonstruovali.
Se svolením BoysPlayNice
Petra Jansová

Evangelický kostel a také archiv knihovny se po více než dvouleté rekonstrukci otevřel veřejnosti jako koncertní či divadelní sál nebo kavárna.

Reklama

Od konce 50. let novogotická budova v centru Olomouce spíš jen chátrala. Na začátku 20. století ji totiž postavili jako evangelický kostel. Poté, co rozřezali a spálili modlitební lavice, začala stavba fungovat jako depozit knihovny. Uchovávalo se v ní až 250 tisíc svazků. 

Olomoucký kraj se ale rozhodl kulturní památku zachránit a zároveň jí najít nové využití. Pro knižní fond Vědecké knihovny nechal podle projektu architektonického studia ateliér-r vybudovat přístavbu. A kostel nechal kompletně zrekonstruovat. Dva a půl roku úprav vyšly na 170 milionů korun, 133 milionů pocházelo z dotačních programů.

„Úkolem návrhu bylo skloubit rekonstrukci původní stavby s novou kulturně-společenskou funkcí. Objekt kostela se nacházel ve velmi špatném stavu. Bylo nutné zpevnit jeho základy, provést sanaci vlhkého a zasoleného zdiva, opravit poničené omítky a štuky nebo vyčistit a doplnit fasádní obklad,“ přibližují průběh rekonstrukce architekti ze ateliéru-r.

Jedním z nejrazantnějších zásahů byla oprava střechy či vyčištění veřejného prostoru v bezprostředním okolí kostela, který nově plní funkci divadelního i koncertního sálu. Zrekonstruovaný prostor bude pro své akce využívat i vedení kraje.

Jindřišská věž

Pražské arcibiskupství prodává Jindřišskou věž za 75 milionů korun

Pražské arcibiskupství nabízí k prodeji za 75 milionů korun památkově chráněnou Jindřišskou věž v centru hlavního města. Vyplývá to z informací na webu arcibiskupství. Cílem prodeje je racionalizace majetku, řekl Deníku N generální vikář pražského arcibiskupství Jan Balík

Přečíst článek

Rezidence U Milosrdných nabídne 27 bytů k pronájmu.

FOTOGALERIE: Hned vedle Anežského kláštera se staví rezidence za stovky milionů

Na atraktivním pozemku u Anežského kláštera ze 13. století se staví bytový dům určený pro nájemní bydlení. Stavba má nahradit kontroverzní projekt, který si vysloužil přezdívku „maršmeloun“. Za původním i novým návrhem stojí brněnský architekt Zdeněk Fránek.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry. 

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Více než 100 let v něm prodávali nábytek. Po zdařilé rekonstrukci v olomouckém domě sídlí rozhlas

Přečíst článek
Na fasádu paláce Savarin se vrátily zrestaurované sochy.

Aktuálně z nejstřeženějšího staveniště v Praze: Do Savarinu se vrátily barokní sochy

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme