Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Začíná série aukcí původně Smetkova areálu na Slapech. Více než dvě dekády po vytunelování H-Systemu

Více než dvacet let po krachu H-Systemu jde původně Smetkův areál na Slapech do série aukcí
Profimedia
 ČTK

Právě startují první dvě elektronické aukce části rekreačního areálu v Rabyni na Benešovsku, který dřív patřil zakladateli vytunelované společnosti H-System Petru Smetkovi. Obě jsou naplánovány ode dneška do čtvrtka a týkají se staveb na cizích pozemcích. Nejnižší podání je 1,2, respektive 10,6 milionu korun. Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových bude v příštích týdnech a měsících nabízet další nemovitosti.

Reklama

Od středy do pátku se bude konat další aukce majetku po Smetkovi, tentokrát pozemků a staveb v horní části areálu, které dříve sloužily jako bufet a taverna. V tomto případě je minimální cena 13,3 milionu korun. Zájemci o největší část areálu za téměř 100 milionů Kč dostanou příležitost od 27. do 29. září. V této aukci bude možné získat parcely a stavby v areálu kempu u pláže Slapské přehrady a další navazující pozemky.

Čtyři vyhlášené aukce se týkají větší části areálu, zbývající nemovitosti bude Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových během podzimu nabízet v samostatné aukci. Stát v minulosti avizoval, že z prodeje rekreačního areálu odškodní klienty H-Systemu, přestože v řízení, které se týkalo Rabyně, přímo nefigurovali jako poškození. Rozhodnout by o tom musela vláda ve zvláštním režimu.

Část klientů zkrachovalého H-Systemu

Zlom v kauze H-System. Ministr Pavel Blažek chce prosadit výplatu odškodného podvedeným klientům

Klienti zkrachovalého H-Systemu stále čekají na alespoň částečnou kompenzaci svých nákladů. Stát nyní může využít výtěžek z prodeje nemovitostí zakladatele H-Systemu Petra Smetky. Má to však řadu právních překážek, uvádějí dnešní Lidové noviny.

Přečíst článek

Nezákonná dražba

Nejvyšší soud letos potvrdil verdikt o zabrání areálu v Rabyni. Odmítl dovolání podnikatele Luďka Fabingera, který získal pozemky v roce 2005 dražbě. Podle verdiktu byla dražba nezákonná, pozemky tedy připadly státu. Smetka měl obstavený majetek a v katastru nemovitostí byla vyznačená plomba. Fabinger získal areál za 29 milionů korun. Podle odhadů však byla hodnota areálu více než dvojnásobná a v současnosti je ještě vyšší.

Smetka založil H-System v roce 1993, firma poté uzavřela se stovkami zájemců smlouvy o výstavbě a převodu bytů a domků v okolí Prahy. Na podzim 1997 ale zkrachovala, když stihla dokončit jen 34 domů. Kvůli krachu společnosti přišlo nejméně 1095 lidí o více než 980 milionů korun. Smetku soudy poslaly na 12 let do vězení, v říjnu 2016 se dostal na svobodu.

Palác Broadway

Palác Broadway jde v září do dražby, už popáté. Tentokrát s cenovkou 930 milionů

Palác Broadway, v pražské ulici Na Příkopech, jde do nové dražby. Již páté. O lukrativní nemovitost, kterou stát nepotřebuje, zatím nikdo neprojevil vážný zájem.

Přečíst článek

Novinky ze světa nemovitostí sledujte v Realitním Clubu

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry. 

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Rekreační areál v Rabyni jde opět do dražby

A znovu do aukce. Rekreační areál v Rabyni, který patřil Smetkovi, opět hledá nového majitele

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme