Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

První část aukce areálu v Rabyni byla zrušena. Nikdo z žadatelů nesložil kauci

Majetkový úřad zrušil aukce části areálu po Smetkovi, nikdo nesložil kauci
Profimedia
 ČTK

Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových zrušil první tři elektronické aukce části rekreačního areálu v Rabyni na Benešovsku, který dříve patřil zakladateli vytunelované společnosti H-System Petru Smetkovi. Nikdo z žadatelů o účast v aukci nesložil kauci, řekla Alena Mühl z ÚZSVM. Termín druhého kola zatím není znám.

Reklama

„V proběhlých elektronických aukcích na části areálu v Rabyni nebyla složena žádná kauce. Z toho důvodu byly aukce automaticky zrušeny. Na prohlídkách bylo pět potenciálních zájemců. Předpokládáme, že aukce na tyto části vyhlásíme v blízké době znovu,“ dodala Mühl.

FOTOGALERIE: Prohlédněte si areál v Rabyni

Dvě aukce byly naplánovány od úterý do dneška a týkaly se staveb na cizích pozemcích. Nejnižší podání bylo 1,2, respektive 10,6 milionu korun. Od středy do pátku se měla konat další aukce majetku po Smetkovi, tentokrát pozemků a staveb v horní části areálu, které dříve sloužily jako bufet a taverna. V tomto případě byla minimální cena 13,3 milionu korun.

Zájemci o největší část areálu za téměř 100 milionů korun dostanou příležitost od 27. do 29. září. V této aukci bude možné získat parcely a stavby v areálu kempu u pláže Slapské přehrady a další navazující pozemky. Čtyři dosud naplánované aukce se týkají větší části areálu, zbývající nemovitosti bude úřad během podzimu nabízet v samostatné aukci. Stát v minulosti avizoval, že z prodeje rekreačního areálu odškodní klienty H-Systemu, přestože v řízení, které se týkalo Rabyně, přímo nefigurovali jako poškození. Rozhodnout by o tom musela vláda ve zvláštním režimu.

Slovanská epopej

Konec sporu o Slovanskou epopej. Praha se dohodla s dědicem Alfonse Muchy

Praha uzavře dohodu o ukončení soudního sporu o vlastnictví slavného cyklu obrazů Alfonse Muchy Slovanská epopej, který s městem vede malířův dědic John Mucha. Dohodu, na které se shodly obě strany, dnes schválili městští radní. Podle dvou schválených smluv Mucha stáhne žalobu a obě strany budou spolupracovat na vzniku centra, ve kterém bude umístěna epopej i rodinná sbírka malířových dědiců.

Přečíst článek

Nejvyšší soud letos potvrdil verdikt o zabrání areálu v Rabyni. Odmítl dovolání podnikatele Luďka Fabingera, který získal pozemky v roce 2005 v dražbě. Podle verdiktu byla dražba nezákonná, pozemky tedy připadly státu. Smetka měl obstavený majetek a v katastru nemovitostí byla vyznačená plomba. Fabinger získal areál za 29 milionů korun. Podle odhadů však byla hodnota areálu více než dvojnásobná - a v současnosti je ještě vyšší.

Smetka založil H-System v roce 1993, firma poté uzavřela se stovkami zájemců smlouvy o výstavbě a převodu bytů a domků v okolí Prahy. Na podzim 1997 ale zkrachovala, když stihla dokončit jen 34 domů. Kvůli krachu společnosti přišlo nejméně 1095 lidí o více než 980 milionů korun. Smetku soudy poslaly na 12 let do vězení, v říjnu 2016 se dostal na svobodu.

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry. 

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Rekreační areál v Rabyni jde opět do dražby

A znovu do aukce. Rekreační areál v Rabyni, který patřil Smetkovi, opět hledá nového majitele

Přečíst článek
Více než dvacet let po krachu H-Systemu jde původně Smetkův areál na Slapech do série aukcí

Začíná série aukcí původně Smetkova areálu na Slapech. Více než dvě dekády po vytunelování H-Systemu

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme