Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

A znovu do aukce. Rekreační areál v Rabyni, který patřil Smetkovi, opět hledá nového majitele

Rekreační areál v Rabyni jde opět do dražby
Newstream/Martin Bláha
 ČTK

Rekreační areál v Rabyni na Benešovsku, který dříve patřil zakladateli vytunelované společnosti H-System Petru Smetkovi, jde opět do aukce. Zájemci se mohou ucházet o části areálu v pěti elektronických aukcích, které začínají v úterý a končí ve čtvrtek. Vyvolávací ceny jsou od 768 tisíc korun do 80 milionů korun, informovala mluvčí Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových (ÚZSVM) Michaela Tesařová. Dříve vyhlášené aukce majetkový úřad zrušil, nikdo nesložil kauci nebo zájemce neučinil příhoz.

Reklama

V první elektronické aukci s nejvyšší minimální cenou 80,3 milionu korun se nabízejí pozemky a stavby v areálu kempu u pláže Slapské přehrady a další navazující pozemky. V druhé aukci půjde o pozemky a stavby v horní části areálu nad komunikací, které dříve sloužily jako bufet a taverna. Vyvolávací cena je v tomto případě 10,8 milionu korun.

Ve třetí aukci úřad nabízí k prodeji za 32,4 milionu korun rekreační objekty a pozemky využívané například jako sportoviště. Ve zbývajících dvou elektronických aukcích jde o prodej staveb na cizích pozemcích. Vyvolávací cena je 6,8 milionu, respektive 768 tisíc korun.

FOTOGALERIE: Prohlédněte si nabízený pozemek

Majetkový úřad areál po Smetkovi nabízel k prodeji už loni v září a prosinci, žádná z elektronických aukcí však nepřinesla vítěze. Většinou nikdo nesložil kauci. V jednom případě aukce začala, týkala se objektů a pozemků, které jsou využívané například jako sportoviště. Minimální cena byla 32,4 milionu korun, zájemce ale neučinil příhoz.

Úřad se nyní pokouší areál prodat znovu. „ÚZSVM rozdělil nemovitosti v areálu Rabyně do několika aukcí, přičemž od zveřejnění nabídek jsme zaznamenali o tyto nemovitosti zájem. Věříme, že se prostřednictvím elektronických aukcí podaří pro tyto nemovitost najít definitivního vlastníka,“ dodala Tesařová. Stát v minulosti avizoval, že z prodeje rekreačního areálu odškodní klienty H-Systemu, přestože v řízení, které se týkalo Rabyně, přímo nefigurovali jako poškození. Rozhodnout by o tom musela vláda ve zvláštním režimu.

Nádraží Vyšehrad čeká přestavba na mikrobyty

Čtvrt milionu za metr čtvereční. Místo nádraží Vyšehrad budou mikrobyty

Dlouhé roky chátrající bývalé nádraží Vyšehrad v Praze 2 změnilo majitele. Podle informací serveru Seznam Zprávy má na místě nádražní budovy vyrůst projekt s mikrobyty. Developerem a investorem má být Milorad Miško Miškovič, který stál také u proměny pražského Karlína a s firmou Karlin Port Real Estate realizoval v hlavním městě více než padesátku projektů.

Přečíst článek

Nejvyšší soud loni potvrdil verdikt o zabrání areálu v Rabyni. Odmítl dovolání podnikatele Luďka Fabingera, který získal pozemky v roce 2005 v dražbě. Podle verdiktu byla dražba nezákonná, pozemky tedy připadly státu. Smetka měl obstavený majetek a v katastru nemovitostí byla vyznačená plomba. Fabinger získal areál za 29 milionů korun. Podle odhadů však byla hodnota areálu více než dvojnásobná - a v současnosti je ještě vyšší.

Smetka založil H-System v roce 1993, firma poté uzavřela se stovkami zájemců smlouvy o výstavbě a převodu bytů a domků v okolí Prahy. Na podzim 1997 ale zkrachovala, když stihla dokončit jen 34 domů. Kvůli krachu společnosti přišlo nejméně 1095 lidí o více než 980 milionů korun. Smetku soudy poslaly na 12 let do vězení, v říjnu 2016 se dostal na svobodu.

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry. 

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Nejdražším obrazem vydraženým v ČR je nově Kupkovo Početí za 126,5 milionů korun

Aukční rekord. Olejomalba od malíře Kupky se stala nejdražším obrazem v historii Česka

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme