Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Washington pohrozil Ukrajině krácením pomoci, pokud nepřidá v boji s korupcí

Washington pohrozil Ukrajině krácením pomoci, pokud nepřidá v boji s korupcí
Profimedia
 ČTK

Spojené státy stále silněji naléhají na Ukrajinu, aby přidala v boji proti korupci, píše na svých internetových stránkách americká televize CNN s odvoláním na vícero nejmenovaných zdrojů. Washington v posledních týdnech vyslal do Kyjeva několik nót, v nichž naznačil, že určité formy americké hospodářské pomoci budou spojovány s pokrokem Ukrajiny v reformách jejích institucí.

Reklama

Podle CNN se nic nemění na vojenské podpoře, kterou zemi čelící 19 měsíců ruské agresi poskytuje administrativa prezidenta Joea Bidena. Nejmenovaní američtí činitelé ale dávají jasně najevo, že další formy pomoci pro Ukrajinu by mohly být ohroženy, pokud Kyjev neudělá více pro potírání korupce. Americký Kongres ještě neschválil žádost Bidenovy administrativy o dalších 24 miliard dolarů (zhruba 562 miliardy korun) pro Ukrajinu. Někteří republikáni odrazují od poskytnutí takové částky, aniž by s tím byla spojena důkladná kontrola a aniž by to bylo vázáno na určité podmínky.

„Vzkaz Ukrajincům byl vždy takový, že když některé z těchto peněz budou zpronevěřeny, pak to ohrožuje celou americkou pomoc pro jejich zemi,“ řekl CNN jistý činitel.

Americké ministerstvo zahraničí koncem léta poslalo do Kyjeva formální diplomatickou nótu, v níž upozornilo, že Spojené státy očekávají, že Ukrajina bude nadále přijímat různá opatření proti korupci a pro zvýšení finanční transparentnosti, aby mohla dostávat přímou podporu rozpočtu. V demarši Washington také zdůrazňoval, že je třeba, aby Ukrajina zavedla kritické reformy podle programu Mezinárodního měnového fondu. Jedna z nich se týká boje proti praní špinavých peněz s cílem zabránit financování terorismu.

Americký prezident Joe Biden žádá Kongres o další miliardy dolarů na podporu Ukrajiny

Biden žádá Kongres o další miliardy dolarů pro Ukrajinu. Většina Američanů je proti pomoci

Americký prezident Joe Biden požádal Kongres, aby uvolnil dalších 13,1 miliardy dolarů (skoro 290 miliard korun) na dodávky vojenského vybavení Ukrajině. V doplňujícím návrhu k novému americkému rozpočtu také Bílý dům volá po necelých 7,5 miliardách dolarů na humanitární a ekonomickou pomoc Ukrajině a dalším válkou zasaženým zemím, informuje agentura Reuters.

Přečíst článek

Kromě toho Bílý dům vytvořil seznam reforem, které by Ukrajina měla přijmout, aby mohla dále přijímat podporu ze strany USA a pokračovat ve sbližování s Evropskou unií. „Šlo o seznam vytvořený jako základ pro konzultace s ukrajinskou vládou a dalšími klíčovými partnery...,“ uvedla americká ambasáda v Kyjevě. Dokument obsahuje změny, které by Ukrajina mohla udělat během tří měsíců, půl roku, roku a 18 měsíců.

Další podpořa Ukrajiny na pozadí sporů v Kongresu

Server Politico v pondělí napsal, že Bidenova administrativa si kvůli korupci na Ukrajině dělá mnohem větší starosti, než veřejně přiznává. Washington varuje, že vysoká míra korupce, s níž se východoevropská země dlouhodobě potýká, by mohla partnery Kyjeva odradit od toho, aby mu dále poskytovali pomoc pro obranu proti Rusku.

Americký prezident Joe Biden schválil novou vlnu vojenské pomoci Ukrajině, kterou Pentagon vyčíslil na 325 milionů dolarů (7,5 miliardy Kč). Řekl to po schůzce s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským.

Návštěva Zelenského v USA přinesla ovoce. Kyjev dostane zbraně za miliardy

Návštěva ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského v USA přinesla své ovoce. Šéf Bílého domu Joe Biden oznámil novou vlnu podpory včetně tanků Abrams.

Přečíst článek

Americký prezident Joe Biden se dnes (v úterý) spojil s několika evropskými a světovými lídry při telefonátu, jehož tématem bylo pokračování podpory Ukrajiny. Podle prvotního vyjádření se jednání účastnili lídři Británie, Francie, Japonska, Kanady, Německa, Polska a Rumunska a také šéfové NATO a orgánů Evropské unie.

Biden mezitím v prohlášení na síti X opět vyzval republikánskou většinu ve Sněmovně reprezentantů, aby neblokovala přidělení dalších financí na podporu Ukrajiny. USA jsou klíčovým spojencem země napadené ruskou armádou a na různé formy pomoci od loňské invaze vyčlenily 113 miliard dolarů (přes 2,5 bilionu korun). Nyní Bílý dům požaduje dalších 24 miliard.

Jakkoli se zdá, že většina kongresmanů s dodatečnou podporou souhlasí, Kongres jí zatím zelenou nedal. O víkendu přijal pouze usnesení o financování federální vlády pro následujících 45 dní, které odvrátilo ochromení úřadů, ovšem nezahrnovalo nový balík pro Ukrajinu. Otázka je součástí širších debat o novém rozpočtu, které jsou letos obzvláště složité vzhledem k tomu, že ve Sněmovně reprezentantů mají těsnou většinu republikáni, zatímco v Senátu je tomu naopak.

Mluvčí Bílého domu na pondělním brífinku nechtěla uvést, v jakém okamžiku začne aktuální vývoj ve Washingtonu ovlivňovat operace ukrajinské armády. Bidenův poradce pro národní bezpečnost Jake Sullivan nicméně v září řekl, že nové finance chce mít vláda k dispozici k 1. říjnu, aby mohla „zajistit, že nenastane žádné narušení“ podpory země napadené Ruskem.

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme