Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Jsem empatický člověk, říká nový senátor Petr Fiala

Nový senátor Petr Fiala
se svolením Petra Fialy
Stanislav Šulc
sta

Dlouholetý komunální politik nese stejné jméno jako aktuální český premiér. A nyní se Petr Fiala (KDU-ČSL/SproK) stane vůbec prvním novým členem Senátu zvolený v letošních volbách. V prvním a zároveň posledním kole voleb na Ústeckoorlicku – kde soupeřili pouze dva kandidáti – vyhrál duel se Stanislavem Ešnerem (ANO).

Reklama

Jeho jméno je vám jistě známé. Petr Fiala. Nicméně stranická příslušnost je jiná. Na rozdíl od stávajícího premiéra Petra Fialy jeho jmenovec není politikem ODS, ale je historicky prvním předsedou politického hnutí Společně pro kraj. Kandidoval ovšem i s podporou KDU-ČSL.

Šestnáct let v čele Letohradu

Jinak ale není v komunální politice žádným nováčkem. Od roku 2006 byl starostou města Letohrad, o dva roky později se mu podařilo prosadit se do zastupitelstva Pardubického kraje.

Andrej Babiš a Karel Havlíček (oba ANO) přicházejí do volebního štábu

VOLBY: ANO vede v senátních i komunálních volbách. Prahu a Brno ovládla koalice Spolu

Vítězství ANO ve většině velkých měst, porážka v Praze a Brně, které ovládla vládní koalice Spolu. Dva noví senátoři, jeden z ANO, jeden za KDU-ČSL. To jsou hlavní výsledky víkendových voleb do obecních zastupitelství a třetiny Senátu ČR.

Přečíst článek

„Největším úspěchem je, že je Letohrad vnímán jako úspěšné město, které se rozvíjí, kde se dobře žije. Tak je vnímán zejména našim okolím a to je pro mě nejlepší odpověď. Nová radnice, nové autobusové nádraží u vlakového, podchod pod nádražím, opravené školy, zdravotní středisko, rekonstruované koupaliště, opravované památky a tak dále a tak dále,“ uvedl v předvolebním rozhovoru na webových stránkách KDU-ČSL Fiala, který v prvním kole porazil jediného protikandidáta – Stanislava Ešnera reprezentujícího ANO.

„A vůbec za největší úspěch považuji i přes blízkost státní hranice skutečnost, že se nám daří držet počet obyvatel,“ dodal Fiala. „Po 16 letech starostování vidím kandidaturu do Senátu jako logický posun. A rád bych ještě více pomáhal regionu, než mohu dosud,“ potvrdil Fiala.

Stanislav Šulc: Volby, které nic nezmění

Obecní volby tradičně patří k těm nejhůř uchopitelným z politického hlediska. Většinu obcí totiž ovládnou bezejmenná uskupení místních lidí. A je tomu tak dobře. Ostatně politikaření v Praze je dostatečným důkazem toho, že vysoká politika a správa reálných věcí si příliš nerozumí. 

Přečíst článek

Petr Fiala: z vlaku až do nejvyšší politiky

Nový senátor Fiala vystudoval gymnázium v Žamberku. Studoval na pedagogické fakultě v Hradci Králové. Po roce ale studia zanechal a začal pracovat u Českých drah, kde postupně vystřídal různé pozice. Působil jako průvodčí osobních a mezinárodních vlaků, vlakvedoucí mezinárodních rychlíků a také jako ekonom železniční stanice v Letohradě.

Angažoval se i ve sportovní oblasti. V letech 1998–2000 byl místopředsedou Českomoravského svazu hokejbalu. V letech 2000–2010 zastával funkci jeho předsedy.

Jsem empatický člověk, kterému nejsou lhostejné problémy lidí. Tedy jimi nezaviněné problémy. Snažím se pomáhat, když to je v mých možnostech. Pro letošní kandidaturu do Senátu jsem se rozhodl již před 6 lety, protože jsem věděl, že současný senátor a kamarád Petr Šilar již mandát nebude chtít obhajovat,“ uzavřel Fiala.

 

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí. 

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme