Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Politický diář Jany Havligerové: Plzeňští Piráti a zástupci STAN otevřeli Pandořinu skříňku

premiér Petr Fiala
profimedia.cz
Jana Havligerová

Premiér Petr Fiala se po návratu z královského pohřbu Alžběty II v Londýně pochlubil, že si krátce pohovořil s novým anglickým králem a stihl se pozdravit také s americkým prezidentem Joe Bidenem. Pěkné. Jen jestli má na Karla a Pepu také čísla na mobil. Andrej Babiš by si je určitě přivezl.

Reklama

Premiér a předseda ODS momentálně má ale mnohem přízemnější problémy. Koalice Spolu a ODS s TOP09 sice vyhrály komunální volby v Praze a Brně, složit místní vlády nebude vůbec jednoduché ani u něj doma, natož potom v hlavním městě. Z toho bude ještě velké mrzení, a straničtí lídři budou muset do tlumení vášní a osobních ambicí zasáhnout. Ne že nikoliv, jak tvrdí.

Pěkný politický veletoč už předvedli Piráti a stanaři v Plzni. Na základě uzavřeného memoranda by tam měla vládnout koalice ANO, STAN a Pirátů, s podporou zástupců SPD. Předseda České pirátské strany Ivan Bartoš už oznámil, že je připravený zasáhnout, nelibost vyjádřil i šéf STAN Vít Rakušan. Aj, aj – vysvětlovat, proč tamní politici obešli vítěznou koalici SPOLU, se bude na celostátní úrovni hodně špatně vysvětlovat.

volební místnost, ilustrační foto

VOLBY: Většinu velkých měst ovládlo ANO, tři senátoři vzešli už z prvního kola voleb

Češi o víkendu rozhodli o složení obecních zastupitelstev a už v prvním kole vybrali tři senátory. Souboj o zbývajících 24 křesel v horní komoře čeká kandidáty a voliče opět v pátek a sobotu, nejvíc finalistů má opoziční ANO. Tradičně nejvíc mandátů v komunálních volbách získala místní sdružení nezávislých kandidátů, ze stran jako před čtyřmi lety KDU-ČSL. Druhá byla ODS a třetí hnutí Starostové a nezávislí (STAN). V porovnání s výsledkem v roce 2018 zaznamenaly výrazný propad počtu zastupitelů sociální demokraté, komunisté i STAN. Ztratily také ostatní strany vládní koalice. Výrazněji si polepšilo opoziční hnutí SPD, mírně i ANO, které uspělo ve většině velkých měst.

Přečíst článek

Sledování výsledků komunálních a senátních voleb ve štábu hnutí ANO, 24. září 2022, Praha. Zleva předseda hnutí Andrej Babiš a místopředseda Karel Havlíček.

Dalibor Martínek: Češi dali vládě vysvědčení. Bude příštím premiérem Babiš, nebo Havlíček?

V Praze sice zvítězila ODS v uskupení SPOLU, ale pohled na výsledky v celé zemi ukazují jiný obrázek. Ostatně, výsledek se celkem jasně zobrazil ve tvářích Andreje Babiše a Karla Havlíčka, když po prvních výsledcích nastoupili před novináře.

Přečíst článek

Reklama

Související

Zleva místopředsedové Richard Brabec, Radek Vondráček, Alena Schillerová, předseda Andrej Babiš, první místopředseda Karel Havlíček a nový místopředseda Robert Králíček

ANO neochvějně dominuje předvolebním průzkumům, hnutí je na nejvyšších číslech od roku 2014

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme