Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Vlak Dědu Mráze až na ukrajinskou frontu nedoveze. Do Belgorodu přijel na obrněnci

Vlak Dědu Mráze až na ukrajinskou frontu nedoveze. Do Belgorodu přijel na obrněnci
ČTK
 ČTK

Děda Mráz při jízdě vlakem napříč Ruskem vynechá oblasti v blízkosti hranic s Ukrajinou, proti které ruská armáda vede válku. Upozornila na to agentura DPA.

Reklama

Na jízdním řádu zvláštního spoje ruských drah (RZD) je 70 zastávek od Vladivostoku na Dálném východě po Petrohrad na západě země. Nejsou tam regiony sousedící s Ukrajinou, jako je třeba Belgorodská, Kurská nebo Rostovská oblast, natož pak Ruskem anektovaná ukrajinská území.

Vlak Dědy Mráze je nový turistický projekt, který ruské dráhy loni zahájily společně s Vologodskou oblastí na severozápadě Ruska. Podle ruské pověsti totiž Děda Mráz na rozdíl od Santa Clause nesídlí na Severním pólu, ale nedaleko města Veliki Usťjug ve Vologodské oblasti. Letos se vlak vydal na cestu už koncem října, aby do poloviny ledna stačil projet všechny plánované zastávky.

Vojákům nadělil mandarinky i zbraně

Agentura Unian v neděli napsala, že do Belgorodu nedaleko hranic s Ukrajinou přijel Děda Mráz na obrněném vozidle pěchoty s vlající ruskou vlajkou. Zakukleným vojákům, kteří s ním ochotně sehráli divadlo, dovezl pytel mandarinek, napsal server Aktuálně.cz.

Portál ura.ru v pondělí informuje, že ruským vojákům v okupované Luhanské oblasti na východě Ukrajiny přivezl kromě dalších dárků protiletadlové zbraně, termokamery, čtyřkolky a terénní auta. „Pamatuji si vás, když jste byli malí, ale teď jste vyrostli, stali se z vás obránci vlasti,” řekl Děda Mráz v doprovodu Nastěnky tankistům, kteří jsou součástí okupačních jednotek v Luhanské oblasti. Vojáky čekající v zabláceném terénu ujistil, že on, ruský Děda Mráz, je nemohl opominout. Dárky pocházely ze sbírky prokremelského uskupení Všeruská lidová fronta.

Unian připomíná, že ruské vedení letos doporučilo úřadům, aby se držely zpátky co do výdajů na novoroční oslavy a připomínaly při nich „hrdinství” ruských vojáků.

Nejsilnější zbraní Kremlu je státní televize. Jak zneužívá amerických zpráv ve prospěch Putina?

Nejsilnější domácí zbraní Kremlu je státní televize. Aneb jak vytvořit příběh, že Putin válku vyhrává

Zatímco ruské tanky po rychlém únorovém útoku na Ukrajinu v poslední měsících uvízly v bahně východní Ukrajiny a v samotném Rusku lidé pociťují tvrdé dopady války na běžný život včetně nenáviděné mobilizace, jedna část Kremlu funguje přesně: televizní propaganda. A není to jen obyčejná propaganda, kterou Všeruská státní televizní a rozhlasová společnost (VGTRK) vyrábí z tuzemských zdrojů – na pomoc si ve velkém bere záběry a prohlášení z amerických a čínských televizí vytrhané z kontextu, jen aby vytvořila dojem, že Rusko vítězí, napsal deník The New York Times.

Přečíst článek

Reklama

Související

Kreml, Moskva

Dopad sankcí: Běžný Rus si ekonomického trestu za útok na Ukrajinu moc nevšiml

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme