Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Zahraniční média upozorňují na možný příklon Slovenska k Rusku

Liberální zázrak se nekoná, píše rakouská tisková agentura APA k výsledkům slovenských voleb, v nichž zvítězila Strana Směr-SD expremiéra Roberta Fica
ČTK
 ČTK

Liberální zázrak se nekoná, píše rakouská tisková agentura APA k výsledkům slovenských voleb, v nichž zvítězila Strana Směr-SD expremiéra Roberta Fica. Francouzská agentura AFP, britská veřejnoprávní stanice BBC či americká zpravodajská televize CNN zdůrazňují možný příklon Slovenska ke Kremlu. Vyvozují to především z Ficových předvolebních prohlášení, včetně toho, že po návratu k moci by ukončil vojenskou pomoc Ukrajině, která čelí ruské vojenské agresi.

Reklama

Agentura AP konstatovala, že liberální zázrak se při slovenských předčasných voleb nekonal. Hlasování ovšem podle ní přineslo překvapení - nečekaně se do parlamentu nedostaly krajně pravicová Republika a „po drastickém propadu hlasů“ donedávna koaliční strana Jsme rodina dosavadního předsedy parlamentu Borise Kollára.

Úspěšná naopak byla podle APA i strana Obyčejní lidé expremiéra Igora Matoviče, která je přitom označována za hlavního viníka 3,5 roku trvajícího politického chaosu v zemi, která je členem EU i NATO. „Na základě výsledků viděli pozorovatelé ještě během volební noci na Slovensku jako pravděpodobnou koalici vedenou proruským Ficem,“ napsala APA.

Robert Fico

Fico vyhrál volby na Slovensku. Do parlamentu se dostalo sedm stran

Sobotní předčasné parlamentní volby na Slovensku vyhrála strana Směr-sociální demokracie (Směr-SD) trojnásobného premiéra Roberta Fica se ziskem 22,94 procenta hlasů. Druhé se 17,96 procenta skončilo liberální hnutí Progresivní Slovensko (PS). Za ním zůstala formace Hlas-sociální demokracie (Hlas-SD) někdejšího Ficova spolustraníka Petera Pellegriniho, která obdržela 14,7 procenta hlasů. Volební účast dosáhla 68,51 procenta, což je nejvíce od roku 2002. Výsledky hlasování dnes odpoledne potvrdila státní volební komise, vyplývá z oznámení jejího předsedy Ladislava Orosze. Křesla ve sněmovně si rozdělilo sedm formací. Pro vytvoření vlády s většinovou podporou v parlamentu se na spolupráci budou muset dohodnout nejméně tři strany.

Přečíst článek

Agentura AFP poznamenává, že Fico se svou „populistickou“ stranou představují „riziko, že diplomatickou rovnováhu země velmi jasně nakloní na stranu Kremlu“. AFP připomíná několik nedávných Ficových výroků, vyznívajících ve prospěch ruského režimu: že by přestal vojensky podporovat Ukrajinu, že válka na Ukrajině začala v roce 2014, když údajní „ukrajinští fašisté“ zabíjeli civilisty ruské národnosti, a že by nedovolil zatčení ruského prezidenta Vladimira Putina na území Slovenska.

BBC: Bez spojenců to to Fico „nedá“

BBC v titulku nedělní zprávy o slovenských volbách upozorňuje: „Populistická strana vyhrála hlasování, ale pro koalici potřebuje spojence“. K možnosti ukončení slovenské vojenské pomoci Ukrajině píše: „Tato hrozba vyvolala znepokojení mez členy Evropské unie a NATO, ale získala podporu na sociálních sítích mezi Slováky, kteří tradičně chovají vřelé city vůči Moskvě.“

Zpravodajská televize CNN na svém serveru v článku s titulkem „Proruský politik zvítězil ve slovenských parlamentních volbách“ píše, že Směr-SD získal více hlasů, než se čekalo. Výsledky pravděpodobně budou znamenat výzvu pro jednotný postoj NATO a EU vůči Ukrajině, domnívá se CNN, která však také upozorňuje, že Fico si nejdříve musí najít koaličního partnera.

„Když byl v opozici, Fico se stal blízkým spojencem maďarského premiéra Viktora Orbána, zvláště pokud jde o kritiku Evropské unie. Existují spekulace, že pokud se vrátí k moci, Fico a Orbán by se mohli spojit a klást překážky Bruselu. Pokud polská vládnoucí strana Právo a spravedlnost dokáže získat třetí volební období v polských parlamentních volbách příští měsíc, tento blok potížistů v EU by mohl ještě posílit,“ varuje CNN.

Strach z tandemu Fico-Orbán

Německý týdeník Die Zeit píše: „V Bruselu panují obavy, že by se Fico mohl spojit s maďarským premiérem Viktorem Orbánem. Mohly by tak vzniknout spory s EU o právní stát, o migrační témata a o válce na Ukrajině. Ficův pragmatismus z jeho dřívějších funkčních období, kdy Slovensko přivedl do eurozóny a do značné míry se vyhýbal rozepřím s partnery z EU a NATO, však některé z těchto obav mírní.“

Pohonné hmoty, ilustrační foto

Lukáš Kovanda: Čeští řidiči platí ruské válčení i nízké ceny pohonných hmot v Polsku

Rusko a Saúdská Arábie v posledních měsících vydělávají miliardy dolarů navíc díky tomu, že výrazně omezují svoji těžbu ropy a až minimálně do prosince ji budou dále koordinovaně škrtit, vypočítává list Wall Street Journal. Úspěšná sázka navíc podle zdrojů listu může obě země namlsat a svoji těžbu pak omezí ještě vydatněji. Což by samozřejmě dále zesílilo inflační tlaky ve světě, zejména na Západě.

Přečíst článek

Financial Times pro zprávu o slovenských volbách zvolil titulek „Robert Fico zvítězil ve slovenských volbách s protiukrajinským postojem“. Podobně chorvatský deník Večernji list dnes přichází s titulkem „Proruský expremiér vyhrál slovenské volby s kampaní za zrušení pomoci Ukrajině“.

Polský deník Gazeta Wyborcza píše, že nejpravděpodobnějším povolebním scénářem na Slovensku je koalice Směru, Hlasu a nacionalistů ze strany SNS. „Posledně jmenovanému předsedá Andrej Danko, který je otevřeně proruský a staví se proti podpoře Ukrajiny ve válce s Ruskem. Podobně uvažuje i Robert Fico, který oznámil, že po nástupu k moci zastaví dodávky zbraní na Ukrajinu,“ píše polský list.

„Evropští liberálové asi z vítězství Roberta Fica velkou radost nemají,“ píše dnes maďarský deník Magyar Nezmet. „Politik v kampani několikrát zdůraznil, že v případě jeho zvolení Slovensko nebude posílat další munici na Ukrajinu a zcela zastaví dodávky zbraní. Fico navíc prosazuje i tvrdší postup vůči migraci, takže v těchto dvou oblastech může Maďarsko získat nového spojence,“ dodal maďarský list.

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme