Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

V zajetí režimu. Z Číny teď prakticky nejde vycestovat

Čína, ilustrační foto
ČTK

Čínské úřady tento týden dále zpřísnily kontroly na hranicích a oznámily, že výrazně omezí cesty, které nejsou nezbytné. Vládní tisk při tom zdůrazňuje, že opatření má výlučně zdravotnický charakter a zapadá do čínské strategie nulové tolerance vůči covidu-19, uvedl deník Le Monde. Podle francouzského deníku se úřady snaží odradit čínské občany od cestování i omezenou nabídkou letů, jejichž ceny vystoupily do závratných výšin.

Reklama

Čínské úřady tento týden oznámily, že „výrazně omezí“ cesty do zahraničí, které nejsou nezbytné. Podle úřadů „během cest do zahraničí existuje velké riziko nákazy (koronavirem)“. Není při tom jasné, jak úřady rozlišují mezi nutnými a zbytnými cestami za hranice.

Výrazné omezení cestování do zahraničí ze strany úřadů bylo při tom patrné již v uplynulých měsících, píše francouzský deník. V roce 2021 prudce klesl počet vydaných cestovních pasů a v rámci stranického boje proti korupci mnoho členů komunistické strany či veřejných funkcionářů muselo pas odevzdat policii.

Peking sice nechce oficiálně zakázat cesty svých občanů žijících v zahraničí do vlasti, ale dělá vše pro to, aby je výrazně ztížil, napsal deník. Například nabídka mezinárodních letů zůstává stále velmi omezená a letenky tak mají závratné ceny. V roce 2021 do země přijelo či odjelo 74 milionů lidí, což je o 80 procent méně než v roce 2019.

Lukáš Kovanda: Čína raději zavádí mohutný lockdown, než aby přiznala, že její vakcíny nezabírají

Přísné uzávěry v Číně, nebezpečné pro hospodářství celého světa, jsou ve své podstatě hlavně ilustrací nebezpečí sepětí kapitalismu a autokracií. Díky kapitalismu Čína v uplynulých čtyřiceti letech vyrostla v globální ekonomickou velmoc. Přitom se ovšem nepotvrdila teze nositele Nobelovy ceny za ekonomii Miltona Friedmana, že liberalizace ekonomiky přináší liberalizaci politiky, tedy pluralitní demokracii.

Přečíst článek

Problémů si všímají i zahraniční firmy při spolupráci s čínskými partnery. „Pozveme jednatele, a nakonec přijede ředitel marketingu,“ shrnul své nedávné zkušenosti vysoce postavený francouzský manažer, podle kterého se problémy s vycestováním zvyšují s rostoucím společenským postavením člověka, který chce vyjet za hranice. Symbolicky samotný čínský prezident Si Ťin-pching od ledna roku 2020 žádnou cestu do zahraničí nepodnikl.

Čínská oficiální média také vyvracela informace, že čínským občanům je při příjezdu zabaven nebo znehodnocen cestovní pas. Podle představitelů čínského vedení se jedná o nepravdivé zvěsti, jež se šíří ze zahraničí.

Čína prosazuje politiku nulové tolerance proti covidu-19, která spočívá ve velmi striktních omezeních, která úřady zavádí i v případě výskytu malého počtu nakažených. Světová zdravotnická organizace (WHO) označila tento postup za neudržitelný, což ale Peking odmítá.

Čína lockdown pandemie

Číňanům dochází trpělivost. Zaměstnanci šanghajské továrny Applu kvůli lockdownu napadli své strážce

Stovky dělníků v technologické továrně v Šanghaji vyrábějící pro Apple či Microsoft se po týdnech blokování objektu střetly s početnou ochrankou a snažili se překonat bariéry kolem areálu. Střet, který se odehrál ve čtvrtek večer, je ohromujícím příznakem zhroucení snah komunistické strany omezit pandemii covidu tvrdými lockdowny, při nichž neváhá Peking uzavřít i mnohamilionová města v zemi a zaměstnance továren nutí v nich nejen pracovat, ale i nocovat, napsala agentura Bloomberg.

Přečíst článek

Zaměstnanec nemocnice v čínské Šanghaji je kvůli koronavirovým opatřením oblečen v ochranném obleku.

Úřady kvůli covidu oplocují domy v Šanghaji. „Jsme zavřeni jak domácí zvířata,“ protestují lidé

Kvůli zrychlujícímu se šíření covidu v největším čínském městě Šanghaj přistoupily tamní úřady k drastickému opatření – domy, ve které žije alespoň jeden člověk nakažený koronavirem, nechaly oplotit, aby nikdo nemohl dovnitř, ani ven. To vyvolalo mnohé stížnosti na tento „nelidský“ postup, uvedla agentura Reuters.

Přečíst článek

Reklama

Související

Pracovníci továrny Foxconnu v čínském Šen-čenu vyrábějící zejména pro Apple

Čína kvůli stovkám případů covidu uzavřela desetimilionové město i s největší továrnou na iPhone na světě

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme