Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Gazdík rezignuje na funkci ministra školství. Fiala to ocenil jako výraz změny politické kultury

Petr Gazdík
ČTK
 ČTK

Ministr školství Petr Gazdík (STAN) oznámil, že ke konci června rezignuje na funkci ve vládě. Opustí i křeslo místopředsedy hnutí STAN. Reagoval tak na informace o svých kontaktech s podnikatelem a lobbistou Michalem Redlem, který patří mezi obviněné v kauze pražského dopravního podniku. Zástupci dalších stran označili Gazdíkovu rezignaci za nevyhnutelnou. Zatímco podle vládních politiků znamená změnu politické kultury oproti předchozímu kabinetu, opozice žádá i konec ministra vnitra Víta Rakušana (STAN) či všech ministrů STAN. Šéf hnutí STAN Rakušan se však odstoupit nechystá, Gazdíkova nástupce ve vládě chce představit zkraje přespříštího týdne. Zmínil, že resort školství by podle něj zvládli například senátoři za STAN Jiří Drahoš či Miroslav Plevný. Odchod ministra školství bude první změnou v kabinetu premiéra Petra Fialy (ODS) od jmenování loni v prosinci.

Reklama

Gazdík zdůraznil, že se necítí ničím vinen, nechce ale uškodit vládě a STAN především v době českého předsednictví v EU. Styky z Redlem považuje za chybu či naivitu. "To je vše, čím se cítím být vinen. Určitě ne účastí na zločinném spolčení," uvedl. Policie tvrdí, že organizovaná skupina systematicky obsadila klíčové pozice v pražském dopravním podniku, aby mohla ovlivňovat výběrová řízení s cílem získat od vítězných firem úplatky. Gazdík však nepatří mezi podezřelé.

Premiér Fiala (ODS) i další lídři koaličních stran Gazdíkovo rozhodnutí ocenili. Podle Fialy je výrazem změny politické kultury pod novou vládou. "Voličům jsme slíbili změnu. Ta spočívá i v tom, že pro politika platí v takto závažných případech presumpce viny," sdělila dnes ČTK šéfka TOP 09 a Sněmovny Markéta Pekarová Adamová. Podle předsedy lidovců Mariana Jurečky ale současné problémy STAN dopadají i na vládu.

Opozice také považuje Gazdíkův odchod za nevyhnutelný. Šéf ANO a bývalý premiér Andrej Babiš označil Gazdíka jen za jedno "chapadlo". "Skutečnou hlavou hydry je pan Rakušan, který organizovaný zločin STAN kryje z pozice ministra vnitra," uvedl. Rakušan se proti tomu v České televizi ohradil, Babišovi se podle něj evidentně nelíbí, že policie má zcela volné ruce. Šéf SPD Tomio Okamura označil STAN za "politicko-kšeftařský projekt", který nikdy neměl být součástí vlády.

Premiér České republiky Petr Fiala

Lukáš Kovanda: Fialova vláda závodí s levicí a populisty, ale pro to ji většina voličů hlas nedala

Za minimálního zájmu médií Fialova vláda předminulý týden schválila předběžné návrhy státních rozpočtů pro léta 2023 až 2025. Je třeba podtrhnout, že jde nutně o návrhy předběžné, které ještě mohou doznat citelných změn. Nicméně i tak jde o dokument, který naznačuje, jak současná vláda uvažuje o svém přístupu k veřejným financím v celém jejím zbývajícím řádném funkčním období. Zkrátka a dobře, žádné zásadní ozdravování veřejných financí neplánuje.

Přečíst článek

Rakušan ale nevidí důvod ke své rezignaci na pozici ve vládě. "Nejsem žádným způsobem s kauzou spojen," řekl v ČT. Také Fiala na CNN Prima News uvedl, že k odvolání Rakušana nevidí důvod. Gazdík podle Rakušana rezignaci nabídl sám, přes víkend si rozhodnutí potvrdili. Rakušan nevidí důvod pro změnu koaliční smlouvy, podle něj nejsou otevřeny úvahy o výměnách ministerstev. Příští týden chce mít hnutí možné kandidáty na ministra, představen by mohl být zkraje týdne dalšího.

Gazdík skončí i jako místopředseda STAN, hnutí tak ze čtveřice řadových místopředsedů zvolených na loňském sněmu zůstane pouze místopředsedkyně Sněmovny Věra Kovářová. V březnu na post rezignoval europoslanec Stanislav Polčák, poslední z místopředsedů Věslav Michalik před týdnem náhle zemřel. Rakušan se i kvůli tomu rozhodl uspíšit mimořádný sněm hnutí, který by se místo podzimu měl uskutečnit v polovině prázdnin. Rakušan bude funkci předsedy obhajovat, uvítal by vyzyvatele i nové tváře ve vedení. Krajští představitelé a hejtmani STAN oslovení ČTK Gazdíkovu rezignaci označili za správný a odpovědný krok, stojí současně za Rakušanem, pro jeho odchod z vlády nevidí důvod.

Kontakty s Redlem budou patrně stát místo i generálního ředitele České pošty Romana Knapa. Rakušan se s ním sejde příští týden, aby projednali termín a způsob jeho odchodu. Na funkci chce Rakušan vypsat výběrové řízení. Vztah s obviněným podnikatelem bude řešit i vedení pražské buňky STAN s europoslancem Stanislavem Polčákem. Rakušan by u něj uvítal podobné vyvození odpovědnosti jako u Gazdíka.

Dubaj, ilustrační foto

Dubajsk. Ruské tažení do Dubaje nebere konce, mají tam už svoje první lázně

Po 24. únoru, kdy Evropa začala uzavírat svůj vzdušný prostor ruským letadlům, začali bohatí Rusové létat jinam: především do Střední Asie a na Blízký východ. Do května se formovala nová geografie ruské elity, ukazují údaje o téměř 2000 letech analyzované deníkem The New York Times. Tento svět má jedno jasné centrum: Dubaj.

Přečíst článek

Křeslo ministra školství po Gazdíkovi by bylo podle školských odborů a dalších školských organizací vhodné obsadit co nejdříve. Bude třeba brzy jednat o rozpočtu na příští rok a novele zákona o pedagogických pracovnících, připomněli jejich zástupci. Výměna ministra krátce před začátkem českého předsednictví bude znamenat pro vládu velké oslabení, protože se bude muset kabinet věnovat přinejmenším v úvodu vlastním problémům, soudí politolog Ladislav Mrklas.

Dohru budou mít i úniky informací z kauzy, v níž vedle Redla figuruje bývalý náměstek pražského primátora Petr Hlubuček (STAN), lidé z vedení DPP či další podnikatelé. Vrchní státní zastupitelství v Praze začalo prověřovat, jak se dostaly písemnosti z případu do médií. Šetření zahájilo i v dalších případech. Oznámil to ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS) s tím, že ve středu o tom bude blíže informovat vládu. O úniky se zajímá i nejvyšší státní zástupce Igor Stříž.

Reklama

Související

Český premiér Petr Fiala a americký prezident Joe Biden

Nemůžeme připustit, aby ruská agresivní politika slavila úspěch, uvedl Fiala po setkání s Bidenem

Přečíst článek
Šéf ANO Andrej Babiš

Babiš: Neskutečná mafie. Vládní strany spojují korupce, klientelismus, peníze a „koryta“

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme