Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Jak poskytnout Ukrajině miliardy i bez souhlasu Maďarska? EU má plán

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj
ČTK
 ČTK

Evropská unie připravuje záložní plán, jak poskytnout Ukrajině, která se brání ruské ozbrojené agresi, 20 miliard eur (přes 490 miliard korun), a to i bez maďarského souhlasu. S odvoláním na nejmenované představitele zapojené do projednávání plánu to uvedl deník Financial Times.

Reklama

Evropská unie podle listu hledá alternativní řešení poté, co maďarský premiér Viktor Orbán tento měsíc zablokoval finanční pomoc Ukrajině ve výši 50 miliard eur, kterou se zbytek členských států snaží zahrnout do unijního rozpočtu na příští čtyři roky.

FOTOGALERIE: Připomeňte si návštěvu Zelenského v Praze

Aktuálně rozpracovávaný záložní plán se podle unijních představitelů jeví jako nejefektivnější způsob, jak Ukrajině poskytnout prostředky v případě, že Orbán se na plánovaném unijním summitu 1. února rozhodne své veto zopakovat. Podle tohoto plánu by zapojené členské státy poskytly evropskému rozpočtu záruky, díky nimž by si Evropská komise na kapitálových trzích mohla v příštím roce pro Kyjev půjčit až 20 miliard eur, sdělily deníku jeho zdroje.

Ukrajinští vojáci u Bachmutu

Pro úspěšnou ofenzivu Ukrajiny by západní pomoc musela být násobná, říká vojenský odborník

Současná podoba války na Ukrajině naznačuje podle Zdeňka Petráše z brněnské Univerzity obrany stagnaci a ztrátu operačního tempa na obou stranách. Aby Kyjev mohl uskutečnit úspěšnou protiofenzivu, musela by se západní pomoc zdvojnásobit nebo i ztrojnásobit, uvedl Petráš.

Přečíst článek

Takové řešení by nevyžadovalo záruky od všech 27 členských států EU a hlavními účastníky by byly ty země, které mají nejvyšší ratingy úvěryschopnosti. Zároveň by pro plán nebylo zapotřebí jednomyslné podpory všech členských států.

Jednou z nevýhod tohoto řešení oproti původnímu plánu je, že by pomoc Ukrajině sestávala pouze z půjček a nezahrnovala dotace. Unijní představitelé se tak podle deníku FT stále kloní k původnímu plánu, který v současnosti blokuje Maďarsko.

Ukrajinští vojáci u Bachmutu

Ukrajinci v branném věku prchají ze země. Denně jich odejde asi šest tisíc, tvrdí pohraničník

Z Ukrajiny denně přes západní hranici odjíždí asi 6000 mužů branného věku, uvedl podle serveru Ukrajinska pravda představitel pohraniční stráže Ihor Matvijčuk.

Přečíst článek

Ukrajina, která se druhým rokem brání ruské vojenské agresi, se v poslední době potýká se snížením podpory od svých západních spojenců. Nejistá je i další finanční pomoc z USA. Americký kongres kvůli sporu demokratů a republikánů blokuje krizový balíček zahrnující přes 60 miliard dolarů (více než 1,3 bilionu korun) vyčleněných na ukrajinskou pomoc.

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov dnes v reakci na zprávu FT prohlásil, že další peníze pro Kyjev ze Západu průběh války nemohou zvrátit a že Moskva bude dál na Ukrajině usilovat o dosažení svých cílů. Přišel také s tvrzením, že další podpora Ukrajiny uškodí ekonomice členských zemí EU.

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme