Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Trump může být žalován za podněcování k útoku na Kapitol

Trump může být žalován za podněcování k útoku na Kapitol
Profimedia
 ČTK

Donald Trump nemá imunitu vůči trestním obviněním za kroky, které podnikl jako prezident, rozhodla v pátek ve Washingtonu federální soudkyně, píší agentury AP a Reuters. Soudkyně tak odmítla požadavek Trumpova týmu, aby se soud nezabýval jeho obviněním ze spiknutí s cílem zvrátit volební prohru v roce 2020. Trumpa tehdy v prezidentských volbách porazil Joe Biden.

Reklama

Soudkyně Tanya Chutkanová konstatovala, že neexistuje žádný právní základ pro tvrzení, že američtí prezidenti nemohou čelit obviněni z trestných činů v momentě, když již nejsou ve funkci. „Obviněný může být předmětem federálního vyšetřování, obžaloby, stíhání, odsouzení a trestu za jakékoli trestné činy spáchané během výkonu funkce,“ uvedla podle AP.

Jak podotýká Reuters, rozhodnutí Chutkanové zase o něco přiblížilo možnost, že se Trump bude ze svých činů muset zodpovídat před porotou. Soud by měl začít v březnu, exprezident se ale může odvolat a není vyloučené, že případ skončí u Nejvyššího soudu.

Sedmasedmdesátiletý politik, který se příští rok chce znovu ucházet o úřad prezidenta a zatím má dobré šance, opakovaně tvrdí, že čtveřice případů, kterým nyní čelí, je politicky motivovaná. Považuje se za nevinného.

Bývalý americký prezident Donald Trump

Trump kupí chyby, které ho mohou oslabit v boji o Bílý dům. Orbána představil jako lídra Turecka

Nejdříve zaměnil Hillary Clintonovou s Barackem Obamou. Pak prohlásil, že maďarský premiér Viktor Orbán je lídrem Turecka. V neděli zase špatně uvedl název města, ve kterém vystupoval. Americký exprezident Donald Trump má za sebou sérii chybných a kuriózních výroků, které mohou představovat problém pro jeho strategii v boji o návrat do Bílého domu, upozornil deník The New York Times.

Přečíst článek

Prezidentská imunita není automatická, rozhodl soud

O něco dříve v pátek dal federální odvolací soud zelenou i občanskoprávním procesům, v nichž je Trump žalován za podíl na násilnostech v sídle Kongresu 6. ledna 2021. Trojice soudců taktéž odmítla argument Trumpova týmu, že exprezident za své činy nemůže být hnán k odpovědnosti, protože se na něj automaticky vztahuje „prezidentská imunita“.

Obvinění ze zločinného spolčení s cílem zvrátit svou volební porážku v roce 2020 čelí Trump v Georgii. Volby zde před třemi lety prohrál o necelých 12 tisíc hlasů. Prezident z let 2017 až 2021 nikdy neuznal, že volby v roce 2020 prohrál, a místo toho dál hlásá nepodložený příběh o tom, že hlasování bylo zmanipulované. Velká část jeho voličů tomuto příběhu uvěřila a tisíce Trumpových příznivců dva měsíce po volbách přišly demonstrovat do Washingtonu v den volební schůze Kongresu.

Karel Pučelík: Až tam nezbyl žádný. Donalda Trumpa u soudů postupně opouštějí jeho věrní

Trumpovy soudy začínají připomínat známý příběh z pera spisovatelky Agathy Christie. Exprezident po obvinění z politických i soukromých podvodů musí poslouchat zdrcující kritiku z úst svých bývalých spojenců.

Přečíst článek

Exprezident měl tento dav před Kapitolem podnítit k útoku svým projevem, v němž těsně před vypuknutím chaosu burcoval stoupence a opakoval výmysly o tom, že jeho volební porážka byla důsledkem volebních podvodů.

Podle Trumpova týmu nemůže být bývalá hlava státu za tyto výroky žalována, protože téměř všechny promluvy a činy úřadujícího prezidenta spadají pod výkon oficiálních povinností a podléhají tak imunitě. Tento argument ale již loni v únoru odmítl prvoinstanční soudce Amit Mehta a trojice členů odvolacího soudu se nyní s jeho rozhodnutím ztotožnila.

„Nemůžeme toto zdůvodnění akceptovat,“ píše se ve verdiktu. „Jakkoli prezidenti často vykonávají oficiální povinnosti, když mluví o otázkách veřejného zájmu, neplatí to vždy,“ uvádí odvolací soud.

Americký prezident Joe Biden

Staří pokračují a mladí mlčí. Osmdesátník Biden není v americké politice unikátem

Americkému prezidentovi Bidenovi by bylo na konci druhého funkčního období 86 let. Sílí názory, že na druhou kandidaturu je to již příliš. Mezi demokraty ale nemá vážného konkurenta – a v americké společnost se navíc z vrcholu neodchází.

Přečíst článek

Reklama

Související

Jerome Powell vysvětluje kroky Fedu po posledním zasedání americké centrální banky

Fed začíná znervózňovat investory i Bidena. Snížení sazeb v nedohlednu

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme