Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Trump je potřetí obviněný. Tentokrát v souvislosti se snahou zvrátit výsledky voleb

Podporovatelé Donalda Trumoa v roce 2021 po prohraných prezidentských volbách vzali Kapitol útokem
ČTK
 ČTK

Bývalý americký prezident Donald Trump byl obviněn kvůli snahám zvrátit výsledky prezidentských voleb v roce 2020, v nichž ho porazil Joe Biden. Informují o tom zahraniční agentury, podle kterých jde už třetí obvinění exprezidenta, jenž se chce do Bílého domu vrátit ve volbách příští rok.

Reklama

Velká porota sedmasedmdesátiletého politika obvinila ve čtyřech bodech včetně spiknutí. K soudu ve Washingtonu se má dostavit ve čtvrtek odpoledne.

Pětačtyřicetistránkový soudní dokument podle agentury AP uvádí, že Trump byl po volební prohře „odhodlaný zůstat u moci“ a plánoval spiknutí, kterým chtěl podvrátit „základní demokratické principy americké federální vlády, konkrétně proces hlasování, sčítání hlasů a potvrzování výsledků v prezidentských volbách“.

Trump se nesmířil s porážkou a dokola nepravdivě tvrdil, že Biden zvítězil jen díky podvodům a volebním nesrovnalostem. Vytvářel také tlak na činitele některých amerických států ve snaze zvrátit výsledek hlasování a po viceprezidentovi Mikeovi Penceovi požadoval, aby odmítl volební výsledky potvrdit.

Pence je ale potvrdil, protože mu podle jeho přesvědčení i drtivé většiny expertů ústava ani nic jiného nepovoluje. "Naše země je důležitější než jeden člověk. Naše ústava je důležitější než kariéra jednoho člověka," reagoval na obvinění Trumpa Pence, který se také uchází o republikánskou nominaci na prezidenta. Nikdo, kdo se povyšuje nad ústavu, by podle něj neměl být prezidentem.

Trumpovy snahy vyvrcholily 6. ledna 2021 útokem jeho příznivců na budovu Kapitolu, při němž zemřelo několik lidí.

Prezident Spojených států Joe Biden.

Kdo rozhoduje o směřování USA? Generace boomers a starší, upozorňují média

Politické špičky Spojených států jsou čím dál starší, upozorňují v posledních dnech americká média. Pozornost k tématu tentokrát nepřitáhl žádný přešlap 80letého prezidenta Joea Bidena, nýbrž potíže dvou ještě starších členů amerického Senátu. Medián věku v této komoře Kongresu se dostal na rekordních 65 let, uvádí list The Washington Post (WP).

Přečíst článek

Kampaň Donalda Trumpa nejnovější obvinění exprezidenta označila za další „zkorumpovanou kapitolu“ v politicky motivovaném „honu na čarodějnice“, píše agentura AP. Trumpův tým si postěžoval také na načasování obvinění, které přišlo dva a půl roku po daných událostech a v době rozbíhající se kampaně před příštími volbami. Důvodem je podle něho snaha o zasahování do voleb.

Bývalý americký prezident Donald Trump

Trumpův nátlak. Po prohraných volbách chtěl po guvernérovi Arizony, aby zrušil výsledek, uvádí svědectví

Deník The Washington Post přinesl nové podrobnosti o snahách bývalého amerického prezidenta Donalda Trumpa změnit nepříznivé výsledky voleb v roce 2020. Zjistil, že když si Trump po volbách volal s tehdejším guvernérem státu Arizona Dougem Duceym, snažil se jej přesvědčovat svými výmysly o podvodech s hlasy. Také pověřil svého viceprezidenta Mikea Pence, aby Duceyho kroky následně monitoroval.

Přečíst článek

Kandidáti na prezidenta USA: Kdo je kdo a jaké mají šance a názory?

Kandidáti na prezidenta USA: Kdo je kdo a jaké mají šance a názory?

Jeden osmdesátník, jeden téměř osmdesátník, jeden potomek indických rodičů, jeden bývalý viceprezident kandidující proti „svému” bývalému prezidentovi, i kandidát se slavným politickým jménem, ale příznivec konspiračních teorií. Kdo se chce stát prezidentem USA, jaké mají šance a názory?

Přečíst článek

Reklama

Související

Bývalý americký prezident Donald Trump

Trump bojuje v Coloradu. Kvůli diskvalifikaci z tamních primárek se obrátil na nejvyšší soud

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme