Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Ve volbách na Tchaj-wanu zvítězil William Laj, kterého Peking považuje za „vážné nebezpečí“

Současný viceprezident Tchaj-wanu William Laj
ČTK
 ČTK

Sobotní prezidentské volby na Tchaj-wanu vyhrál vládní kandidát a současný viceprezident William Laj, vyplývá z výsledků po sečtení více než 90 procent okrsků. Druhý v pořadí, kandidát opozice Chou Jou-i, který prosazuje zlepšení vztahů s Pekingem, uznal porážku.

Reklama

Peking Laje označuje za vážné nebezpečí kvůli jeho snaze o další prosazování mezinárodního uznání Tchaj-wanu. Tento ostrovní stát funguje de facto nezávisle od roku 1949, ale Čína jej stále považuje za své území. Jako nezávislý jej nyní oficiálně uznává 13 států, většinou z Latinské Ameriky a Tichomoří. Některé státy, včetně USA nebo Česka, ale s Tchaj-wanem udržují neoficiální vztahy.

„Tchaj-wan dosáhl vítězství pro demokratické společenství,“ řekl dnes v prvním projevu po volbách Laj. „Tchajwanský lid úspěšně odolal snahám vnějších sil ovlivnit naše volby,“ dodal se zřejmým odkazem na Peking.

Spojené státy znovu zaútočily na šíitské povstalce v Jemenu

USA a Velká Británie znovu zaútočily na šíitské povstalce v Jemenu

Spojené státy v noci na sobotu znovu zaútočily na šíitské povstalce v Jemenu, cílem byl tentokrát radar Húsíů. Na síti X to uvedlo regionální velitelství americké armády CENTCOM. Mluvčí povstalců později řekl, že americké údery, včetně toho posledního v metropoli Saná, nebudou mít žádný vliv na kapacitu povstalců pokračovat v útocích na obchodní lodě v Rudém moři a v Adenském zálivu. I v pátek Húsíové podle Washingtonu odpálili nejméně jednu balistickou střelu proti nákladnímu plavidlu. Húsíové televizi Al-Džazíra také řekli, že si poslední úder amerických sil nevyžádal mrtvé ani zraněné. Rebelové také znovu slíbili pomstu.

Přečíst článek

Laj, který se úřadu prezidenta ujme v květnu, také slíbil, že jeho snahou bude zejména udržet mír a stabilitu v Tchajwanském průlivu. Jeho vláda se ale bude snažit „nahradit konfrontaci dialogem“, řekl. Laj už před volbami prohlásil, že doufá v obnovení dialogu s Čínou, což ale Peking odmítl. Dnes řekl, že bude bránit Tchaj-wan před „pokračujícími hrozbami a zastrašováním ze strany Číny“.

Nově zvolený prezident v projevu také podle serveru BBC řekl, že jeho Demokratická pokroková strana (DPP) v dnešních volbách nezískala většinu v jednokomorovém parlamentu. Teď v něm má 63 ze 113 křesel. Potřetí v řadě ale DPP obsadí úřad prezidenta. Od května 2016 je prezidentkou Cchaj Jing-wen, která už se o další mandát podle ústavy ucházet nemohla.

Eva Zamrazilová: Měnovou politiku v ideálním případě na každém zasedání uvolníme

Euro není možné protlačit nějakou těsnou většinou v parlamentu s tím, že se poté zněmí politické poměry v zemi, říká Eva Zamrazilová, viceguvernérka ČNB k tématu přijetí eura, které nově otevřel prezident Petr Pavel při svém novoročním projevu. Důležité podle Zamrazilové je, aby proběhla celospolečenská debata. „Nemělo by to být přes závit populace.“ Téma by se podle ní mělo dostat mezi obyvatele se všemi plusy a mínusy, se všemi souvislostmi. A jak se budou vyvíjet úrokové sazby, které mimo jiné ovlivňují ceny hypoték? Měly by dál rychle klesat. „V ideálním případě na každém zasedání měnovou politiku uvolníme,“ říká Zamrazilová.

Přečíst článek

Čtyřiašedesátiletý Laj, který stojí v čele vládní DPP, měl už před ukončením sčítání více než pět milionů hlasů. K volbám mohlo jít přes 19,5 milionu z přibližně 24 milionů obyvatel Tchaj-wanu.

K dnešním volbám, v nichž Tchajwanci volili i nový parlament, se už vyjádřil předseda českého Senátu Miloš Vystrčil. „Tchaj-wanu přeji, aby se i pod nově zvoleným vedením nadále úspěšně rozvíjel a zůstával prosperující demokracií,“ napsal mimo jiné na síti X.

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí. 

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Na Tchaj-wanu se konají prezidentské volby, určí vztahy s Čínou na další roky

Tchajwanci volí nového prezidenta. Jsme připraveni potlačit snahy o nezávislost země, zní z Číny

Přečíst článek
Korčok nebo Pellegrini? Slováci volí nového prezidenta

Stanislav Šulc: Slabý versus cinklý. Kdo se na Slovensku nepostaví Robertu Ficovi?

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme