Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

EU zatočila s krvavými diamanty z Ruska

Nad krvavými diamanty z Ruska se stahují mraky. G7 zvažuje sankce
iStock
 ČTK

Evropská unie přidala na sankční seznam ruskou společnost Alrosa, která největším celosvětovým producentem diamantů, a jejího šéfa Pavla Marinyčeva. Viní je z jednání, které narušuje či ohrožuje „územní celistvost, suverenitu a nezávislost Ukrajiny“, uvedla ve středu Rada EU, tedy členské státy unie.

Reklama

„V souladu se zákazem dovozu ruských diamantů, který jsme zavedli ve dvanáctém balíčku sankcí, dnes EU zařadila (na sankční seznam) Alrosu, největšího producenta diamantů na světě, a jejího šéfa,“ napsal na sociální síti X šéf unijní diplomacie Josep Borrell.

Putinovi na tiskové konferenci položil dotaz jeho digitální dvojník

Putin velmi úspěšně oškubává západní firmy, které opouštějí Rusko

Odchod západních firem z ruského trhu měl podkopat ruskou ekonomiku. Místo toho přihrál Kremlu a lidem kolem Putina miliardové majetky.

Přečíst článek

Dvanáctý balík sankcí proti Rusku kvůli jeho válce proti Ukrajině schválily země EU loni na konci prosince. Evropská unie v něm mimo jiné postihuje právě zisky, které Rusku plynou z vývozu diamantů. Balíček zavádí přímý i nepřímý zákaz dovozu, nákupu či transferu diamantů z Ruska. Tento zákaz se vztahuje na diamanty pocházející z Ruska, vyvážené z Ruska, převážené přes Rusko, ale i ruské diamanty zpracované ve třetích zemích. Zákaz se od 1. ledna vztahuje na neprůmyslové přírodní i syntetické diamanty a rovněž na diamantové šperky. Od září pak začne platit i na ruské kameny zpracované v jiných zemích.

„Alrosa je největší společností těžící diamanty na světě, je vlastněná ruským státem a představuje více než 90 procent veškeré ruské produkce diamantů,“ napsala Rada EU v prohlášení. „Společnost tak představuje důležitost část hospodářského sektoru, který poskytuje ruské vládě značné příjmy,“ dodala.

Na Alrosu uvalily nedlouho po ruské invazi na Ukrajinu sankce Spojené státy a Británie. Po oznámení amerických sankcí se prodej společnosti snížil, nicméně zotavila se zejména díky přesunu objemů do Asie, hlavně do Indie.

Diamant, ilustrační foto

Krvavým ruským diamantům odzvonilo. Skupina G7 oznámila embargo na jejich dovoz

Skupina hospodářsky vyspělých zemí G7 vyhlásila s platností od 1. ledna embargo na ruské diamanty. Zhruba od 1. března se přidají i další omezení a zákaz nepřímého dovozu ruských drahokamů, uvedla skupina podle agentury Reuters. Omezení se netýká diamantů pro průmyslové využití.

Přečíst článek

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme